Türkiye’nin güvenlik politikasında terör analizi yapan Doç. Dr. Atilla Sandıklı, güvenlikçi yaklaşımın stratejik boyutlarından söz etti.


Türkiye’nin güvenlik politikasında terör analizi yapan Doç. Dr. Atilla Sandıklı, terörü oluşturan nedenlerin geçmişte hassas davranılmadığı için kaldırılamadığını ve bütün boyutlarıyla çözüm uygulanmadan durumun iyileşmeyeceğini belirtti.


TERÖRE GÜVENLİKÇİ YAKLAŞIM


Terörün yalnızca güvenlik yönüyle ele alınamayacağını, demokratikleşmenin, sosyoekonomik ve sosyokültürel iyileşmenin birlikte sağlandığı bir ortamın sağlıklı olacağını söyleyen Haliç Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslar arası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve BİLGESAM Başkanı Doç. Dr. Atilla Sandıklı güvenliğin ancak diğer bileşenlerin bir parçası olacağını ifade etti. 80’li ve 90’lı yıllarda terör konusunda tamamen güvenlikçi bir yaklaşım benimseyen Türkiye’nin terörü oluşturan nedenleri ortadan kaldırmadığı için terörün yeniden güçlendiğini söyleyen Sandıklı, güvenlikçi yaklaşımla terör örgütüne zayiat verilse de diğer tedbirlerin alınmaması halinde çözüm getirilemeyeceğini vurguladı. Atilla Sandıklı, iki yılda yapılan çeşitli çalıştay ve yerel çalışmaların ardından hazırlanan Bilgesam Raporu’nda terörle mücadelede alınacak önlemler için beş boyutlu strateji geliştirdiklerini söyledi. Terörle mücadelede başarılı olmak için uygulanması gereken bu stratejik adımları aktaran Sandıklı, “Bu tedbirlerden birincisi demokratikleşme, ikincisi sosyoekonomik boyut, üçüncüsü sosyokültürel boyut, dördüncü boyut ise güvenlik boyutu, bunun yanında terörün uluslar arası boyutu da var. Bu 5 boyutun birbiriyle uyumlu olarak herhangi birini ihmal etmeden uygulamaya koyduğunuz zaman terörle mücadelede başarılı sonuç alabilirsiniz” dedi.



TERÖRE YÖNELİK ÖNLEMLER
Türk Silahlı Kuvvetleri'ne terörle mücadeleyi havale edilerek sadece güvenlik önlemleri ve güvenlik operasyonları ile terör örgütüne zayiat verdirmek, darbeler vurdurmak ve onu marjinal duruma getirmek için yapılan bir terörle mücadele sisteminin güvenlikçi yaklaşım olarak adlandırıldığını belirten Atilla Sandıklı, 5 boyutlu strateji hakkında bilgi verdi. Sandıklı, demokratikleşmeyi Türkiye’de özgürlüklerin önünün açılması, herkesin kendini rahatça ifade edebilmesi, etnik ve kültürel kimliklerini rahatça yaşayabilmeleri için demokratik açılımların yapılması gerekliliği olarak ifade etti. Sandıklı, “Sosyoekonomik düzenleme için terör üreten ekonomik dengesizliklerin kaldırılarak bölgedeki ekonomik hayatın canlandırılması, işsizliğin önlenmesi, refahın arttırılması suretiyle terörle mücadele edilmesi gerekir. Terörün istismar edebileceği bir ortam yaratmamak adına sosyokültürel tedbirler uygulanmalıdır. Bu nedenle bölgede Kürt dilinin rahatça kullanılması, bölgenin kendine özgü kültürel yapılarının rahatça uygulanması, nevruzun rahatça kutlanabilmesi, kendi roman hikaye yazım teknikleri, şarkılarının kullanılabilmesi gibi özgürlükleri sağlanması gerekir. Son olarak güvenlik boyutu ihmal edilirse sonuç alınamaz, ayrıca terör boyutunda da hem küresel hem de bölgesel gelişmelerde terörü destekleyecek unsurları dikkate almak suretiyle önlem alınmalıdır” diye konuştu.
(İHA)