Mısır'da seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Mursi'nin askeri darbeyle görevden alınmasının yıl dönümü dolayısıyla New York’ta gösteri düzenlendi.


Mısır'da seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Mursi'nin askeri darbeyle görevden alınmasının yıl dönümü dolayısıyla New York’ta gösteri düzenlendi.


Times Meydanı'nda toplanan bir grup Mısırlı, ülkelerinde bir yıl önce gerçekleştirilen darbeyi ve darbe karşıtlarına yönelik politikaları protesto etti. Çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu protestocular, Rabia sembollü tişörtler giyerek Sisi aleyhinde sloganlar attı.


Hapiste tutulan ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Mursi'nin serbest bırakılması çağrısını yineleyen protestocular, ''Mursi seçildi, Sisi değil'' ve ''Demokrasi istiyoruz'' sloganları attı.


Üzerinde ''Mısır Cumhurbaşkanı'' yazılı Mursi posterleri taşıyan göstericiler, İngilizce ve Arapça sloganların yanı sıra şarkılar da söyledi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye lehine pankartların da taşındığı eylem sırasında çok sayıda katılımcı da kalabalığa hitap etti. Polisin güvenlik önlemi altında gerçekleşen protesto, Amerikalıların ve turistlerin ilgisini çekti.


Göstericilerin görüşleri  


Göstericilerden Naima Ali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Benim Cumhurbaşkanım Mursi’dir, onu destekliyorum. Demokrasi istiyoruz. Sisi bir katil ve savaş suçlusudur. Ona karşı tepkimizi göstermek için toplandık'' diye konuştu.


Mısır’daki demokrasi yanlılarının hapiste olduğunu da anımsatan Ali, ''Demokrasi için buradayım'' dedi.


Bir başka gösterici Essam el Sherif ise ''Mısırdaki askeri darbenin yıl dönümünü protesto etmek için buradayız. Mısırlı Müslümanlar olarak darbeye karşıyız'' ifadelerini kullandı.


Hasan Salih de Arapça yaptığı açıklamada, ''Ülkemizde demokrasi istiyoruz. Seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi görevinin başına dönmelidir. Mursi’yi destekliyoruz'' diye konuştu.


Protesto, daha sonra başlayan sağanak yağmura rağmen bir süre daha devam etti. 


 


(AA)