Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in istifa ettiği bildirildi.

Koşaner'in ''Gördüğü lüzum üzerine'' görevinden istifa ettiği belirtildi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in istifasının ardından Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay da istifa etti.


İstifaların ardından Genelkurmay karargahında bir durum değerlendirmesi yapıldığı öğrenilirken, Başbakan Erdoğan çalışmalarını Başbakanlık Merkez Bina'da sürdürüyor. İstifalar konusunda hükümet kanadından şu ana kadar hiçbir açıklama yapılmadı.


ORGENERAL KOŞANER:


Yaklaşık 1 yıldır Genelkurmay Başkanlığı yapıyordu.


TSK'nın 27'nci Genelkurmay Başkanı olan Orgeneral Işık Koşaner, 30 Ağustos 2010 tarihiden bu yana bu görevi sürdürüyordu.

Orgeneral Işık Koşaner, 1965 yılında Kara Harp Okulundan, 1966 yılında Piyade Okulundan mezun oldu. 1976 yılına kadar Kara Kuvvetlerine bağlı çeşitli birliklerde, Takım ve Bölük Komutanlığı, Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığında öğretmenlik, Kıbrıs Barış Harekâtı'nda Komando Tugayında Takım Komutanlığı ve Tabur Karargâh Subaylığı, Genelkurmay Özel Harp Daire Başkanlığında Özel Tim Komutanlığı yaptı.

Orgeneral Koşaner, 1978 yılında Kara Harp Akademisinden mezun oldu. Ardından kurmay subay olarak; Genelkurmay Özel Harp Daire Başkanlığında Karargâh Subaylığı, NATO Savunma Kolejini bitirmeyi müteakip İtalya / Napoli'deki Güney Avrupa Müttefik Kuvvetleri Komutanlığında Karargâh Subaylığı, 3'üncü Ordu Lojistik Başkanlığında Plan Koordinasyon Şube Müdürlüğü, İngiltere / Londra'da Savunma İncelemeleri Kraliyet Kolejini bitirmeyi müteakip Genelkurmay Strateji ve Kuvvet Plan Daire Başkanlığında Strateji Şube Müdürlüğü, 8'inci Piyade Tümeni 131'inci Piyade Alay Komutanlığı, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığında Kurmay Başkanlığı görevlerini yürüttü.

1992 Yılında Tuğgeneralliğe terfi eden Orgeneral Koşaner, bu rütbede; Kara Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Plan Daire Başkanlığı ile 1'inci Komando Tugay Komutanlığı görevlerinde bulundu. 1996 yılında Tümgeneralliğe terfi etti. Tümgeneral rütbesi ile Kara Harp Okulu Komutanlığı görevini yürüttü. 2000 yılında Korgeneralliğe terfi ederek sırasıyla; Millî Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı görevlerinde bulundu.

2004 yılında Orgeneralliğe terfi eden Orgeneral Koşaner, 2004-2005 yılları arasında Ege Ordu Komutanlığı, 2005-2006 yılları arasında Genelkurmay II'nci Başkanlığı, 2006-2008 yılları arasında Jandarma Genel Komutanlığı, 2008-2010 yılları arasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevlerinde bulundu. 30 Ağustos 2010 tarihinden geçerli olarak Genelkurmay Başkanlığına atandı.

Orgeneral Koşaner, Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Hizmet Madalyası, Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası, Türk Silahlı Kuvvetleri Şeref Madalyası, Türk Silahlı Kuvvetleri Kıbrıs Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası, Kore Cumhuriyeti Millî Güvenlik Liyakat Madalyası ve Pakistan İmtiyaz Nişanı sahibi.

Koşaner ve komutanlar görevlerini bıraktı

Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksay emekliliklerini istedi.

Çankaya zirvesinden yaklaşık 6 buçuk saat sonra Ankara, Çankaya Köşkü'ndeki üçlü zirvenin ardından TSK'dan gelen "toplu emeklilik" kararıyla sarsıldı.

Ankara'yı sarsan krizin öncesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'i saat 10.30 sıralarında kabul etti.

Çankaya Köşkü'nde gerçekleşen zirveye Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Koşaner’in yanısıra Adalet ve İçişleri Bakanları katıldı. Pazartesi günü başlayacak YAŞ toplantısı görüşüldüğü toplantıda, tutuklu generallerin durumunun masaya yatırıldığı belirtildi.

Köşk'ten ilk olarak ayrılan Genelkurmay Başkanı Koşaner oldu. Yaklaşık yirmi dakika sonra da Başbakan Erdoğan Çankaya Köşkü'nden ayrıldı.

Bu toplantının ardından kamuoyu, saat 18.00 sıralarında Genelkurmay Başkanı Koşaner’in, bir süre sonra da kuvvet komutanlarının istifa ettiği bilgisiyle sarsıldı. Ancak bir süre sonra komutanların topluca emekliliklerini istediği haberi geldi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Koşaner'in 'gördüğü lüzum' üzerine görevini bıraktığı ve bunu dilekçesine yazdığı belirtiliyor.

Koşaner, dilekçesini Başbakan Tayyip Erdoğan'a sundu. Hükümetin bu görevden bırakma üzerine nasıl bir tavır sergileyeceği bilinmiyor.

YAŞ toplantısında tutuklu generallerin durumuyla ilgili krizin çözülmesi için bir dizi toplantı yapılmıştı.

Komuta kademesinin tutuklu generallerle ilgili rahatsızlık duyduğu belirtiliyordu.

Ankara'da dün de Koşaner, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Adalet ve İçişleri Bakanlarının katılımıyla bir zirve gerçekleştirilmişti.

Genelkurmay Başkanı Org. Koşaner, görevi geçen yıl İlker Başbuğ'dan devralmıştı.

İki hafta önce biliniyordu

Pazartesi günü başlayacak olan Yüksek Askeri Şura öncesinde generallerin istifası, yaklaşık 2 haftadan bu yana Ankara'da konuşulan konuların başında geliyordu.

İstifaya giden yolun tutuklu generallerin emeklilik ve terfileri üzerine çıkan uzlaşmazlık üzerine olduğu konuşuluyor.

Koşaner, özellikle Hava Kuvvetleri Komutanı Bilgin Balanlı'nın tutuklanmasından sonra tavrını net bir şekilde ortaya koyduğu belirtiliyordu.

İstifalarla birlikte TSK'nın terfi sisteminin baştan sona altüst olduğu belirtiliyor. Ankara'daki kulislere göre YAŞ toplantısının da ertelenebileceği yönünde haberler geliyor.

Bu karar üzerine Erdoğan'ın İstanbul programını iptal ettiği belirtiliyor.

Necdet Özel istifa etmedi

Jandarma Genel Komutanı Necdet Özel'in istifa etmediği belirtiliyor. Koşaner'in ardından Jandarma Genel Komutanı'nın Genel Kurmay Başkanı'lığına atanması bekleniyordu.

Koşaner'in iki yıllık görev süresi bulunuyordu.