TÜRKİYE'DE HUKUK UYUŞMAZLIKLARI VE ARABULUCULUK UYGULAMASININ GELİŞTİRİLMESİ DESTEK PROJESİ


Kahramanmaraş’ta “Ticari uyuşmazlıklarda aracılık” konulu farkındalık toplantısı düzenlendi.
Türkiye’de adalet sisteminde arabuluculuk uygulamasının hayata geçirilmesinin ardından ülke genelinde konu hakkında düzenlenen bilgilendirme toplantılarına Kahramanmaraş’la devam edildi. Adalet Bakanlığı, TOBB ve UNDP işbirliğinde gerçekleştirilen toplantı KMTSO Meclis Salonu’nda gerçekleştirilirken, Uluslararası Arabulucu Baria Ahmed tarafından sunum yapıldı.
Toplantıda konuşan Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük, arabuluculuk yönteminin yargının yükünü hafifleteceğine değinip, önemini anlattı. Küçük, “Arabulucuk, günümüzde dostane yollarla uyuşmazlık çözümü için kullanılan en yaygın yöntemdir. Bir uyuşmazlığın ya da davanın çözümünde arabuluculuğun tercih edilmesinin nedeni ihtilaflı taraflara sunduğu yararlar olup hem zamandan hem de masraflardan tasarruf ettirmesidir. Diğer yandan tarafları tatmin edecek sonuçlar çıkması bakımından da önemlidir. Bu nedenle konuyu çok önemsiyor ve katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.
Baro Başkanı Metin Doğan ise Türkiye’de yargılamaların uzun sürmesi ve sonuç elde edilmemesi nedeniyle farklı çözüm yollarının ortaya çıktığını söyledi. Gündeme gelen arabuluculuk yönteminin de Türk örf ve adetlerinde asırlardır uygulandığını kaydeden Doğan, şöyle konuştu:
“Ülkemizde yargılama faaliyetinin uzun sürmesi, davaların aradan yıllar geçmesine rağmen sonuçlandırılamaması ve Yargıtay’da temyizde bekleyen dava dosyası sayısının milyonlarla ifade edilmesi adalet politikalarını yönlendiren yasama organını başka alternatifler aramaya yönlendirmiştir. Bu çözüm yollarından birisi de yeni kanunlaşan arabulucuk kuruluşudur. Bizim millet olarak kadim geleneğimizde de anlaşmazlıkların çözümünde akil insanlara sorulması, hatırlı kişilerin araya girerek tarafları yatıştırmaları hep uygulana gelmiştir. Yargı süreci sonunda hakim tarafından verilen karar sadece taraflardan birini tatmin etmekte bazen de verilen karar her iki tarafı da memnun etmekten uzak olmaktadır. Oysa arabulucuya gidilmesi halinde taraflar birlikte kendi çözümlerini oluşturmakta, her iki tarafın da kabul edebileceği sonuç elde edilmektedir. Bu bakımdan arabuluculuk oldukça önemlidir.”
KMTSO Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Toprak’da ticaretteki uyuşmazlıklara değindi. Ticarette rekabetin yaygınlaşması dolayısıyla son 10 yılda dava dosyalarının 96 binden 130 bine yükseldiğini anımsatan Toprak, “Bu yoğunluk konunun ülkemizin önemli sorunları arasında yer aldığını. Son 20 yılda hakim başına düşen dava sayısının 577’den 1057’ye yükseldiğini görüyoruz. Bugün 5 milyar dolar yatırım hacmine 100 bin istihdama ulaşan ve zaman zaman bu sorunlarla karşı karşıya kalan Kahramanmaraş’ımızda da arabulucuk kurumunu çok önemsediğimizi belirtiyoruz. Bugünkü toplantının bu nedenle oldukça yararlı olacağına inanıyor, katılımınızdan dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Uluslararası Arabulucu Baria Ahmed’in sunumuyla devam eden toplantı, soru cevap bölümüyle son buldu.(İHA)