Netanyahu’nun Türkiye’den özür dileyebilecekkadarelinin siyaseten güçlenebilmesi için...


İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun Türkiye’den özür dileyebilecekkadarelinin siyaseten güçlenebilmesi için Mavi Marmara raporunun açıklanmasının altı ay ertelenmesini istediği bildirildi.


 

İsrail’in Channel 2 televizyonu, Netanyahu’nun Amerikalı yetkilileri arayarak, Mavi Marmara raporunun altı aydahaertelenmesi için BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’u ikna etmesini istediğini duyurdu.

 

Channel 2 kanalının haberine göre Netanyahu, Amerikalılara, raporun altı aydahaertelenmesi halinde Netanyahu’nun, hükümet içindeki sertlik yanlılarına karşı Türkiye’den özür dileyebilecekkadarsiyaseten güçlü konuma gelebileceğini söyledi.

 

İsrail hükümeti için Başbakan NetanyahuileSavunma Bakanı Ehud Barak, Türkiye’den özür dilenmesine sıcak bakarken, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ile Stratejik İşler Bakanı Moşe Ya’alon özür dilenmesine karşı çıkıyor.

Netanyahu’nun raporu erteleyerek, Lieberman-Ya’alon ikilisine karşı elini güçlendirmek için zaman kazanmaya çalıştığı iddia ediliyor.

 

Palmer Komisyonu tarafından hazırlanan BM’nin Mavi Marmara raporununilkolarakgeçen Mayıs ayında açıklanması planlanmış ancak İsrail ve Türkiye’den gelen talepler üzerine bu tarihekadarertelenmişti.