Suriye Moskova Büyükelçisi Riyad Haddad, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in terör örgütü IŞİD'e karşı bölgesel uluslararası koalisyon kurulması ile ilgili inisiyatifine Ankara'nın "hayır" dediğini iddia etti.


Rus televizyonuna konuşan Suriye elçisi, Rus askerlerinin Suriye'de bulunduğuna ilişkin haberleri yalanladı. Haddad, "Bunlar Batının ve ABD'nin yaydığı yalan. Bugün ülkemize karşı bu bahane adı altında yeni komplo yapılıyor. Burada konu sözleşmeler bağlamında silah ve askeri teknoloji sevkiyatı. Bu ikili sözleşmeler çok önce yapıldı. Rusya'nın konumu uluslararası hukuka dayalı, bizim egemenlik ve toprak bütünlüğümüzü temel alıyor. Biz 30-40 yıldır Rusya ile askeri dahil çeşitli alanlarda işbirliği yapıyoruz. Evet biz silah ve askeri teknoloji alıyoruz" dedi.


Cenevre-3 görüşmelerine hazır olduklarına işaret eden Suriye elçisi, "Fakat karşı taraf rejimi devirmekten başka bir şey duymak istemiyor. Onları (muhalefet) Suriye'nin gelecekteki kalkınması ve yeniden yapılanması ilgilendirmiyor. Onlar ancak ve ancak şunu talep ediyor: Rejimin devrilmesi" diye konuştu.


IŞİD'e karşı başta ABD olmak üzere uluslararası koalisyonun hava saldırılarından hiçbir sonuç çıkmadığını öne süren Haddad, "Putin'in terörle mücadele için bölgesel uluslararası koalisyonun kurulması hususundaki inisiyatifni alkışladık ve destekledik. Burada amaç terör örgütleriye gerçekten de etkili mücadele etmek. Biz terörle mücadele için bize yardım eden herhangi bir ülkenin tüm yardımına evet diyoruz. Putin bu gibi benzer inisiyatif ile konuşarak Suriye ve başka ülkelerin birlikte terörle mücadele etmesi gerektiğini söyledi. Biz evet dedik. Fakat Türkiye ve Suudi Arabistan karşı çıktı. Gerçekten de biz sadece Suriye ordusunun terörle mücadele ettiğini görüyoruz" şeklinde konuştu.