Kahramanmaraş Valiliği tarafından resmi kurum ve kuruluşlara gönderilen genelgede, gazetecilik yapan devlet memurlarının sıkça şikâyet konusu olduğuna dikkat çekilerek, bu konudaki yasal mevzuatın uygulanarak gerekli gözetim ve denetim görevinin harfiyen yerine getirilmesi istendi.

Başarılı ve etkin çalışmaları ile tanınan Vali Mehmet Niyazi Tanılır imzası ile 24 Şubat 2009 tarihinde gönderilen 2009/1 sayılı genelgede aynen şöyle denildi:

“Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi bazı devlet memurlarının, bazı yerel ve ulusal gazetelerle televizyon kanallarında fiili muhabirlik görevi yapmakta oldukları hususu Valiliğimiz nezdinde sıkça şikâyet konusu edilmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun “Amir durumda olan devlet memurlarının görev ve sorumlulukları” başlıklı 10. maddesi; “Devlet Memurları amiri oldukları kuruluş ve hizmetlerinde kanun, tüzük ve yönetmeliklerle belirlenen görevleri zamanında ve eksiksiz olarak yapmaktan ve yaptırmaktan maiyetindeki memurları yetiştirmekten, hal ve hareketlerini takip ve kontrol etmekten görevli ve sorumlular”, 28. maddesi ise; “Ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı” hususunu, 146/2. maddesi ise; “Memurlara kanun, tüzük ve yönetmeliklerin tayin ettiği görevler karşılığında bu kanunla sağlanan haklar dışında ücret ödenmez. Hiçbir yarar sağlanamaz.” hükmünü getirmiştir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ilgili maddelerinden, devlet memurlarının statülerinin kanunla düzenlendiği, kanunla belirlenen çerçevede çalışma yapacakları, kanunda belirtilenlerden başka hiçbir ücret ödenmeyeceğini, hiçbir yarar sağlanamayacağı, ticaret ve kazanç getirici faaliyette bulunamayacakları ve özel kuruluşlarda çalışamayacakları anlaşılmaktadır.

Görsel ve yazılı medyaya haber sağlamak, kameramanlık yapmak, gazete ve dergi dağıtmak, muhabirlik yapmak ya da basın-yayın kuruluşlarının bürolarında fiili görev yapmak sureti ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ilgili maddelerini ihlal eden ve aynı kanuna göre devlet memuru sayılan görevlilerin menedilmesinden amirleri sorumludur. Gerekli gözetim ve denetim görevini yerine getirmeyen sorumlular hakkında gerekli inceleme ve araştırma yapılarak disiplin işlemi uygulanacaktır.

Konunun hassasiyetle takip edilerek bir aksaklığa meydan verilmemesi hususunda bilgi ve gereğini rica ederim.

M. Niyazi TANILIR
Vali”