Geçen günlerde Kahramanmaraş gündeminde önemli bir yer teşkil ederek spekülasyonlara neden olan; Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Avşar Kampüsü alanı içerisine burs karşılığında 4 yıldızlı Hilton Oteli yapılması konusuna nokta kondu.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. A. Nafi Baytorun, Sütçü İmam Üniversitesi Arazisine Hilton Oteli yapılmayacağını söyledi.

Rektör Baytorun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilgili şirketin kendisini arayarak, bu yatırımdan vazgeçtiklerini söylediğini belirtti.

KSÜ'nün ve kendisinin amacının Kahramanmaraş'ın her yönden kalkınması ve gelişmesi olduğunu ifade eden Rektör Baytorun, açıklamasını şöyle sürdürdü:

''Biz Kahramanmaraş'a katkı sağlayacak bir yatırımın gelmesi ayrıca çok sayıda öğrencimize burs imkanını düşünmüştük. Senatomuz bu yönde düşünmüştü, ancak bazı yayın organları maalesef bu yatırımı bir peşkeş çekme olarak değerlendirdiler. Ulusal bir gazetede (Vakit) ise ''Rektörün Hilton'a Peşkesi'' başlığı ile çıkan haberi ilgili firmalar okuyunca bizi aradılar ve bu yatırımdan vazgeçtiklerini bana ilettiler. Bizde kendilerine bu yatırımı buraya düşündükleri için teşekkür ettik. Yine de düşünmelerini istedik. Onlar 'sizi de zor duruma düşürmek istemiyoruz' dediler. Bu yatırımda bu şekilde durmuş oldu. ''

Böylece; Şekerdere Bulvarı üzerindeki Belediye Sosyal Tesisleri bünyesindeki konferans salonu ile yeni adliye sarayı inşaatının yarım kaldığı, 400 yataklı bölge hastanesi inşaatının durdurulduğu Kahramanmaraş'ta gündeme gelen Hilton Oteli konusu da şimdilik kapanmış oldu.

HİLTON KONUSU SÜRECİNDE NELER YAŞANMIŞTI?

KSÜ YÖNETİMİ OYÇOKLUĞU İLE KARAR ALDI


KSÜ Yönetim Kurulu, 18.06.2008 tarihinde Rektör Prof. Dr. A. Nafi Baytorun’un başkanlığında toplanarak bazı kararlar aldı.

2008/16 sayılı toplantıda alınan 3 No’lu kararda aynen şöyle denildi:

“Kosifler Turizm Yatırım A.Ş.’nin, üniversitemiz Avşar Yerleşkesi içerisinde 4 yıldızlı Hilton Garden Inn Oteli yatırım koşullarına ilişkin 13.06.2008 tarihli yazısı okunarak incelendi. Yapılan görüşmeler ve değerlendirmeler sonucunda; yapılacak olan otelin Üniversitemizin fiziki gelişimine ve Kahramanmaraş’ın sosyal ve ekonomik hayatına yapacağı katkının yanı sıra Üniversitemiz öğrencilerine kredi-burs olanağı sağlayacak olması nedeniyle, Avşar Yerleşkesinde 30-35 dekar alanın 49 yıllığına tahsis edilmesinin aşağıda sıralanan şartlarda uygun olduğuna, oy çokluğu ile (*)

1- Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’ndan ve ilgili bakanlıklardan izin alınmasına,

2- Otel faaliyete geçtikten sonra, Üniversitemiz yetkili kurullarının belirleyeceği başarılı ve muhtaç öğrencilere ilk on yıl 65, sonraki yıllarda 100 öğrenciye Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun belirlemiş olduğu kredi-burs tutarında on iki ay katkı sağlanmasına,

(*) Bu karara Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Erdaş ile Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Küçükönder katılmamışlardır.”

..................................

Karar verildi.

İŞTE KARARA KABUL İMZASI ATANLAR:

Başkan: Prof. Dr. A Nafi Baytorun (Rektör), Prof. Dr. Ercan Efe (Ziraat Fakültesi Dekanı), Prof. Dr. Ali Doğan (Fen-Edb. Fak. Dekanı), Prof. Dr. Ahmet Hamdi Aydın (İİBF Dekanı), Yard. Doç. Dr. Ahmet Alkan ( Müh. ve Mim. Fak. Dekan V.), Prof. Dr. M. Kemal Atik ( İlahiyat Fak. Dekanı), Prof. Dr. İlhami Taner Kale (Tıp Fak. Dekanı), Prof. Dr. Şahin Özyüksel (Güzel Sanatlar Fak. Dekanı), Prof. Dr. Semih Çağlar, Prof. Dr. Şengül Karaman (izinli), Prof. Dr. Yakup Gümüşalan.

ORTALIK ADETA KARIŞTI

Bunun üzerine bazı yerel basın organlarında olayı sorgulayan haber ve yorumlar çıkmaya başladı.

Ortak görüş ise; otel yeri için tahsis edilmesi kararlaştırılan arazi karşılığında elde edilecek kazanımların azlığı yönündeydi.

Bir hayli ılımlı ve sakin kişiliğe sahip olan Rektör Baytorun, söz konusu haber ve yorumlara bir hayli sinirlenerek, kentin yerel Aksu TV’sine yaptığı açıklamada zehir zemberek ifadeler kullandı. Gerçekten rektörün sarf ettiği cümleler yenir-yutulur cinsten değildi.

Otel için arsa tahsis ederken kentin ufkunun açılmasını da düşündüklerini belirten Baytorun; “Ama kendini gazeteci sanan bazıları bu memleketin önünü tıkıyorlar. İşadamları ile görüşerek bunların uyarılmasını isteyeceğim” türünden konuşunca ortam iyice gerildi. Bu arada ortalıkta; şu anda inşaat çalışmalarında sona gelinen 4 yıldızlı otel sahiplerinin bu tür yazıları yazdırdıkları gibi çirkin ima, iddia ve spekülasyonlar da kulislerde konuşuldu…

Rektörün ima ettiği isimler de; haber ve yorumlarında kente otel yatırımı gelmesine karşı olmadıklarını ancak bunun karşılığında elde edilecek kazanımların azlığından bahsettiklerini tekrar vurguladılar. Rektör’ün, bu yatırımın gelmemesi halinde kaybedenin Kahramanmaraş olacağı yönündeki açıklamasına karşın bu çevrelerden gelen yorumlarda ise; “Maraş şaibeli alış-verişle kaybedecekse, razıyız!” ifadesi yer aldı.

Tam bu esnada ilginç bir gelişme daha oldu. Otel konusunda yazılar kaleme alan Mehmet Fiskeci’nin makamında ziyaret ederek görüştüğü işadamı M. Hanefi Öksüz, arsa konusunda aracının kendisi olduğunu belirterek; aynen şunları söyledi:

OTEL ARSASI İÇİN ARACI ÖKSÜZ ÇIKTI!

“Eğer benim müsait arsam olsa idi otel yapımı için verirdim. Bu tür yatırımlara sıcak bakmak lazım, kaçırmamak lazım. Bakın, bize montörler geliyor, adam gidip Antep'de kalıyor. Özel istekleri, alışkanlıkları var. Bir şey diyemiyorsun ki. Üniversitenin koca arazisi var. Kullanmadığı… Manzarası güzel, otel için biçilmiş kaftan. Hilton Otellerinin danışmanı Cengiz Solakoğlu'nu yakından tanıyorum. Adamı ikna ettim, “Gel, sana yer buldum, şuraya otel yap. Ben rektör Baytorun ile konuşurum, dedim. Hilton daha ikna olmadı, gelip bakacaklar. Konuştum da, Rektör, “Aman Hanefi bey başım belaya girer, benim son senem. Gel vazgeçelim bu sevdadan” dedi. Ben de, “Bir şey olmaz, senin cebine giren bir şey yok” diyerek iknaya çalıştım. Bakın, buraya 50 senede hiçbir şey olmaz. Adam 49 sene sonra bırakıp gidecek, alıp götürmeyecek ki. Kökünü vermiyorsun ki… Sonra ister sat, istersen öğrenci yurdu yap. Ama yap… Yeter ki Maraş'a bir yatırım gelsin. (Kahramanmaraş turizmde de kalkınsın) diyoruz, sonra da Hilton gibi bir büyük firmaya, tesise çelme takıyorsunuz.”

Maraş Gündem’deki Öksüz’ün bu ilginç açıklaması Kanal 46’da da iktibas edilince yine bir hayli yankı yaptı.

Herhangi bir sivil toplum örgütünün başkanıymış gibi hareket ederek ve sanki Kahramanmaraş’ın tek sahibi kendisi imiş gibi açıklamalarda bulunduğu için eleştirilen ve otel konusunda aracı olduğunu anlatan Öksüz’ün bu sözleri bazı kesimler tarafından hoş karşılanmazken, kimi çevreler de bir holding patronu olan işadamının, bu şekilde hareket etmesinde bir art niyet aranmaması gerektiği görüşünü savundular.

VE REKTÖR’DEN ÖKSÜZ'LÜ BASIN TOPLANTISI

Basındaki sorgulama yazılarını ne yazık ki bir iftira kampanyası gibi algılayan Rektör Baytorun, kendisine yakışanı yaparak 7 Temmuz Pazartesi günü öğleden sonra beraberinde Öksüz ile birlikte basın karşısına çıktı. Gerek Öksüz, gerekse de Baytorun dillerinin döndüğü kadar söz dalaşı (polemik) konusu olan otel için arsa tahsis olayını enine boyuna anlatmaya çalıştılar. Ayrıca otel yapımı için tahsis edilmesi düşünülen söz konusu arsa da basın mensuplarına gezdirilerek gösterildi.

Mesleği gereği kendi mantığı doğrultusunda konuyu sorgulayan gazeteci Mehmet Taş, basın toplantısı ile ilgili olarak sitesinde yayımladığı haberde, Rektörün açıklamalarını tatmin edici buldu. Bu arada köşesinde ise aynen şunları yazdı: “Sevgili Rektörümüz, sizi seviyoruz. Sizi sevmemiz ve yanında olmamız her yaptığınız işi kabullenmemiz ve tasdik etmemiz anlamına gelmesin. Bu günkü yaptığın basın toplantısını Yönetim kurulunda alınan karardan bir gün sonra yapsaydın bunların hiç biri olmazdı. Ayrıca Aksu TV"de ki açıklamalarınızı kabul etmemiz de mümkün değildir. Otele karşı değiliz. Bu firma ile pazarlık yaptığınızı ve ancak araya İşadamı Hanefi Öksüz"ün girmesiyle bu kadarla yetinmiş olduğunuzu açıklasaydınız sorunda çıkmazdı. KSÜ halkla ve medya ile barışık olmalı. Şeffaf olmalı. Barışçı olmalı. HİLTON konusunda size destek veriyoruz. Allah hayırlı eylesin!....”

Bu gelişmelerin ardından kent gündemindeki Hilton konusu soğumaya alınırken, Rektör Baytorun'un Hilton'un Kahramanmaraş'a otel yapmaktan vazgeçtiğini açıklaması ile dosya şimdilik kapanmış oldu. Yorum ise kamuoyuna kaldı. (www.kanal46.com)