Basın İlan Kurumu Müdürü Mehmet Atalay Kayseri’de bulunan yerel gazetelerin sahipleriyle bir araya geldi. Atalay; “Bundan sonra hiçbir gazete 1. derece yakınlarını asgari kadrodan gösteremeyecek” dedi.


Gazete sahipleriyle toplantı öncesi açıklama yapan Basın İlan kurumu Müdürü Mehmet Atalay, “Anadolu’da ki gazeteciliğin köklü bir geçmişi var. Kayseri’de bir zamanlar 15 - 20 binlerde bir tirajın olması hakikaten önemli bir olay. Şu veya bu şekilde tirajı yükselip sonra düşen değişikliklerimiz var. Şunu biliyorum ki biz Bir Kurtuluş Savaşı yapmak zorunda kaldığımızda, milletçe bütünleşmemiz gerektiğinde o herhangi bir ilimizdeki gazete o ili harekete geçirmeye yetiyor ve artıyordu bile. Ne yazık gazetelerimizde gerçekten gazeteci olan arkadaşlarımız büyük emek ve kahırla birtakım hizmetler verirken bazen de sadece kamu ilanı almak için çıkan gazeteler oluyor.” diye konuştu.


Hiçbir gazetenin artık asgari kadroda yakınlarını gösteremeyeceğini belirten Atalay, “İşte gazetecilik yapmadan, başka reklam pastası beklemeden nasılsa kamu ilanları yeter diye ailesinden, eşinden, dostundan ve gazetecilikle ilgisi olmayan kişilerden asgari kadro oluşturan insanlar vardı. Biz bunun önüne geçmek için bundan sonra hiçbir gazete 1. Derece yakınlarını asgari kadrodan gösteremeyecek. Yakınlarını ancak 8., 9. ve 10. Dereceden elemanı olarak gösterebilir. Bu şekilde ister oğlunu ister kızını çalıştırabilir ama asgari kadroda onları gösteremeyecekler. Tabi birde bundan önce kazanılmış haklar var. Onlara tabi ki dokunmayacağız. Kızı, gelini, oğlu asgari kadroda gösteriliyorsa onlarında neler yaptığına bakacağız. Gerçekten asgari kadroda görünen kişinin orada çalışıp çalışmadığını kontrol edeceğiz.” şeklinde konuştu.


Atalay, açıklamasında şantaj, yalan habercilik ve iftira haberciliği ile mücadele edeceklerini söyledi. Atalay, Tabi gazeteler denetleniyor. Bazen yapılan incelemelerde gerçekten gazetecilik yapmayan, bazıları gazetelerinin niteliklerini görmesin diyerek zaman zaman kontrol edilmesini istemiyorlar. Böyle durumlarda o gazeteyi kontrol eden arkadaşlara zorluk çıkarıldığı zaman arkadaşlar orayı terk edebiliyorlar ve o gazete yeni yayın sayılıyor. Yeni yayın sayıldıktan sonra da eğer kendilerine güvenip, eksiklerini tamamladıktan sonra bizlere müracaat ediyorlar. Gidip yeniden kontrol ediyoruz. Orada geçen süreçte hiçbir mahsup işlem yapmıyoruz. Yargı sonucu beklenene kadar ilan düşüyor. Yargı sonucuna göre de yeni yayın sayılıyor ve 36 ay beklemeye tabi tutuluyor. Bunu yapmaktaki amacımız cezalandırmak değil, gerçekten gazetecilik yapanların önünü açmak. Gerçekten gazetecilik yapanların arasına sızmış bulunan, gazetecilikten başka her şeyi yapan, elinde gazeteciliği silah olarak kullananların önünü kesmek için yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.


Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya ise, “Kayseri bugün 18’i resmi ilan alan, 2’si beklemede olan 21 gazetesi çıkıyor. Ayrıca 4 ajansın bölge müdürlükleri Kayseri’de. Dolayısıyla çevre vilayetler ajans haberciliği noktasında Kayseri’ye bağlılar. 4 yerel televizyonumuz var. Merkezi Kayseri’den yayın yapan 3’de ulusal kanalımız bulunuyor. Çeşitli periyotlarla çıkan haber amaçlı 4 - 5’de dergimiz mevcut. Kayseri bu manada gazetecilik açısından baktığımızda gazetelerimizin kısmen baskı tiraja ve birazda içerik açısından sıkıntılı olduğunu maalesef görüyoruz. Televizyonlar, İnternet medyası icat olunca gazetelerde sıkıntı yaşanmaya başlandı. Bugün yapılan bütün çalışmalarda televizyonlar 1 numara, İnternet medyası 2 numara ve gazetelerin 3. Sırada olduğunu görüyoruz. Bunu Türkiye için söylüyorum. Eğer önlemler alınmazsa her geçen gün bu 5. sıraya doğru gideceğini görüyoruz.” diye konuştu. İHA