HDP’nin Diyarbakır İstasyon Meydanı’ndaki mitingiyle Şanlıurfa’nın Suruç ilçesindeki bombalı saldırılar, vatandaşları sosyal alanlardan uzaklaştırdı. Sosyolog Dilan Dolan, insanların evlerinden çıkarken 5 kişiyi bile bir arada gördüklerinde tedirgin olmaya başladıklarına dikkat çekti.


HDP’nin seçim çalışmaları çerçevesinde 5 Haziran’da Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda düzenlediği mitingiyle Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde SGDF’lilerin basın açıklaması yapmaları sırasında patlatılan bombalar, vatandaşları tedirgin etti. Birçok vatandaşın kalabalık ve sosyal alanlardan uzaklaştıkları belirtilirken, bazı vatandaşların evlerinden dışarıya adım atarken bile çekindikleri bildirildi. İHA muhabirine konuşan Yüksel Yapılı Zekalar Sosyoloğu Dilan Dilan, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


“TOPLUMUN YARALANAN BİR TARAFI VAR”
İnsanlar evlerinden dışarıya çıktıklarında 5 kişiyi bir arada görmeleri durumunda bile tedirginlik yaşadığını belirten Dolan, “Sadece Güneydoğu’da değil Türkiye’nin her yerinde bu endişe yaşanıyor. Toplu taşıma araçları, alışveriş merkezleri ve dışarıda duran grupların içerisinde insanlar durmamaya başladı. Bunun için öneriler devletin bu konuda güvenlik önlemlerini artırmasıdır. Yetki verilen siyasi partiler, bunlara ‘dur’ demeli ve çözüm üretmelidir. Artık hiç kimse yaşayamıyor. Toplumun yaralanan bir tarafı vardır. Bir de 'benim başıma gelir mi?' diye düşünenler var. Acı çeken taraf mağdurdur. Olan gidene oluyor” dedi.


“ANNE VE BABALAR DİKEN ÜSTÜNDE KORKUYLA YAŞIYOR”
Sosyal medyanın bu tür olaylar sonrası sallandığını dile getiren Sosyolog Dolan, “Her taraftan insanlar akın akın yazıyor. Ama ne yazık ki 1 ay sürüyor. İnsanlar ölenleri en fazla 40 gün hatırlıyor. Sonrası yine hayatlar devam ediyor. Olan sadece ölen ve gidene olmaktadır. Hiçbir şey olmadığı halde tedirgin ve dışarı çıkmaya korkan veya nefes almaktan bile korkan insanlar var. Herkes bunun içerisindedir. Anne ve babalar diken üstünde çocuklarının başına bir şey gelecek diye korkuyorlar. Yada herhangi bir paylaşım yapmaması konusunda uyarılarda bulunuyorlar. Her an her yerde bir bomba patlayacakmış gibi yaşıyoruz artık” diye konuştu.


“HER ZAMAN OLDUĞU GİBİ MAĞDUR OLAN ÇOCUKLAR”
En çok mağdur olan tarafın her zaman ki gibi çocuklar olduğuna vurgu yapan Dolan, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:
“Çocukların bilinçaltına kazınıyor bunlar. Çocukları düşünmekten vazgeçtik. Toplum olarak onları düşünmüyoruz. Ama oysa ki geleceğin en parlak yüzleri çocuklardır. Bugünün yarınları çocuklardır. İyi bir nesil yetiştirmiyoruz. Korku dolu bilinçaltı farklı çocuklar yetişiyor. Patlama sesinden irkilen çocuklar var. Bayramların vazgeçilmezi olan çocukların maytap patlatması, artık bayramlarda bile bu sesleri duyan çocuklar irkiliyor. İli, sınıfı ve yeri kalmadı. Her an her yerde olabilir bu patlamalar. Çocuklarımız korku içinde rüyalarına bile giriyor. Oradan geçen binlerce çocuklar mevcuttur. Hastalıklı bir toplum yetiştiriyoruz.”
(İHA)