Kahramanmaraş’ta bulunan ve araçların çekildiği otoparklarda bulunan araçların LPG sistemleri tehlike arz ediyor.


Kız kaçırmadan, adam yaralamaya kadar kullanılan ve haklarında arama kararı çıkartılarak polislerce bağlanan araçların sayısı ise on binleri geçmiş durumda.  


Kahramanmaraş yediemin otoparklarında bekleyen araçların sayısı artarken diğer yandan da LPG li araçlar tehlikenin habercisi. Araç mezarlığına dönüşen yediemin (emanetçi) oto parkları içerisinde bulunan LPG’li araçlar nedeniyle çevreye tehlike saçıyor.


EN ÇOK HACİZLİ ARAÇLAR GELİYOR


Trafik denetimlerinde kesilen cezalar ve araç sahiplerinin borcuna karşılık haciz edilen otomobillerle dolup taşan yediemin oto parkları, içerisinde barındırdığı LPG tanklı araçlar nedeniyle yüksek risk oluşturuyor. Oto parktaki yer sıkıntı nedeniyle üst, üste konulan araçlar görenleri şaşkına çevirirken, çürümeye terk edilen araçlar patlamaya hazır bomba gibi tehlike arz ediyor. Oto parkta bulunan her 10 araçtan 8’inde bulunan oto gaz yakıt tankı, oto park sahiplerini endişelendiriyor.


LPG TANKLARININ ÖMRÜ 10 YIL


Diğer yandan ise Yediemin otopark sahibi Ahmet Hatipoğlu, otoparklara hergün yeni araçlar geliyor ve bizler zor durumda kalıyoruz,  diyerek şu şekilde konuştu: “LPG tanklarının ömrü kanunen 10 yıldır. Araçların üretim tarihi ne olursa olsun önemli olan LPG tankının imal yılıdır. Yedi emin oto parklarında bekleyen yüzlerce LPG’li araçlar var. Bu araçların yedi emine giriş tarihi çok önem arz etmiyor. Burada dikkate alınması gereken konu LPG tankının imal tarihidir.


DÜŞÜK MODELLİ ARAÇLAR MUAYENE’DEN YÜKSEK MODELLİ ARAÇLAR KREDİ BORCUNDAN OTOPARKA GELİYOR


Oto parkta her model ve yaşta aracın bulunduğunu aktaran Emre Bayır şöyle konuştu: “Muayene ve sigortası gecikmiş otomobiller ile hacizli araçlar otoparkımıza getiriliyor. Genelde düşük modelli araçlar muayene ve sigorta evraklarının eksik olmasından, yüksek modelli araçlar ise araç sahiplerinin kredi borcu yüzünden veya bir başkası adına kefil olması nedeni ile haciz ediliyor. Otoparkımızda yaklaşık bin otomobil, bin 500 civarı motosiklet mevcut. Burada en büyük sıkıntımız araçların uzun süre otoparkta beklemesi. Bunu devlet yasal bir düzenlemeyle bir an önce satışa çıkartsa, ihtiyaç sahibi ihaleye girip arabayı alır. Arabalar burada çürümekten kurtulur. Devletin kasasına da para girer” Dedi.


MEVZUAT NE DİYOR


Kara Yolları Trafik kanununun EK-14 maddesi gereği araçların 6 ay içerisinde hazine tarafından satılması gerekiyor. Yediemin otoparklarında bekleyen araçların Milli Emlak tarafından satılmaması halinde ise yediemin otoparklarında araçların birikip kullanılamaz hale gelmesiyle hazine, araç sahibi ve otopark işletmecisini zor duruma düşürüyor. Milli Emlak tarafından satılmaması halinde bu oranın 2 bin otomobil, 3 bin motosikletin daha üst seviyeleri çıkması düşünülüyor.


13 YILDIR KADERİNE TERK EDİLMİŞ DURUMDA


Öte yandan bayazıt otoparkta bulunan bir araç ise hikayesi ile herkesi şaşkın bırakıyor. 13 yıl önce Ankara’dan Kahramanmaraş’a kız kaçırmada kullanılan araç polislerce yakalanınca kaderine terk edildi. Ortalama 4 bin aracın bulunduğu otoparkta araçların hikayeleri ise dudak uçuklatır cinsten.  


4 BİN ARAÇ BULUNUYOR  


Kahramanmaraş Bayazıt otoparkta bulunan yaklaşık 4 bin araç sahibini bekliyor.


13 yıldan bu yana çeşitli nedenlerden dolayı otoparkta bağlı vaziyette bulunan araçlar çürümeye terk edildi. Cinayetten kız kaçırmaya kadar değişik suçlardan dolayı bağlanan araçların farklı farklı hikâyeleri ortaya çıktı.


15 YILDIR HİZMET VERİYOR


15 yıldan bu yana Yeni Hal civarı Hayvan Pazarı arkasında hizmet veren Bayazıt Otoparkta bulunan araçların her birinin hikâyeleri var. İlk görünüşte oto galeriyi andıran araçların birbirinden ilginç hikayeleri duyanları şoke etti. Kız kaçırmada kullanılan araçlardan cinayet sonrası polisten kaçan araçlara kadar farklı birçok yelpazede bulunan otomobiller sahiplerini bekliyor. Araç sahiplerinin araçlarını almamasından ötürü adete çürümeye terk edelin araçlar, satışı bekliyor.


13 YILLIK ARAÇLAR VAR


İşletme sahibi Mahmut Bayazıt, 13 yıl önce gelen Hyundai marka panelvan aracın kız kaçırma olayından ötürü Kahramanmaraş’ta yakalandığını belirten Bayazıt: “Kız kaçırma olayında kullanılan araç var. Taraflar evlenip 13 yaşında çocuğu olmuş ama araçları hala otoparkta bulunuyor. Yargıtay’da bu konunun davası sürüyor” Dedi.


13 yıldan bu yana çürümeye terk edilen araçtan geriye ise içi dolu hatıralar kalmış. Otoparkın hakim bir yerinde duran araç, o yılların izlerini taşıyor.


İLGİSİZLİK ALAKASIZLIK VAR


Vatandaşların araçlarının uzun zamandan bu yana burada kalmasını ilgisizlik olarak nitelendiren Bayazıt şunları kaydetti: “İlgisiz ve alakasızlıktan vatandaşın aracı burada kalıyor. Otoyu bağlatan kurum bu araçların takibini yapmıyor. Trafik polisleri görevini yapıp aracı bağlıyor. Bundan sonra vatandaşın Milli Emlağa yazı yazması gerekiyor. Milli Emlak ta bağlanan bu aracı satışa sunması gerekiyor. Genel anlamda Milli Emlak kurumunun ilgilenip aracı satması gerekiyor. Ama kurumdan satış emri gelmiyor.”


BURADA KALAN ARAÇLAR KÜLFETLİ


İş yeri için yıllık vergi verdiğini belirten Bayazıt şunları kaydetti: “Burada duran araçların bize külfeti fazla. Yıllık buraya dünyalar kadar para veriyorum. 12-13 tane eleman çalıştırıyorum. Burada kalan araçlar nedeniyle biz devlete vergi de ödüyoruz.


Burada bulunan araçların satışı için müracaat ta bulunduk. Her aracın dosyası için bizden ücret talep edilince, otomobiller burada kaldı. Araçları burada bulunan vatandaşların Vergi Dairesi, SSK, İcra’ya borcu var.  Buradan neden aracımı çıkarayım ki devlet satsın diyor. Biz buradan devlet yetkililerine sesleniyoruz; ‘Bu konuda kim yetkili ise bizim sesimizi duysun’ eğer bu araçları satmayacaklarsa satış yetkisini bize versinler’ biz satalım.” (KAYNAK: Mustafa Kılınç MANŞET)