Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve Uludağ Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Kent Konseyleri Sempozyumu'nun açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa'nın marka değerini artırmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Orhangazi Salonu'nda başlayan ve iki gün sürecek olan sempozyumun açılış töreninde konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kent dinamiklerini bir araya getiren sempozyumun deneyim paylaşımı açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Kentlerin geleceğe taşınması açısından kent konseylerine önemli görevler düştüğünü dile getiren Başkan Altepe, bu açıdan Bursa Kent Konseyi'ne gerekli her desteği verdiklerini kaydetti.

"Kentin değeri yerelde bilinir"

Türkiye genelinde kent nüfusunun her geçen gün arttığını, Bursa'da ise belediye sınırlarında yaşayan nüfusun yüzde 88'e ulaştığını hatırlatan Başkan Altepe, "Kentler sahip oldukları fırsatlar nedeniyle her geçen gün daha da cazibeli oluyor. Bu cazibe beraberinde göçü de getiriyor. Bursa olarak İstanbul'dan 3,5 kat daha fazla büyüyor ve göç alıyoruz.

Bursa'nın nüfusu her yıl 60 bin yani bir Çanakkale kadar artıyor. Bu nedenle gelecekte karşılaşılması muhtemel sorunları şimdiden hesaplayıp, ona göre projeler üretilmeli. Bu konuda yerel yöneticilere önemli görevler düşüyor. Çünkü kentlerin değerini en iyi o kentte yaşayanlar bilir. Bizler de bu bilinçle çalışmalarımıza devam ediyoruz" diye konuştu.

"Bursa'nın marka değerini artırıyoruz"

Bugüne kadar bir sanayi kenti olarak Türkiye vitrinindeki yerini koruyan Bursa'nın tüm değerlerine sahip çıktıklarını dile getiren Başkan Altepe, turizmden çevreye, spordan teknolojik tasarıma kadar yeni projelerle Bursa'nın marka değerini artırmaya çalıştıklarını kaydetti.

Tarih başkenti Bursa'nın bu kimliğini öne çıkarmak adına başlattıkları 255 tarihi ve kültürel miras çalışmasının hızla sürdüğünü ifade eden Başkan Altepe, "Uludağ'ı yeniden cazibe merkezi haline getirme yönündeki çalışmalarımız sürüyor. İçinde bulunduğumuz Atatürk Kongre Kültür Merkezi ile kongre kenti olma yolunda önemli adımlar atıyoruz. Bunun yanında sanayi birikimimizi en iyi şekilde değerlendirip, yerli tramvay üretme çalışmalarımız da sürüyor" dedi.

"Toplumsal denge çizgisiyiz"

Bursa Kent Konseyi olarak bugüne kadar yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala ise, "Bugüne kadar herkesi ve her kesimi kucaklayan bin 500 etkinlik gerçekleştirdik. Herkesin kabullendiği toplumsal denge çizgisi misyonumuzu kararlılıkla sürdürüyoruz. Herkese ve her kesime hitap etmek adına kent konseyleri görüş belirtilen, öneri sunulan yerler olmalı.

Kent konseyleri birer demokrasi platformu. Biz değişik görüş ve düşünceleri koordine eden bir çatı kuruluşuz. Bursa olarak ülkemizin her noktasındaki kent konseylerine de örnek ve destek olmaya devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından gerçekleştirilen ilk oturumda, 'Yerel Yönetişim ve Kent Konseyleri', 'Yerel Demokrasi ve Kent Konseyleri', 'Yerel Demokrasi ve Kahramanmaraş Örneği' konulu sunumlar yapıldı.

İki gün sürecek sempozyumda, dünya deneyimleri bağlamında kent konseylerinin değerlendirilmesi, kent konseyleri ve katılımcı kent yönetimine katkıları, halkın yönetime katılımında kent konseylerinin rolü ve işlevi, kentin öncelikli sorunları ve kent konseyleri ve yerel demokrasiyi güçlendirme aracı olarak kent konseyleri konuları gündeme taşınacak.