Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlığı, Afganistan Cumhurbaşkanı Gani ve ailesinin BAE'de olduğunu açıklandı. Taliban'ın kontrolü ele geçirmesinin ardından Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, 15 Ağustos'ta ülkeyi terk ederek kaçmıştı.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dışişleri Bakanlığı, Gani ve ailesinin ülkeye sığındığını açıkladı. Bakanlı tarafından yapılan açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı, BAE'nin Cumhurbaşkanı'nı Gani ve ailesini memnuniyetle karşıladığını doğruluyor. Gani ve ailesi insani yardım gerekçesiyle ülkeye kabul edildi" ifadeleri kullanıldı.

DUŞANBE BÜYÜKELÇİSİ: YANINDA 169 MİLYON DOLAR GÖTÜRDÜ

Öte yandan, Afganistan’ın Duşanbe Büyükelçisi Muhammed Zahir Agbar, Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de bir basın toplantısı düzenleyerek, ülkesindeki son durumla ilgili açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Gani’nin kaçmasını "devlete ve millete ihanet" olarak nitelendiren Agbar, Gani'nin devlet hazinesinden 169 milyon dolar kaçırdığını belirtti.

Agbar, Gani’nin kaçırdığı halka ait paraların geri getirilmesi için tutuklanarak uluslararası mahkemeye çıkarılması amacıyla Interpol’a başvuracağını söyledi.

Doha’da kapsayıcı bir hükümetin kurulması için ilgili tarafların görüşmelerinin sürdüğünü, Afgan halkının da bu görüşmelerin sonuçlarını ve kapsayıcı hükümetin kurulmasını beklediğini ifade eden Agbar, uluslararası toplumun ülkede barışın sağlanması ve kapsayıcı hükümetin kurulmasında yardımcı olacağı umudunu dile getirdi.