Pilot rahatsızlanmıştı ve kumanda artık bir yolcudaydı. Üstelik bu yolcu endişeli bir ses tonuyla kuledeki görevlilere, "Uçağı nasıl uçuracağımı bilmiyorum, bana yardım edin" diyordu. Havada geçen gergin dakikalar büyük bir faciayla değil, bir mucizeyle son bulmuştu. Daha önce pilotluk tecrübesi olmayan yolcu, uçağı güvenli bir şekilde piste indirmeyi başarmıştı. Bu olayın yankıları dış basında devam ederken, dünya bu kez de Birleşik Krallık semalarında yaşanan büyük kaosa gözlerini çevirdi.

'KENDİMİ İYİ HİSSETMİYORUM' DEDİ

Yunanistan'ın Girit adasındaki Kandiye şehrinden havalanan EasyJet uçağının istikameti İskoçya'nın başkentindeki Edinburgh Havalimanı'ydı. Aslında her şey yolunda gidiyordu. 12 Haziran'ın ilk saatlerinde gökyüzüne yükselen uçakta en ufak bir problem yoktu. Her şey olması gerektiği gibiydi. Ancak saatler 01.20'yi gösterdiğinde uçakta çok önemli bir problem meydana geldi. Uçağın kaptan pilotu rahatsızlanmıştı. Üstelik uçuşun bitmesine çok az kalmıştı. Bir anda fenalaşan kaptan pilot yardımcısına döndü ve "Kendimi iyi hissetmiyorum" dedi. Uçağın kontrolünü yardımcı pilota devreden kaptan pilot hızlı adımlarla tuvalete koşturdu. Kaptan pilot yolculuk sonuna kadar bu tuvalette kalacaktı. Artık uçağın kaderi tamamen yardımcı pilotun ellerindeydi.

SU ALTINDA BİNLERCE BOMBA VAR!Savaşın 110'uncu gününde korkutan detayHaberi Görüntüle

YOLCULAR ARASINDA BÜYÜK PANİK YAŞANDI

Yolcular, uçakta bir şeylerin ters gittiğinin farkındaydı ama problemin tam olarak ne olduğunu çözemiyorlardı. Bazı yolcular uçağın kaptanını tuvalete giderken görmüştü. Kaptan pilotun başına bir şey geldiğine emin olan yolcular arasında büyük panik yaşanıyordu. Kabin memurları yolcuların huzursuzluğunu gidermeye çalışıyordu ama onlar da kokpitte bir problem olduğunun farkına varmışlardı.

Bu esnada kokpitte de işler pek yolunda gitmiyordu. Uçağın yardımcı pilotu, kaptan pilotun rahatsızlanmasından sonra uçağı hızlıca güvenli bir bölgeye indirmek istiyordu. Kuleden acil iniş izni isteyen yardımcı pilotun olağanüstü çabaları sonuç getirdi. Hayatının sınavını veren yardımcı pilot uçağı tek başına güvenli bir şekilde indirmeyi başardı. Yolcular büyük bir panik içindeydi. Kendini iyi hissetmeyen kaptan pilot ise hâlâ tuvaletteydi.

'KAPTANI TUVALETE GİDERKEN GÖRDÜM'

Uçak Edinburgh'e güvenli bir şekilde iniş yaptığında pistte beş itfaiye aracı ve iki ambulans tarafından karşılandı. Kendilerini bir an önce uçaktan dışarıya atmak isteyen yolcular büyük bir mutluluk yaşıyordu ama yaşadıkları korku yüzlerinden belli oluyordu. Yaşanan panik sonrasında yerel gazeteciler yolculara uçakta neler yaşandığını sordu. Muhabirlere konuşan bir yolcu, "Kaptanı tuvalete girerken gördüm. Bir daha da dışarı çıkmadı. Uçak inene kadar tuvaletteydi" dedi. Bir başka yolcu ise gazetecilere uçağa Yunanistan'dan binerken 45 dakika boyunca beklediklerini söyledi. Yapılan incelemelerde uçağı sağ salim yere indirmeyi başaran yardımcı pilotun 13 saattir görev başında olduğu öğrenildi. Sağlık görevlileri tarafından karşılanan kaptan pilotun rahatsızlığının tam olarak ne olduğu ise basınla paylaşılmadı.

UÇUŞLAR TEK TEK İPTAL EDİLİYOR

Uzun uçuş süreleri pilotların karşılaştığı en büyük problem değil. Avrupa çapında havacılık sektöründe önemli bir kriz gündemde. Avrupa'da grevler ve personel eksiklikleri nedeniyle çok sayıda uçuş iptal ediliyor, iptal edilen uçuşlar havalimanlarında büyük bir kaosa neden oluyor. Özellikle Birleşik Krallık personel eksikliği yüzünden ciddi problemlerle karşı karşıya kalan ülkelerin başında geliyor.

Geçtiğimiz günlerde British Airways, Londra'daki 100'den fazla uçuşunu iptal etmişti. Yine personel eksikliği kaynaklı sorunlardan ötürü EasyJet ve Wizz Air gibi firmaların uçuşlarında da önemli aksaklıklar meydana gelmişti. Bu sorunların Birleşik Krallık'ta baş göstermesindeki temel sebep olarak Kovid-19 salgını gösteriliyor.

İYİ Parti Genel Başkan adayı Tolga Akalın: Sahte kimlik ile oy kullanma girişimi olabilir İYİ Parti Genel Başkan adayı Tolga Akalın: Sahte kimlik ile oy kullanma girişimi olabilir

HAVACILIK SEKTÖRÜNE DÖNMEK İSTEMİYORLAR

Pandemi sürecinde yara alan havacılık sektöründe pek çok çalışanın işine son verilmişti. Farklı sektörlerde iş bulan bu kişiler buldukları yeni işlerinden memnun olmaları nedeniyle havacılık sektörüne dönmek istemiyor. Bu da personel eksikliği problemini doğuruyor. Avrupa'daki havacılık sektöründe yaşanan personel eksikliğinin özellikle Birleşik Krallık'ta fazla olmasının bir diğer nedeni ise Brexit. Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılması nedeniyle ağır vize şartlarıyla karşı karşıya kalan Avrupalı çalışanlar Birleşik Krallık'ı eskisi kadar tercih etmiyor. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde yaşanan personel eksikliğinin ya da uçak mürettebatlarının uzun süre uçmalarının yakın gelecekte önemli bir faciaya davetiye çıkartmasından ise derin bir endişe duyuluyor.

Kaynak: Milliyet