İran'da haziran ayının başında azalan yeni tip koronavirüs vakaları, aşılamanın yavaş ilerlemesi ve halkın maske, sosyal mesafe gibi kurallara uymaması nedeniyle yeniden rekor seviyelere yükseldi.

Aşılama çalışmalarının 9 Şubat'ta başladığı İran'da Sinopharm, Sputnik V ve AstraZeneca'nın yanı sıra 14 Haziran'da acil kullanımına izin verilmesinin ardından 25 Haziran'dan bu yana da yerli aşı COVIRAN Bereket kullanılıyor.

AŞILAMA YETERSİZ KALDI, BEŞİNCİ DALGA BAŞLADI 

Yaklaşık 83 milyonluk nüfusuna karşın bugüne kadar toplamda 13,5 milyon doz aşının uygulandığı İran'da, temmuz ayından itibaren 5. dalga yaşandı ve vakalar rekor seviyelere çıkarken günlük 100'e kadar inen can kayıpları yeniden 400'ün üzerine çıktı.

Hükümet, artan vakaları kontrol altına almak için bayramdan sonra 6 günlük tatil ilan etti ve aşılama çalışmalarına hız verdi. Ülkede 7 Haziran'da 4 bin 907'ye kadar inen günlük vaka sayısı dün 39 bin 19 olarak kaydedildi ve 100'e kadar inen günlük can kaybı da 2 Ağustos'ta 411'e çıktı.

YÜKSEK RİSKLİ ŞEHİRLERDE BÜYÜK ARTIŞ 

Öte yandan "yüksek riskli" olarak belirlenen kırmızı şehir sayısı haziran başında 8'e kadar inerken bugünden itibaren bu sayı 285'e yükseldi. Yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören hasta sayısı ise haziranda 3 bin 494 iken dün itibarıyla 5 bin 793 oldu.

Birçok eyalette hastanelerin kapasitesinin tamamen dolduğu belirtilirken, artan can kayıpları nedeniyle mezarlıklarda da yer kalmadığı ifade ediliyor. Tedbirleri artırmayı planlayan Koronayla Ulusal Mücadele Kurulunun başkent Tahran'da 2 haftalık kısıtlama kararı alabileceği aktarılıyor.

İran'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 409 artarak 92 bin 194’e yükseldi. İran Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, 24 saatte 39 bin 357 yeni vaka tespit edildiği ve bunlardan 4 bin 263'ünün hastanelere yatırıldığı belirtildi.

Vaka sayısının 4 milyon 19 bin 84’e çıktığı bilgisi verilen açıklamada, 409 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle toplam can kaybının 92 bin 194 olduğu ifade edildi.

Kovid-19'a yakalanan hastalardan 5 bin 959'unun yoğun bakım ünitelerinde tedavi gördüğü, salgının başlangıcından bu yana iyileşenlerin sayısının ise 3 milyon 444 bin 798’e ulaştığı bildirildi.

Yaklaşık 83 milyon nüfusa sahip ülkede yapılan toplam test sayısı ise bugün itibarıyla 26 milyon 168 bin 347 oldu. Açıklamada ayrıca ülkede 11 milyon 138 bin 741 kişiye ilk doz aşının, 2 milyon 885 bin 294 kişiye ise ikinci dozun yapıldığı aktarıldı. Böylece ülkede şu ana kadar 14 milyon 24 bin 35 doz aşı uygulandığı açıklandı.

Öte yandan risk gruplarına göre ülke genelinde 285 şehrin "kırmızı", 110 şehrin "turuncu", 53 şehrin de "sarı" kategoride olduğu ve kırmızı ile turuncu şehirlere araç giriş-çıkışlarının yasak olduğu belirtildi.

SALGININ MERKEZ ÜSSÜNDE VİRÜS HORTLADI 

Virüsün merkez üssü olan Çin'de, aylardır en büyük koronavirüs salgınını toplu testler ve seyahat kısıtlamaları ile kontrol altına almaya çalışırken, milyonlarca insan tekrar tecrit altına alındı.

Çin, hızla yayılan Delta varyantının 20'den fazla şehre ve bir düzineden fazla eyalete ulaşması nedeniyle yerel olarak bulaşan 55 yeni koronavirüs vakası bildirdi.

Devlet medyasının 'Wuhan'dan bu yana en yaygın Kovid salgını' olarak ifade edilen yeni dalga, Rusya'dan gelen Nanjing'deki bir uçağı temizleyen havaalanı çalışanlarının koronavirüs testlerinin pozitif çıkmasıyla başladı.

Pekin de dahil olmak üzere büyük şehirlerdeki yerel yönetimler, yerleşim yerlerini kordon altına alırken ve yakın temasları karantina altına alırken milyonlarca sakinine de test yaptı.

Vakalar sayısı nispeten az gibi görünse de, salgın ülke geneline yeniden yayılıyor ve devlet medyası bunu 2019'da Wuhan'daki ilk salgınla karşılaştırıyor.

Hunan eyaletindeki Zhuzhou şehrinde, şehir çapında bir test ve aşı kampanyası başlatıldı. Kentte Pazartesi günü 1.2 milyondan fazla sakine önümüzdeki üç gün boyunca sıkı karantina altında evde kalmaları emredildi.

"DURUM ACIMASIZ VE KARMAŞIK" 

Zhuzhou yetkililerinden yapılan açıklamada, "Durum hala acımasız ve karmaşık" ifadelerine yer verildi. Pekin daha önce, 2019'un sonlarında Wuhan'da ortaya çıkan salgını kontrol altına almalarıyla ve vakaları neredeyse sıfıra indirme başarısıyla övünmüştü.

Ancak, 20 Temmuz'da uluslararası bir havaalanında dokuz temizlikçinin koronavirüse yakalanması ve son iki hafta içinde bildirilen 360'tan fazla yurt içi vakayla bu başarıyı tehdit ediyor.

South China Morning Post'un haberine göre, Kovid-19 salgının Delta varyantının Pekin'de yayılımını durdurmak amacıyla şehre giden bazı uçuşlar ile tren ve otobüs seferleri durduruldu.

Çin'in Doğu Jiangsu eyaletindeki Nanjing şehrinde daha bulaşıcı olan Kovid-19 Delta varyantının ilk kez bildirilmesinin ardından 27 şehirde 350'den fazla kişiye virüs bulaştı.

Başkentteki Komünist Parti toplantısında konuşan Parti Sekreteri Cai Qi, en hızlı ve katı önlemler, en kararlı eylemlerle "ne pahasına olursa olsun" başkentin korunması gerektiğini ifade etti.

Pekin'den şu ana kadar 4 vaka bildirilirken, çevre bölgelerden gelebilecek yeni vakalara karşı tedbir amacıyla şehir yetkilileri, riskli bölgelerden başkente gelen kişilerin girişlerine yönelik önlemleri artırmayı kabul etti.

Önlemler kapsamında, Kovid-19 Delta varyantı tespit edilen şehirlerdeki herkesin başkent Pekin'e girişleri yasaklandı ve bu bölgelerden yapılan uçuk, tren ve şehirlerarası otobüs seferleri durduruldu.

Rezervasyon sitelerinde, virüsün yayılım gösterdiği Nanjing ve Zhangjiajie bölgeleri için tren biletlerinin bulunmadığı görüldü. Devlet kurumları ve devlete ait işletmelerin çalışanlarının virüs görülen şehirlere seyahat etmeleri ve kurumların söz konusu bölgelere seyahat düzenlemeleri yasaklandı.

Bu şehirlerden birinde bulunan Pekin sakinleri, 14 günlük karantina ve negatif sonuç almadan şehre geri dönemeyecek. Zhangjiajie, Cuma günü 1 buçuk milyondan fazla sakinin tamamını karantina altına aldı. Yetkililer, yakın zamanda Nanjing veya Zhangjiajie'den seyahat eden kişileri acilen arıyorlar ve turistleri vakaların bulunduğu bölgelere seyahat etmemeye çağırdılar.

Başkentin Changping bölgesi ise geçen hafta 41 bin kişiyi kişiyi karantina aldı. İlk olarak Hindistan'da ortaya çıkan ve Kovid'in orijinal versiyonundan çok daha bulaşıcı olan Delta varyantı, birçok ülkede kontrol altına alınamıyor.

Düşük aşılama oranlarıyla bu hızlı bulaşma etkisi birleştiğinde, çoğu Asya'da bulunan ülkelerde, vakaların rekor veya rekora yakın seviyelere yükseldiğini görülüyor. Daha önce virüs başarı öyküleri olarak övülen Vietnam, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi ülkelerin tamamında,son haftalarda vakaların hızla arttığı görüldü. Japonya ve Güney Kore'de de vakalar tüm zamanların en yüksek seviyesinde. Avustralya da Delta varyantını kontrol altına almak için mücadele ediyor.

KAYNAK: Milliyet.com