NEHRE ARITILMADAN ATIK SU BIRAKILIYOR

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, Kahramanmaraş’taki çevre sorunun kaynağını 3 ana başlıkta topladı. İlk sıraya koyduğu Aksu ve Ceyhan nehrinin kirliliği ile ilgili açıklama yapan MHP’li Aycan; “Aksu Çayı şehir merkezinin içinden geçmektedir. Özellikle Kahramanmaraş sanayisinin atıkları bu çaya zarar vermektedir. Sanayi kuruluşları atık sularını bazen arıtarak, bazen arıtma tesislerini çalıştırmadan, bazı sanayi kuruluşları ise atıklarını doğrudan Aksu Çayına vermektedir. Bu nedenle Aksu Çayında çok ciddi bir kimyasal kirlilik vardır. Rengi değişmekte, kokusu açık bir şekilde etrafta yaşayanları, akarsuyu, toprağı kirletmektedir. Bu sular en son Sır Barajı’nın göletini doldurmakta, buradaki canlılara da zarar vermektedir. Ceyhan Nehri ise; Elbistan’dan doğmaktadır. Elbistan kanalizasyon arıtması yetersizdir ve drenajı Ceyhan Nehrine olmaktadır. Ayrıca sanayi kuruluşlarıda Ceyhan Nehrini kirlenmektedir.” Dedi.

SANTRAL HAVZASI ÖNEMLİ YERLEŞİM VE TARIM BÖLGESİDİR

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan’ın ikinci konu başlığı ise Afşin-Elbistan termik santrali oldu. Afşin ve Elbistan bölgesinin çok büyük bir linyit yatağına sahip olduğunu hatırlatan Milletvekili Aycan ifadelerini şöyle sürdürdü; “Diğer taraftan hem kamu, hem de özel sektörün yeni termik santral yapma projeleri vardır. Mevcut haliyle özellikle A Ünitesi filtreleri eski teknolojidir. Bu nedenle çok ciddi bir çevre kirliliği yaratmaktadır. Bu bölge aynı zamanda yoğun bir yerleşim yeri ve çok önemli bir tarım bölgesidir. Linyit kömürünün yakılmasından sonra % 40 atık ortaya çıkmaktadır. Buda havaya ve toprağa karışmaktadır. İyi yanmayan kömür tozları ve gazları akciğer hastalıkları ve kanser vakalarının en önemli sebebidir. Hava kirliliği, oluşturduğu SMOG etkisiyle küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin en önemli nedenidir. Ayrıca hava kirliliğine bağlı olarak oluşan asit yağmurları; insana, bitkilere ve doğaya zarar vermektedir.”

BÖLGE İNSANI ADINA KAYGILIYIZ

Afşin sınırları içerisinde bulunan Hurman Çayı’nın Yatağının Değiştirilmesi Projesine de karşı çıkan Aycan; “Afşin Elbistan bölgesindeki kömür alanı, çok büyük bir alanı oluşturmaktadır. Hurman Çayı bu kömür alanın içinden geçmektedir. Hurman Çayına bağlı olarak bazı bölgelerde kömür alanın zeminin su içerisinde olduğu belirtilmektedir. Bugünlerde kömür daha rahat çıkarılsın diye Hurman Çayının yatağı değiştirilmek istenmektedir. Bu mevcut yataktan beslenen alanların, kuyuların, dolayısıyla tarımsal alanların olumsuz etkilenmesi demektir. Bu durum; kömür madeni ve termik santral için tarımın, çevrenin ve insanın feda edildiğinin göstergesi olarak kabul edilebilir. ÇED değerlendirilmesi yapılmadan proje aşamasına geldiği bilgisini almış durumdayız, bu durumdan dolay, tarımımız, çevremiz ve insanımız adına kaygılanıyoruz.” Dedi.

MHP’li Aycan Türkiye genelindeki kirlenmenin de ana faktörlerini yaptığı basın açıklamasında belirtti.