Türkiye’nin bir yanı yangınlarla boğuşurken şimdi de Karadeniz’de Bartın, Sinop, Karabük, Kastamonu ve Samsun Bafra’da etkili olan sağanak yağış felaketi yaşattı. Bölgeden peş peşe acı haberler geldi.

Bartın’da önceki akşam başlayan sağanak yağış Ulus ilçesi ile Kumluca ve Apdipaşa beldelerinde hayatı olumsuz etkiledi. Bartın-Karabük kara yolunun Yenihan mevkisinde yol, Bahçecik mevkisinde ise köprü çöktü.

Yenihan mevkisinde bir araç sel sularına kapıldı, araçta bulunan iki kişi AFAD ve vatandaşlarca kurtarıldı, evlerde mahsur kalan 20 kişi ise iş makineleriyle kurtarıldı. Evden çocuklarını kurtarmaya çalışan bir baba bacağından yaralandı. Aynı yolun Bahçecik mevkisinde çöken köprü nedeniyle de iki araç kanala devrildi. Araçlardaki 11 kişi, çevredekilerin yardımıyla kurtarılarak hastanelere kaldırıldı.

ACI HABER BU SABAH GELDİ 

AFAD, Kastamonu'da yaşanan sel felaktinde 4 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Bartın'da ise kayıp 1 kişiyi arama çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

AİLE KURTARILDI 

Bahçecik köyünde Yaşar Karapınar’a ait iki katlı evde ise dört kişi mahsur kaldı. AFAD ekipleri halata tutunarak kurtarılan aile bireylerini güvenli bölgeye götürdü. Yaşlı bir kadını bir AFAD görevlisi sırtında taşıdı. Yaşar Karapınar çok korktuklarını ifade ederek, “Korkulmayacak iş değil ki. Bağıra bağıra sesim soluğum kesildi” dedi.

Kumluca beldesi Zafer köyünde Herkeme Deresi’nin taşması sonucu da bazı araçlar sel sularına kapıldı, evlerin alt katları ve iş yerlerini su basarken bazı vatandaşlar evlerinde mahsur kaldı.

15 KİŞİ KURTARILDI 

Yenihan köyüne giden Bartın Valisi Sinan Güner, “Saat 03.00 sıralarında ilk ihbarlar gelmeye başladı. Dere yatağında evler vardı, aracın üzerinde yardım bekleyenler vardı, sele kapılmış araçlar vardı, onları kurtardık. Yıkılma tehlikesi olan evlerde ve araçlarında mahsur kalan yaklaşık 15 kişi kurtarıldı. Bir kaybımız var, onu arıyoruz, yaşlı bir teyzemiz. Bunun dışında kalp krizinden bir can kaybımız var ama suya kapılma değil. Şu anda başka kayıp ihbarımız yok” dedi.

İŞÇİLER MAHSUR KALDI 

Sinop’ta da önceki akşam başlayan sağanak sele neden oldu. Ayancık Çayı debisi artınca taştı. Çay üzerindeki köprü hasar gördü. Mahallelere ulaşımın sağlandığı bağlantı yolu çöktü. Sinop İl Özel İdaresi şantiyesi ile bazı köylerde mahsur kalan vatandaşlar, İçişleri Bakanlığı’nca gönderilen kurtarma helikopteri ile güvenli bölgelere taşındı. Sinop-Ayancık karayolunda 2 noktada yaşanan heyelan nedeniyle yol ulaşıma kapandı.

Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, ilçede fabrikada işçilerin mahsur kaldığını, bölgedeki hastanenin ise önlem amaçlı tahliye edildiğini duyurdu. İlçede iş makinesi üzerine çıkan operatörler de sel sularından korunmaya çalıştı.

ÇATILARDA YARDIM BEKLEDİLER 

Yenikonak köyünde tek katlı evin yıkılıp, sel sularına kapıldığı ve yan binaların çatılarına çıkanların ellerinde beyaz örtü sallayarak, kurtarılmayı beklediği anlar, cep telefonu kamerasına yansıdı. Görüntüde, kayıt yapan kişinin ise “Ev yıkıldı, acil yardım bekliyoruz. Lütfen yardım edin, insanlar çatılarda” dediği duyuldu.

Ayancık ilçesinde sel baskınında mahsur kalan 19 kişi, Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı 2 helikopterle kurtarıldı. Avdullu köyünde mahsur kalan yaklaşık 70 kişi için Sahil Güvenlik Dalış Emniyet Güvenlik ve Arama Kurtarma Timi bölgeye sevk edildi.

‘HES’LE ALAKALI DEĞİL’

‘HES’LE ALAKALI DEĞİL’ 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, selin Kastamonu Bozkurt’taki HES kapaklarının patlamasıyla meydana geldiği iddialarını yalanladı. Pakdemirli, “Burada HES’le alakalı bir problem yok. ‘Regülatör kapakları, taşkın esnasında açılıyor, ondan patladı’ diyorlar ama böyle bir durum söz konusu değil. Taşkına sebebiyet verebilecek bir regülatör değil, günlük bir regülasyon amacı var. Ama su seviyesi oldukça yüksek. Mevcut taşkın tesislerimizin de üstüne çıkan gayrinizami ve doğalın dışında su akışı var” dedi.

BOZKURT SULAR ALTINDA 

Selden en çok etkilenen ilçelerden Bozkurt’ta ilçe merkezi sular altında kaldı. Alt katlarda mahsur kalanlar, ilk anda kurtarıldı ancak bazı bölgelerde yükselen sel suları nedeniyle binaların çatısına çıkanlar oldu. Bölgeye kurtarma ekipleri sevk edildi.

Kastamonu Valisi Avni Çakır, “Şu an bir kayıp ihbarımız yok ama güçlü bir sel olduğu için insanlar Bozkurt’ta çatıya çıktı. Havanın müsaade etmesiyle onları kurtarmayı bekliyoruz. Şu an yağış devam ediyor” dedi.  Samsun’un Bafra ilçesinde de dün sabah başlayan ve 10 dakika süren sağanak, hayatı felç etti. Yağış nedeniyle rögarlar taştı, bazı cadde ve sokaklar göle döndü. Bazı apartmanların bodrum katlarını su bastı.

Karabük’te gece saatlerinde başlayan kuvvetli sağanak hayatı olumsuz etkiledi. Kuvvetli sağanak nedeniyle Eflani ilçesine bağlı Ovaçalış köyündeki Arnavut Köprüsü çöktü köy yolları kapandı. Safranbolu ilçesinde de Bulak Mencilis Mağarası girişindeki derenin taşması sebebiyle ziyaretçi girişi yasaklandı.

ARAÇLAR KARADENİZ’E SÜRÜKLENDİ 

Kastamonu’da dün sabah saatlerinden itibaren etkili olan kuvvetli yağmur da sekiz ilçede sele neden olurken; köprüler yıkıldı, araçlar sürüklendi, mahsur kalan çok sayıda kişi kurtarıldı. Azdavay’da dereler taştı, ilçe merkezi sular altında kaldı. Bazı köprüler yıkılırken, belediyenin boş halk otobüsü de suya gömüldü, birçok araç sürüklendi. Çok sayıda ev ve iş yeri ise sular altında kaldı.

Binaların bodrum katlarında mahsur kalan 40 kişi, belediye ekiplerince kurtarıldı. Elektrik direklerinin devrildiği ilçede tarım arazileri de zarar gördü. Azdavay-Kastamonu yolu tedbir amacıyla trafiğe kapatıldı. Azdavay Belediye Başkanı Osman Nuri Civelek, “Tarihte böyle bir şey görmedik. Dere yataklarının hepsi taştı. İlçenin yarısı su altında kaldı. İlçede su, dere gibi akıyor mahallelerde. Şaşkınla izliyoruz” dedi.

‘BALKONLARA ÇIKIN’

‘BALKONLARA ÇIKIN’ 

Şenpazar ilçesinde de iş yerlerinde mahsur kalan 15 kişi, kurtarılırken, ilçeye giriş ve çıkışlar kapatıldı. Şenpazar Belediye Başkanı Cem Çınar, “Kepçe ve iş makineleriyle insanları evlerinden çıkarmaya çalışıyoruz. Vatandaşlarımıza sesleniyorum; balkonlarınıza çıkın, sizi oradan alalım. Rakımı yüksek olan yerlere çıkmamız gerekiyor. Allah hepimizin yardımcısı olsun, afet durumu yaşıyoruz” diye konuştu.

Öte yandan şiddetli yağış İnebolu, Küre ve Daday ilçelerinde de etkili oldu. İnebolu-Kastamonu yolu ulaşıma kapandı. Küre’de mahallede bulunan yol çöktü, İkiçay mevkisinde sular yola taştı. İnebolu’da da İstiklal Yolunun simgelerinden tarihi İkiçay Köprüsü, sel suları altında kaldı. İnebolu’ya bağlı Özlüce köyünde Zarbana Çayı taştı. Köy sular altında kalırken, halk evlerini terk etti. Bazı köylüler ise evlerinde mahsur kaldı. Araçlar, sel ile birlikte Karadeniz’e sürüklendi.