Son dakika... Giresun'daki sel felaketinde, Tirebolu-Doğankent yolunda menfezin çöktüğü bölgede, sabah saatlerinde başlanan arama çalışmalarında, 1 kişinin daha cansız bedeni bulundu. Hayatını kaybedenlerin sayısı 8'e yükseldi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: "(Giresun'daki sel) Bir kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı, can kaybımız 8 oldu."

GİRESUN'U SEL VURDU

Doğu Karadeniz'i etkisi altına alan sağanak yağış önceki akşam sele dönüştü. Giresun'da aşırı yağış ve sel nedeniyle Dereli, Espiye, Doğankent, Tirebolu, Güce, Görele ve Yağlıdere ilçelerinde heyelan ve su baskınları meydana geldi.

Sel ve heyelan özellikle Dereli ve Tirebolu ilçelerinde etkili oldu. Tirebolu- Doğankent karayolunda menfezin çökmesi sonucu jandarma aracı ve bir iş makinesi dereye yuvarlandı. Vatandaşlara yardım için bölgeye giden jandarma aracındaki 5 uzman çavuş ve iş makinesi operatörü Mehmet Akbulut (58) sel sularına kapılarak kayboldu. Arama çalışmalarında uzman çavuşlar Onur Kıran ve Erdem Çıtır'ın cansız bedenlerine ulaşıldı.

KAYIP OLAN 9 KİŞİ ARANIYOR

Uzman çavuşlar Burak Tok, Erdem Çıtır, Sami Yılmaz ve Aykut Yarıyenli'yi arama çalışmaları ise sürüyor. Selde kaybolan vatandaşlardan Ali Aydın ve Akif Abidinoğlu'nun Espiye'nin Yeniköy köyünde, Yasemin Özdemir'in ise Tirebolu'nun Aşağıboynuyoğun köyünde ve ismi belirlenemeyen bir kişinin cesedine ulaşıldı. Sel ve heyelan nedeniyle il genelinde sel sularına kayıp olan 8 kişiyi arama çalışmaları sürüyor. AFAD 157 kişinin kurtarıldığı açıklandı.

SİLÜETİ DEĞİŞTİ

Sel felaketini öğrenir öğrenmez gece yarısı Giresun'a gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bölgede incelemelerde bulundu. Soylu "Buradaki hadiseyi ben de, milletvekillerimiz de belediye başkanlarımız da kimsenin bugüne kadar gördüğünü zannetmiyorum. Deprem de gördüm fakat bu başka bir şey. Allah kimseyi böyle bir imtihanla sınamasın. Devletimiz bütün gücüyle yaraları saracaktır" diye konuştu.

13 MİLYONLUK DESTEK

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de "Ben de ilk defa böyle bir taşkın, doğal afet görüyorum. Gerçekten şehrin tamamen silüeti, seviyesi değişmiş durumda. Belki şu ana 2-3 metre toprağa basıyoruz. Maalesef ağustos ortalamasının 1.5 misli bir günde yağdı. Yani 135 milimetrenin üzerinde yağış aldık" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise "Vatandaşlarımızın zararlarını telafi edecek, yaraları saracağız. Belediyelere ilk etapta 2 milyon TL hibe sağlayacağız. 11 milyon liralık alt yapı hasarını karşılayacağız" diye konuştu. Kurum, Doğankent'te 4 yıkık, 200 az, Dereli'de 3 yıkık, 152 az ve Yağlıdere'de ise 10 yıkık, 9 hasar olmak üzere, toplam 17 yıkık ve 360 az hasarlı bina tespiti yapıldığını kaydetti.

ASKERİ HELİKOPTERLE ARAMA-KURTARMA

Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait bir helikopter arama- kurtarma faaliyetlerine destek olmak üzere Giresun'a geldi. Jandarma ve AFAD ekibi ile teçhizat ise A400M askeri uçak ile Ankara'dan orduya getirildi.

KARADENİZ'E ÇAMUR AKTI

Giresun'da etkili olan sağanak yağışın ardından başta Aksu Deresi olmak üzere derelerin getirdiği çamur ve rusubat Karadeniz'in rengini kahverengiye çevirdi. Karadeniz adeta çamurlu suya dönüştü.