Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Doğu Karadeniz'in iç kesimleri (Giresun, Gümüşhane ve Bayburt çevreleri, Trabzon, Rize ve Artvin'in iç kesimleri) ile Doğu Anadolu'nun kuzeydoğusunda (Erzincan'ın doğusu, Ağrı'nın kuzeyi, Erzurum, Kars ve Ardahan çevreleri) bugün beklenen gök gürültülü sağanak yağışların, akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olacağı tahmin ediliyor." denildi.

Açıklamada, "Ani sel, su baskını, yıldırım, dolu yağışı, yerel kuvvetli rüzgar ve fırtına ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" ifadeleri kullanıldı. Ayrıca, gök gürültülü sağanak yağışların saat 11.00-19.00 arasında etkili olmasının tahmin edildiği belirtildi.

Meteoroloji tarafından haftalık hava durumu raporu yayımlandı. Yayımlanan rapora göre hafta ortasından itibaren ülke genelinde sıcaklıkların mevsim normalleri üzerine çıkması bekleniyor.

Meteoroloji tarafından açıklanan haftalık hava durumu (23 - 29 Ağustos 2021) raporuna göre, mevsim normalleri civarında seyreden hava sıcaklıklarının, hafta ortasından itibaren kuzey, iç ve doğu kesimlerde artarak ülkemiz genelinde mevsim normalleri üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor.

Pazartesi günü İstanbul başta olmak üzere yurdun kuzey kesimlerinde sağanak yağış bekleniyor. Tekirdağ, Kocaeli, Sinop, Samsun, Tokat, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Ardahan, Gümüşhane, Kars, Erzincan, Erzurum ve Bayburt'ta sağanak yağış bekleniyor. Ülkenin güneyinde ise hava sıcaklığı hissedilir derecede artacak.

Salı günü sağanak yağış Orta ve Doğu Karadeniz'de etkisini gösterecek. Marmara Bölgesi'ni terk eden sağanak yağış, Ağrı ve Iğdır'da etkili olacak.

Çarşamba günü sağanak yağış neredeyse yurdu terk etmiş olacak. Giresun, Trabzon, Rize, Artvin ve Ardahan hariç yurdun diğer kentlerinde sıcak hava etkisini gösterecek.

Perşembe günü ise yurdun tamamı sıcak havanın etkisinde olacak. Mevsim normallerin üzerine çıkan sıcak hava dalgası özellikle güneydeki şehirleri bunaltacak.

ARTVİN'DE SAĞANAK YAĞIŞ

Artvin'in Şavşat ilçesinde sağanağın ardıdnan etkili olan hortum, dolu ve fırtına nedeniyle birçok evin çatısı uçtu, ağaçlar kökünden söküldü. Enerji nakil hatları, bazı ev ile eklentilerinde hasara neden olan hortum anları da cep telefonu kamerasına yansıdı.

İlçede akşam saatlerinde başlayan sağanak Pınarlı köyünde yaşamı olumsuz etkiledi. Köyde sağanağın ardından dolu yağdı, hortum ve fırtına oluştu. Yaklaşık 5 dakika süren hortum ve devamında oluşan kuvvetli fırtına nedeniyle, bazı evlerin çatısı uçtu, ağaçlar kökünden söküldü, elektrik direkleri devrildi.

Hortum sonrası yaşan dolu nedeniyle köyde yeşil alanlar beyaza büründü. Enerji nakil hatları, ev ile eklentilerinde hasara neden olan hortum anları da cep telefonu kamerasınca kaydedildi. Can kaybı ve yaralananın yaşanmadığı afette, kendilerini dışarı atan vatandaşlar, zor anlar yaşadı.

Ekipler bölgeye gelerek hasarlı enerji hattlarında onarım çalışması başlattı. Hortum nedeniyle hasar evleri oturulamayacak duruma gelen köylüler, yakınları ile komşularının yanına yerleştirildi.