GÜNDEM

İHA Sektöründe Patlama: Lisanslı Pilot Sayısı 1,5 Milyonu Aştı!

İHA sektöründe devrim! Pilot lisansı sayısı 1,5 milyonu aştı, İHA'lar 80 bine ulaştı. İHATTYS projesiyle güvenlik artıyor. İHA kullanım alanları genişliyor. Detaylar haberimizde!

Abone Ol

Günümüzde hayatın neredeyse her alanında kendine yer bulan insansız hava araçlarına (İHA) olan ilgi, inanılmaz bir hızla artmaya devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün (SHGM) son verilerine göre, "İHA Pilot Lisansı"na sahip kişi sayısı 1 milyon 578 bine ulaşırken, kayıtlı İHA sayısı ise 80 bin sınırını aştı.

İHA'LARIN KULLANIM ALANLARI GENİŞLİYOR

SHGM'nin 2024 Yılı Faaliyet Raporu'ndan elde edilen bilgilere göre, İHA'lar artık sadece hobi amaçlı değil, sınır güvenliğinden arama kurtarma operasyonlarına, tarım arazileri ve ormanların denetiminden haritalama çalışmalarına kadar geniş bir yelpazede kullanılıyor. İHA'ların sağladığı avantajlar, bu araçlara olan talebi her geçen gün artırıyor.

İHATTYS PROJESİ İLE GÜVENLİK VE VERİMLİLİK ARTIYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İHA Takip ve Trafik Yönetim Sistemi (İHATTYS) Projesi ile İHA'ların mevcut hava sahasına entegrasyonunu sağlamayı hedefliyor. Bu proje sayesinde, erişilebilir, uygun maliyetli, verimli, emniyetli, çevre dostu ve dijital bir yaklaşımla İHA operasyonlarının yönetilmesi amaçlanıyor. İHATTYS Projesi, İHA'ların oluşturduğu güvenlik sorunlarını ortadan kaldırarak, hava sahasının daha etkin bir şekilde kullanılmasını sağlayacak.

İHA UÇUŞLARINDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILIYOR

İHATTYS Projesi, Türkiye'deki tüm İHA operasyonlarının, bu araçlara herhangi bir donanım takılmaksızın SHGM tarafından güvenli ve emniyetli bir şekilde yürütülmesini amaçlıyor. Sistemin devreye alınmasından önce gerekli yasal düzenlemeler tamamlanacak ve İHA uçuşlarında güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarılacak.

TÜRKİYE, İHA SEKTÖRÜNDE LİDERLİĞE OYNUYOR

"İHA Pilot Lisansı"na sahip kişi sayısının 1 milyon 578 bini, İHA sayısının ise 80 bini aşması, Türkiye'nin İHA sektöründeki potansiyelini gözler önüne seriyor. Dünyada İHA konusunda geliştirilen modellerle operasyon ve seyrüsefer altyapısı anlamında lider ülke olma hedefiyle çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

İHA KULLANIMINDA YASAL DÜZENLEMELER

İHA kullanımı, ithalatı, satışı, kayıt ve tescili, uçuşa elverişliliği, hava trafik hizmetleri ve İHA operasyonlarına ilişkin usul ve esaslar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı SHGM tarafından belirleniyor. İHA uçurmanın kuralları, aracın ağırlığına ve kullanım amacına göre değişiklik gösteriyor. 500 gram ve üzeri İHA'ların sisteme kaydedilmesi ve SHGM'den onay alınması zorunlu.

SPORTİF/AMATÖR PİLOT SERTİFİKASI ÜCRETSİZ

SHGM'nin hazırladığı 20 soruluk ücretsiz çevrim içi sınavı başarıyla tamamlayanlar, Sportif/Amatör Pilot Sertifikası sahibi olabiliyor. Bu sertifika ile sadece "yeşil alan" olarak tabir edilen açık arazilerde ve yerleşim olmayan yerlerde uçuş yapılabiliyor. Ticari uçuşlar için ise yetkili eğitim kurumları tarafından verilen İnsansız Hava Aracı Ticari Pilot Eğitim Sertifikası ve Genel Müdürlük tarafından düzenlenen İHA Pilot Lisansı şartı aranıyor.

UÇUŞA YASAKLI ALANLAR

Emniyete ve askeriyeye ait alanlar, kamu kurumları ve güvenlik açısından uçuşa yasaklı alanlar ile havaalanlarına 9 kilometre yakınlıktaki yaklaşma sahalarında İHA uçuşuna izin verilmiyor.

{ "vars": { "account": "G-V2K9QJTT0J" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }