Nesli tükenmekte olduğu için koruma altında olan ve endemik bitki türlerinden olan salebin genelde 2-3 yumrulu olduğunu, yetiştirdiği 15 yumrulu salebin dünya literatüründe olmadığını iddia eden Kanbur, "Bunu üniversiteye de göstereceğim. Bunun tohumunu, genlerini alıp diğerlerine aşılatmak istiyorum" dedi.

Salep başta dondurma olmak üzere yoğurt, içecek karışımları, kozmetik ve tıbbi aromatik alanlarda da kullanılıyor. Bilinçsiz toplanması nedeniyle nesli tükenme tehlikesinde olduğu için koruma altına alınan ve toplanması yasaklanan salep orkidesi ile ilgili 15 yıldır çalışmalar yürüten dondurma ustası Mehmet Kanbur, normalde 2-3 yumrulu olan salebin 15 yumrulusunu yetiştirmeyi başardı. Salep orkidesinin kökünde yer alan ve salep tozunun elde edildiği yumruları gazetecilere gösteren Kanbur, bunun dünya literatüründe ilk olduğunu savundu.

'GENLERİNİ DİĞERLERİNE AŞILATMAK İSTİYORUM'

Bugüne kadar en fazla 5 yumrulu salep orkidesine rastladığını ancak 15 köklü salebi ilk defa gördüğünü ifade eden Kanbur,şunları söyledi:

"İlk defa böyle bir yumru görüyorum. 4'üncü kuşak dondurmacıyım, yıllardan beri bu işin içerisindeyim. İlk defa böyle 15 yumrulu kök elimizde. Anladım ki bu topraklarda hiçbir yerde olmayan salep modeli var. Bu salebi Kahramanmaraş topraklarından söktüm. Yıllarca bu işle uğraşıyorum, 3 yumrulu, 4 yumrulu, 5 yumrulu salep gördüm ama 15 yumrulu hiç görmedim. Onun için bunu alıyor ve bunu çoğaltmaya çalışıyorum. Bunu üniversiteye de göstereceğim. Bunun tohumunu, genlerini alıp diğerlerine aşılatmak istiyorum. Eğer her 1 kökten 15 yumru alırsak hem dondurma yaparsınız hem de içecek haline getirirsiniz. Salepteki yumrunun çok olması, veriminin çok olması anlamına geliyor" diye konuştu.

SARAYLARDA PADİŞAHLARIN İÇECEĞİYDİ

Türkiye'de 10 farklı cinse ait 80 farklı salep orkidesinden elde edilen salebe talebin çok fazla olduğunu ancak talebi karşılayacak salep bulunmadığını belirten Mehmet Kanbur,  bu nedenle salebin tozunun kilosunun 1000 liraya kadar çıktığını söyledi. Salebin ekiminin yaygınlaşması için ekimini yapan çiftçilere 10 yıl alım garantisi verdiklerini de belirten Kanbur, "Salep daha önceleri saray içeceğiydi. Önceleri dağlardan topluyorduk ancak endemik bitki olmasından dolayı yasaklanınca zorlanmaya başladık. Dünya piyasasında da talep var ama ham madde yok. Biz de kırsal kesimlerdeki insanlara ekecekleri salebe 10 yıl alım garantisi veriyoruz" şeklinde konuştu.