3-8 Ekim Dünya Mimarlık Haftası Mimarlar Odası Kahramanmaraş Şubesi tarafından çeşitli etkinlikler ile kutlandı. Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA)  tarafından belirlenen “Sağlık için Mimarlık” teması kapsamında düzenlenen etkinlikler,  3 Ekim Pazartesi günü Kahramanmaraş Kalesinde yapılan eskiz çizimleri ile başlayıp 5 Ekim Çarşamba günü Mimar Cihat Elmas’ın “Hastane Mimarlığı “  söyleşisi ile son buldu.

MİMARLIK UZAYA ÇEVRİLMİŞ BİR ÇAĞIN İRADESİDİR

Kahramanmaraş’ın gelişimi noktasında ortaya koydukları irade ve oluşturdukları projelerle dikkat çeken Mimarlar Odası Kahramanmaraş Şube Başkanı Yunus Emre Kaçamaz, Mimarlığın önemine dikkat çekerek Mimarlığı uzaya çevrilmiş bir çağın iradesi, bugünün gelecek için mirası olarak nitelendirdi. Kaçamaz; “Mimar, her binada bir halkın hikâyesini anlatır; arzularını, hayallerini ve geleneklerinin tarihsel devriminin tuğlalarında ebedileştirilmesinin öznesidir. Tarihte bulunduğumuz konum ve zamanda yaptığımız mesleğin çok önemli olduğunu belirtmek isterim.  

HEPİMİZİN ORTAK ARZU VE DÜŞÜNCESİ AYNIDIR

Öncelikle hepimizin şunu bilmesi lazım, yöneticilerimizle ortak paydamız ve düşüncemiz aynıdır. Şehrin yöneticileri tüm çalışmalarını şehrimizi daha yaşanılabilir bir kent yapmak ve çok iyi bir noktaya getirmek için yapıyor. Kamu kurumu niteliğinde çalışan bizim gibi sivil toplum kuruluşları, meslek odalarının da en büyük gayesi şehrin menfaatine olan tüm projelere destek olmak ve kenti zirveye taşımaktır. Baktığınız zaman hepimizin aynı takımda aynı hedef için çalıştığımız görülür. Bu minvalde hepimiz ortak paydamız şehrimizin menfaati için çalışmalarımızı sürdürmeliyiz.

ŞEHRİMİZİN GELİŞMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Kahramanmaraş’ta hedefi; şehri, meslekleri ve meslektaşları için ailesinden, zamanından fedakârlık yaparak ve hiçbir menfaat gözetmeksizin katkı sunma amacıyla gecesini gündüzüne katan, çalışan, tartışan, kamu kurumu niteliği taşıyan bir meslek odasıyız. Bizler ocu sucu bucu değiliz. Bu söylemler artık eski Türkiye’de kalmış demode bir söylemdir. Bizler her konunun ve sorunun diyalog ve istişare ile çözülebileceğine inanıyoruz. Ancak tüm Türkiye’de eksik olduğu gibi şehrimizde de diyalog kurmada zorlanıyoruz artık birbirimizle daha çok konuşup tartışıp tartışırken kırmadan incitmeden hakaret etmeden birilerinin özgürlük alanına girmeden bu tartışmalar daha çok yapılmalı. Şehrin dününü bugününü yarınını etkileyecek programların ortak bir masada ortak akılla yapılması şehrin geleceği için çok önem arz etmektedir”  dedi.

MİMARLAR ODASI POLİTİZE OLMUŞ YAPISINDAN KURTULMAK ZORUNDADIR

Mimarlar Odasının Türkiye genelinde 29 şube ve 70 temsilciliği bulunan büyük bir aile olduğunu söyleyen Başkan Kaçamaz, 80 bin üyesi ve 30 bin de genç üyesi bulunan bu ailenin çok sesli bir yapı haline geldiğini vurguladı. Başkan Kaçamaz şöyle konuştu; “Mimarlar Odası artık gençlerin talepleri doğrultusunda politize olmuş yapısından kurtulmak zorundadır”

Mimarlık mesleğinde bütün Türkiye’nin ortak sorunları vardır Diyarbakır şube de, İzmir şube de,   İstanbul şube de, Ankara şube de de kayıtlı üyelerin problemlerinin çoğu ortaktır. 1970’li yıllarda yapılmış meslek yasasını kullanmaktayız, bu meslek yasasının artık demode olduğu geri kaldığı, bilişim ve yazılım çağında artık sorunlarımıza çözüm bulmadığı bir gerçektir. Telefonlarımızın bile yılda iki  defa güncellediğimiz  bu  dönemde meslek yasamızla ilgili bir girişim olmaması meslek camiamız ve yeni gelen 40 bini aşkın genç için gerçekten çok üzücüdür. Kahramanmaraş şube olarak biz bu konuyu katıldığımız bütün meslek yüksek kurullarında ve davetlerde yüksek sesle dile getiriyoruz” dedi.

KOLEKTİF BİLİNÇ İLE ÇALIŞMASI GEREKEN BİR MESLEK TOPLULUĞUZ

Kahramanmaraş'ta bu yol tehlike saçıyor Kahramanmaraş'ta bu yol tehlike saçıyor

Mimarlar Odası olarak kolektif bilinçle çalışması gereken bir meslek topluluğu olduklarını herkesin her platformda dile getirmesi ve özel bir görüşü ve katkısı olacak üyelerinin de kendileri ile iletişime geçmelerini talep eden Başkan Kaçamaz; “Üyelerimizin özlük haklarının korunması ve refah seviyenin yükselmesi bizim için çok önemli bir konudur.  Meslek yasası ile birlikte mimarlık mesleğinin tanımı ve güncel durumu kesinlikle bizler için büyük önem arzetmektedir. Mesleğimizin kalitesini artırmaya yönelik girişimlerimiz genel merkez ve siyaset nezdinde devam etmektedir.

ŞEHRİMİZ İÇİN ÇALIŞMAYA VE DİYALOĞA HAZIRIZ

Şehrimizin gelişimi noktasında Oda olarak elimizi taşın altına koymaya, şehrimizdeki yaşam refahının yükselmesi için proje üzerine proje üretmeye, her türlü iletişime ve diyaloga hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Şehrimizin dününü, bugününü ve yarınını etkileyecek problemlerini bir çarkın dişlisi gibi yana yana uyum ve ortak akıl içesinde konuşmamız ve planlamamızın elzem bir hareket olduğunu düşünüyoruz. Öncelikle bütün üyelerimiz bilsin ki; ücretli çalışan, serbest çalışan, kamuda çalışan ve iş arayışında olan bütün meslektaşlarımızın oda olarak yanlarındayız” dedi.

Mimarlık haftası Kahramanmaraş Kalesinde Kent Eskizi ile başlayarak, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ün  ‘Maraş Kenti Üzerine’ söyleşisi ile devam etti. Etkinliğin ikinci günü Dulkadiroğlu Belediyesi restorasyon rotasını gezerek Binfot Fotoğrafçılık derneğinin katılımı ile mobil fotoğraf atölyesi gerçekleştirildi. Fotoğraf etkinliğinin ardından fotoğraf sanatçısı Mustafa Ertekin’in gerçekleştirdiği “Fotoğrafçılık ve Sanat” konulu söyleşi gerçekleştirildi. Mimarlık haftası etkinlikleri Mimar Cihat Elmas’ın “Hastane Mimarlığı”  temalı söyleşisi ile son buldu.