Kahramanmaraş İnşaat Mühendisleri Odası, 17 Ağustos Marmara Depremi'nin yıl dönümünde 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerini oda temsilcilerinin gözünden değerlendiren bir panel düzenledi.
Moderatörlüğünü Kahramanmaraş İnşaat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Uygar Gündeşli’nin yaptığı panelde, Kahramanmaraş Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Kaçamaz, eski İnşaat Mühendisleri Odası Temsilcisi Ökkeş Buğra Dalkıran ve Jeoloji Mühendisleri Odası Temsilcisi Volkan Dalyan konuşmacı olarak yer aldı.
DEPREMİN ARDINDAN YAPILAN PLANLAMADA EKSİKLER VAR
Panelde, 6 Şubat Kahramanmaraş deprem felaketini yaşayan mühendis ve mimarlar bir araya gelerek, deprem sonrası yaşanan süreçleri değerlendirdi.
Kahramanmaraş Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Kaçamaz, 17 Ağustos depreminin önemine vurgu yaparak, "Kahramanmaraş, 6 Şubat'ta çok ağır bir deprem atlattı. Bu süreçte planlamanın eksik olduğunu açıkça gördük. Şehrin çekirdeğinden uzaklaşarak, maliyetli ve uzak yerlerde yeni şehirler kurmaya başladık. Bu planlamanın ne kadar doğru olduğu sorgulanmalı" dedi.
AFET YÖNETİMİNDE YAPISAL SORUNLAR
Kahramanmaraş İnşaat Mühendisleri Odası eski Temsilcisi Ökkeş Buğra Dalkıran ise, "17 Ağustos depremi, bizim jenerasyon için bir dönüm noktasıydı. Ancak, 1999'dan bu yana yapı denetim sistemimizi etkin bir şekilde kullanamadık. Afet öncesinde alınması gereken önlemleri alamadık ve yapı denetim sistemi yıllar içinde sadece kağıt üzerinde kaldı" diye konuştu.
Kısa sürede verilen hasar tespit raporlarının güvenilir olmadığını belirten Dalkıran, "Hasarsız olarak nitelendirilen binaların bir sonraki depremde zarar görmeyeceğine dair bir garanti yok" dedi.
JEOLİJİ MÜHENDİSLERİ UYARIYOR: YANILTICI BİLGİLERE DİKKAT!
Jeoloji Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Temsilcisi Volkan Dalyan, 17 Ağustos 1999 depreminin 25. yıl dönümünde, Kahramanmaraş'ta beklenen büyük bir deprem olmadığına dikkat çekerek, "Bazı bilim insanlarının yanıltıcı açıklamaları, şehirde kaosa neden oluyor. AFAD verilerine göre, bölgede kırılmamış bir fay hattı bulunmuyor. Halkın bu tür bilgilere itibar etmemesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Panelde, mühendisler ve mimarlar deprem sonrası yaşanan süreçleri detaylı bir şekilde ele alarak, gelecek dönemde yapılması gerekenler üzerinde durdu.
Özellikle afet yönetimindeki eksiklikler ve yapı denetimindeki sorunlar tartışılarak, çözüm önerileri sunuldu. Depremle ilgili fotoğraf sergisinin de yer aldığı etkinlik, katılımcılardan büyük ilgi gördü.