Kahramanmaraş'ı derinden sarsan 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremde enkaza dönen ve 41 vatandaşımızın yaşamını yitirdiği Pınar Apartmanı'na ilişkin açılan davada önemli bir aşamaya geçildi. 1'i tutuklu olmak üzere toplam 4 sanığın yargılandığı davada, mahkeme heyeti yeni bir bilirkişi incelemesi yapılmasına hükmetti.
DURUŞMADA SANIKLAR SAVUNMALARINI TEKRARLADI
Kahramanmaraş 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar Tevfik Tepebaşı ve N.K., bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılım sağladı. Tutuksuz sanıklar O.P.Y. ve Ç.K. ise avukatlarıyla birlikte duruşma salonunda hazır bulundu. Hayatını kaybedenlerin yakınları ve taraf avukatları da duruşmayı takip etti.
Sanıklardan statik proje sorumlusu O.P.Y., savunmasında proje sürecinde yürürlükteki yasal düzenlemelere uygun hareket ettiğini iddia etti. Depremin şiddetine vurgu yapan O.P.Y., "Hazırladığım statik projelerle ilgili yapılan değerlendirmelerde asli kusurlu olarak itham ediliyorum. Öncelikle belirtmek isterim ki, bu elim olayda binanın yıkılmasının temel sebebi 6 Şubat 2023 depremlerinin oluşturduğu muazzam büyüklüktür. Bu depremde, 1975 yönetmeliğinde belirtilen tasarım ivmesinin çok üzerinde ivmeler ve deprem kuvvetleri meydana gelmiştir. Benim statik hesaplarımda bu denli büyük bir depremi öngörmediğim için bilinçli taksirle suçlanmam temelsiz bir iddiadır. 6 Şubat depreminde saptanan ivmeler dikkate alınarak hiçbir hesaplama yapılmamıştır, adeta depremin büyüklüğü göz ardı edilmiştir. Bilirkişilerin gözden kaçırdığı en önemli nokta ise 1975 yönetmeliğinin 6 Şubat depreminin yıkıcı etkisine karşı ne denli yetersiz kaldığıdır." şeklinde konuştu.
Sanık Tepebaşı ise binanın yaklaşık 36 yıllık olduğunu ve 34 dairede 170 kişinin yaşadığını belirterek, "Bu elim olayda 41 vatandaşımız hayatını kaybetti. Allah rahmet eylesin, geride kalanlar kurtuldu. Ben bu binanın yapımında herhangi bir sorumluluk üstlenmedim. Bu nedenle beraatimi talep ediyorum," ifadelerini kullandı.
Diğer sanıklar N.K. ve Ç.K. da yöneltilen suçlamaları kabul etmediklerini dile getirdiler. Sanık avukatları ise müvekkillerinin serbest bırakılmasını ve dosya için yeni bir bilirkişi raporu hazırlanmasını talep etti.
MAHKEME YENİ BİLİRKİŞİ İNCELEMESİNE KARAR VERDİ
Mahkeme heyeti, yapılan değerlendirmeler sonucunda ara kararını açıkladı. Buna göre, dosyanın yeniden farklı uzmanlardan oluşan bir bilirkişi heyetine gönderilmesine karar verildi. Ayrıca, tutuklu sanıkların mevcut durumlarının devamına hükmedilerek, duruşma 14 Mayıs tarihine ertelendi.
İDDİANAMEDE AĞIR HAPİS CEZASI İSTENİYOR
Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, sanıklar hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan ayrı ayrı 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası talep ediliyor.