Bazı Adalet ve Kalkınma Partisi'ne mensup beldeler ile resmi dairelerde sinyal bloke eden cihazların (jammer) varlığına dair söylentiler yayıldı
İddia edilen listede Kahramanmaraş Belediyesi, Batman İl Özel İdaresi, Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Gürpınar Belediyesi bulundu.
EMNİYET'TEN YETKİLENDİRME VE SINIRLAMALARA DAİR NET İFADELERLE DOLU BİR BİLDİRİ YAYINLANDI
27 Nisan 2025 tarihinde çeşitli basın kuruluşlarında yer alan frekans kesici (jammer) aletlerinin kullanım biçimleri ve cezai müeyyideleri hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü önemli bir açıklama yaptı.
5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu'nun 2. Maddesinin 3. Fıkrası gereğince; yalnızca Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü, kamu nizamının ve ulusal emniyetin sağlanması amacıyla, anayasa ve yasaların kendilerine tanıdığı yetkiler doğrultusunda frekans kesici (jammer) kullanma hakkına sahiptir. Bu yetki, sözü geçen kurumların kuruluş kanunları ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde belirtilen görev alanlarıyla sınırlıdır.
BELEDİYE BAŞKANLARI VE BELEDİYELERİN BÖYLE BİR YETKİSİ YOK: YETKİSİZ KULLANIMIN HUKUKİ KARŞILIĞI AĞIR OLACAK
Bu bağlamda, belediye başkanları ve belediyelerin, 5809 sayılı Kanun çerçevesinde frekans kesici (jammer) kullanabilecek yetkili şahıs, kurum ve kuruluşlar arasında sayılmadığı kesin bir dille ifade edildi. Dahası, yetkisi olmayan şahıs, kurum ve kuruluşlarca haberleşmenin engellenmesi, Türk Ceza Kanunu'nun 124. Maddesi hükümleri uyarınca suç olarak tanımlanmıştır.
EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN KORUMA PERSONELİNE YÖNELİK JAMMER EĞİTİMİ İDDİALARINA JET HIZIYLA YALANLAMA GELDİ
Öte yandan, Emniyet Genel Müdürlüğümüzün hiçbir birimi tarafından koruma personeline yönelik frekans kesiciler (jammer) ile alakalı herhangi bir eğitim faaliyeti bulunmadığı kamuoyuna duyurulmuştur.