KAHRAMANMARAŞ

Kahramanmaraş’tan Avrupa’ya 2'li lezzet çıkarması

Kahramanmaraş'ın eşsiz Maraş Çöreği ve Bertiz Kabarcık Üzümü AB yolunda! Türk lezzetleri dünya sahnesine çıkıyor. Bu coğrafi işaretli ürünler, hem lezzetleriyle hem de kültürel mirasımızla dikkat çekiyor.

Abone Ol

Türkiye’nin eşsiz lezzetleri ve kültürel zenginlikleri, coğrafi işaretli ürünler aracılığıyla tüm dünyada yankı uyandırmaya devam ediyor. Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) öncülüğündeki kapsamlı çalışmalar sayesinde, Suruç narı, Gaziantep baklavası, Aydın inciri, Silifke yoğurdu ve Aydın memecik zeytini gibi toplam 31 ürün Avrupa Birliği’nde tescil edilerek uluslararası koruma altına alındı.

AVRUPA BİRLİĞİ BAŞVURULARI HIZ KESMİYOR

Türkiye’nin özgün tatlarını dünyaya tanıtma misyonu hız kesmeden sürüyor. Avrupa Birliği’ne yapılan coğrafi işaret başvurularının sayısı 81’e ulaştı. Bu ürünler arasında Kayseri pastırması, Erzincan tulum peyniri, Aydın çam fıstığı, Afyon pastırması ve sucuğu, Gaziantep fıstık ezmesi, Isparta gül yağı, Kırkağaç kavunu ve Mut zeytinyağı gibi dikkat çekici lezzetler bulunuyor. Bu dokuz ürün, Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayımlandı ve üç aylık itiraz sürecine girdi. İtiraz gelmezse bu ürünler de Avrupa Birliği’nde resmi olarak tescillenecek.

72 ÜRÜN TESCİL İÇİN SIRADA BEKLİYOR

Avrupa Birliği nezdinde 72 coğrafi işaretli ürünün tescil süreci devam ediyor. Bu ürünler, Türkiye’nin dört bir yanından gelen yöresel tatları barındırıyor ve gelecek dönemde Avrupa raflarında yerini almayı bekliyor.

KAHRAMANMARAŞ’TAN İKİ ÖNEMLİ ÜRÜN LİSTEDE

Kahramanmaraş, bu uluslararası tanıtım hamlesine iki önemli ürünüyle destek veriyor. Şehrin özgün lezzetlerinden Maraş Çöreği ve Kahramanmaraş Bertiz Kabarcık Üzümü, Avrupa Birliği tescil süreci bekleyen ürünler listesinde yer alıyor. Bu iki ürünün tescili, Kahramanmaraş’ın zengin gastronomik mirasını Avrupa’ya taşıyacak önemli bir adım olacak.

TESCİL SÜRECİNDEKİ DİĞER ÜRÜNLER

Avrupa Birliği tescil sürecinde bulunan diğer ürünler şunlar:

Antep fıstığı, Tonya tereyağı, Erzurum su böreği, İpsala pirinci, Bursa kestane şekeri, Amasya çiçek bamyası, Hopa hamsili ekmeği, Urla sakız enginarı, Kilis zeytinyağı, Hatay kaytaz böreği, Adana şalgamı, Milas çekişke zeytini, Sinop kestane balı, Kayseri sucuğu, Şanlıurfa keten köyneği fıstığı, Kayseri mantısı, Manisa sultani çekirdeksiz üzümü, Fethiye kaya inciri, Antep lahmacunu, Oğuzeli nar ekşisi, Muğla çam balı, Gaziantep muskası, Denizli kekiği, Erzurum civil peyniri, Erzurum küflü civil peyniri, Delice doğal kaynak tuzu, Afyonkarahisar manda yoğurdu, Afyon kaymağı, rakı, Kütahya Pazarlar kirazı, Gaziantep bulguru, Tavas yanık koyun yoğurdu, Geyve ayvası, Tavas baklavası, Taraklı uğut tatlısı, Denizli çalkarası üzümü, Denizli leblebisi, Buldan kestanesi, Kale biberi, Polatlı soğanı, Beypazarı kurusu, Ayvalık zeytinyağı, Bilecik şerbetçi otu, Gaziantep koruk ekşisi, Uşak helvası, Kapıdağ mor soğanı, Avşa ada karası üzümü, Karacadağ pirinci, Sinop lakerdası, Nizip nanesi, Sivas pastırması, Yenice ıhlamur balı, Erzincan Üzümlü sarucu, Çukurova pamuğu, Şanlıurfa peyniri, Bergama tulum peyniri, Nizip zeytinyağı, Şanlıurfa sadeyağı, Amasya misket elması, Akkuş şeker fasulyesi, Kırklareli hardaliyesi, Düzce kestane balı, Edirne beyaz peyniri, Salıpazarı kestane balı, Van otlu peyniri, Çeşme damla sakızı, Oğuzeli kurutmalığı, Antep bülbül yuvası, Gaziantep dolangel tatlısı, Gaziantep şöbiyeti.

{ "vars": { "account": "G-V2K9QJTT0J" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }