Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, yaptığı açıklamada, obruk sayısının hızla arttığını ve bu durumun başlıca nedeninin aşırı yer altı suyu kullanımı ve kuraklık olduğunu belirtti. Arık, "Vatandaşlarımızın, suların bulanıklaşması, yerden sesler gelmesi gibi belirtilere karşı dikkatli olması gerekiyor. Bu durumlar, obruk oluşumunun habercisi olabilir" dedi.
BÖLGE HALKINI TEHDİT EDİYOR
Karapınar ilçesi ve çevresinde özellikle sık görülen obruklar, bölge halkını tedirgin ediyor. Uzmanlar, obruk oluşumunu önlemek için yer altı suyu kullanımının denetlenmesi ve su tasarrufu konusunda acil önlemler alınması gerektiğini vurguluyor.
Konya Ovası'nın kapalı bir havza olması ve aşırı sulama nedeniyle yer altı suyu seviyesinin hızla düşmesi, obruk oluşumunu tetikleyen en önemli faktörler arasında. Bu durum, bölgedeki tarım arazilerinin verimliliğini düşürdüğü gibi yerleşim yerlerini de tehdit ediyor.
ORTAK ÇABA GEREKİYOR
Uzmanlara göre, Konya Ovası'ndaki obruk oluşumu, hem bölge halkı hem de ülke ekonomisi için büyük bir tehdit oluşturuyor. Bu nedenle, sorunun çözümü için yetkililer ve vatandaşların tüm ortak bir çaba gösterilmesi gerekiyor.
OBRUK NASIL NASIL ENGELLENİR?
Uzmanlar, oluşan obrukların azaltılması için jeolojik ve jeofizik etüt çalışmalarının yapılarak risk haritalarının oluşturulmasının ve derecelendirilmesi gerektiğini ifade etti. Eğer yeraltı suyu kullanımı varsa bu kontrol altına alınmalı, kaçak kuyulara kesinlikle izin verilmemeli.