Kahramanmaraşlı Kemal Kutlu'nun Mayıs ayında piyasaya çıkan "Derinden Bir Ses" isimli albümü müzikseverlerle buluştu. Sesinin Barış Manço'ya benzerliği ile de dikkatleri üzerine çeken Kutlu, müzik piyasasında kalıcı bir yer edinmek istiyor.

Ekol Drama Sanat Evi'nde Ayla Algan'ın özel öğrencisi olan ve Barış Manço ile Cem Karaca'nın ailesinden de destek gören Kutlu, Anadolu Rock müziğine yeni bir soluk getireceğe benziyor. 11 yıl boyunca Kahramanmaraş'ta elektrik teknisyenliği yapan ve müzik konusundaki yeteneğinden dolayı işini bırakıp yakın dostlarının da tavsiyesiyle İstanbul'un yolunu tutan Kutlu, Ekol Drama Sanat Evi'nde Reklâm Dizi ve Sinema Oyunculuğu eğitimi aldı. Burada Ayla Algan'ın özel öğrencisi olan Kutlu, ATV'de yayınlanan Şöhretler Okulu dizisinde de rol alarak, kendisini kanıtlamaya çalıştı.

Yaptığı çalışmalar sonucu bir halk türküsü dışında tamamen söz ve bestesi kendisine ait olan şarkıların yer aldığı "Derinden Bir Ses" isimli albümü çıkararak piyasada yerini alan Kutlu'nun albümün ilk klip parçası "Canım Benim"i de Rollart Film'den Yönetmen İlker Durmuş çekti. Kutlu, albümünde Barış Manço'ya olan sevgisini anlatmak için yazdığı şarkısı "Unutmadık Seni Biz"e de yer verdi.

Albümde tek bir tarz barındırmayan Kutlu, bunun müzikal kişiliğinin göstergesi olduğunu düşünüyor. İçinden geleni müziğe yansıttığını söyleyen Kutlu, bu durumu "Aslında ben şairim. Şiirlerimi besteliyorum. Bu şarkılar illa tutar diye yaptığım şarkılar değil. Sırf içimden gelen samimiyetimle kendimi ifade etmek istediğim şiirler." sözleriyle özetliyor.

Sesinin Barış Manço'ya olan benzerliğinin kesinlikle taklit olmadığını da vurgulayan Kutlu, insanların Barış Manço'yu dinlediklerinde aldığı zevki, kendisinden de almalarının mutluluk verici olduğunu belirtiyor. "Benimkisi bir insanı örnek alıp özgün çizgimi de koruyup ifade etmenin bir başarısı aslında." diyen Kutlu, müzikten beslendiği kaynakların çeşitliliğinin de zengin bir alt yapı oluşturulmasında büyük önemi olduğunun altını çiziyor. Türk Halk ve Sanat Müziği ile Tasavvuf Musikisi'ne büyük ilgi duyduğunu ve Üstad Necip Fazıl Kısakürek'in de örnek aldığı isimlerin başında geldiğini vurgulayan Kutlu, Aşık Veysel ve Karacaoğlan'da da kendisini gördüğünü belirterek sonuç itibariyle de albümünde yalın bir Türkçe kullanmasında bu ustaların yerinin olduğunu dile getiriyor. Müziğin zamana göre de değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Kutlu, gençlerin ustalardan bir şekilde mahrum kalmaması, onlardan beslenmesinin doğru olacağını savunuyor. Ustaların eserlerini kültürü yansıttıkları için onların yeni nesle aktarılması noktasında bir sorumlulukları olduğunun önemini ifade eden Kutlu, türkülerin özüne dokunmadan batı müziği ile harmanlanmasının da bunda rol oynayacağını aktarıyor.

“YÜREKLERİ OYNATAMAYAN ŞARKILAR BEDENLERİ OYNATIYOR”

Günümüzde müziğin daha çok eğlenceye yönelik olduğunu söyleyen Kutlu, bu müziklerle insanların yüreklerini oynatamadıkları için bedenleri oynattıklarını düşünüyor. İnsanların yapılan müzikle bam tellerine dokunulması gerektiğini anlatan Kutlu, özellikle basit sözlerle yazılan şarkıların altına club müziğinin eklendiğini, bunların da müzik dünyasını çöplüğe çevirdiğini kaydediyor.

“MÜZİK DÜNYASI, POPÜLER KÜLTÜRÜN DAYATMASI SONUCU GELEN İNSANLAR YÜZÜNDEN ÇÖPLÜĞE DÖNDÜ”

Manken şarkıcıların da müzik dünyasını çöplüğe çeviren furyanın içerisinde yer aldığını söyleyen Kutlu, "Şarkı sözlerinde anlam yok. Hayatları gündelik. Aşktan hayattan anlamazlar. Popüler kültürün dayattığı insanlar. Müziklerinde aşkın seviyesi bile yok." diyerek kendi şarkılarında da aşkı da bir seviyeye getirmeye çalıştığına değiniyor. Şarkıda müzikten ziyade sözlerin önemine dikkat çeken Kutlu, "Benim bir eserim benim yüreğimi oynatmıyorsa ben albüme koymam. Dünyada hiçbir zaman müzik sözün önüne geçememiştir. Söz bittiği zaman müzikle anlatılacak bir şey kalmaz. Müzik bir binektir. Sözün üzerine bindirirsiniz." diyor ve popüler olmak ile sanat yapmanın arasında fark olduğunu belirtiyor.

Bu anlamda Popstar tarzı yarışmaları da eleştiren Kutlu, insanların bu yarışmalarla harcandığını, jürilerin yarışmacılardan daha çok ilgi gördüğünü ve şöhretlerine şöhret kattıklarını üzülerek dile getiriyor.

TATARİSTAN ONU DAHA ÇOK TANIYOR

Kemal Kutlu'nun albümü çıktıktan sonra Türkiye'den çok Tataristan'da tanındı. Tataristan'da öğretmenlik yapan abisi Fatih Kutlu'nun şair ve yazar olan milletvekili Razil Veliyev'in Dostluk Ocağı adlı şiirini tercümesinden sonra beste yapan Kemal Kutlu, ülkede büyük ilgi uyandırdı. Tataristan Devlet Senfoni Orkestrası ile Devlet Bale Opera Tiyatrosu'nda bürokratların yer aldığı bir programda konser veren Kutlu, milletlerarası kültür ilişkilerine katkılarından dolayı Tataristan Kültür Bakanlığı tarafından da ödüllendirildi.

Tataristan'da ulusal gazetelerde yer alan ve televizyon programlarına davet edilen Kutlu, Tataristan Türkiye Başkonsolosu Temel Demirciler, tarafından da teşekkür belgesi aldı. Canım Benim klibi de Tataristan televizyonlarında yayınlanan Kutlu, bu ülkede Barış Manço'nun talebesi olarak lanse edildiğini ifade etti. (İlkay Göçmen / ZAMAN) (www.kanal46.com)