Elbistan Av Hayvanları ve Su Ürünlerini Koruma ve Yaşatma Derneği Genel Başkanı ve Merkez Av Komisyonu İl Temsilcisi Ali Haydar Doğan, 2015 yılı avlanma süreleri ve avlanmasına izin verilen av hayvanların sayısı hakkında alınan Merkez Komisyon kararını açıkladı.


2015-2016 av döneminin Merkez Av Komisyon kararına göre avlanma günlerinin çarşamba, cumartesi, pazar ve resmi tatil günleri olarak belirlendiğini kaydeden Doğan, aralarında Kahramanmaraş’ında bulunduğu Doğu Akdeniz Bölgesi’ndeki bıldırcın avının da 15 Ağustos 2015’te başlayacağını söyledi. Doğan, Resmi Gazete’de yayınlanan Merkez Av Komisyonu kararındaki uyulacak esasları şu şekilde sıraladı:
“Komisyon kararına göre birinci grup av hayvanlarından bıldırcın ve üveyik avı 15 Ağustos 2015 tarihinde başlayıp 27 Aralık 2015 tarihinde kapanacak. İkinci grup kuşlardan kınalı keklik, kum kekliği ve kaya kekliği avı ise 10 Ekim 2015 tarihinde başlayacak ve 3 Ocak 2016’da da sona erecek. Çil keklik avı sadece Erzurum, Ankara, Kars, Bingöl, Ağrı, Van, Iğdır, Ardahan, Elazığ, Van, Erzurum, Mardin, Tokat, Çankırı ve Bitlis illerinde yapılacaktır. Kahramanmaraş’ta kum kekliği avı yasaktır.
Üçüncü grup kuşlardan kaya güvercini, tahtalı, sakarmeke, sakarca kazı, yaban ördekleri, karatavuk ve su çulluğu avları ise 17 Ekim 2015 tarihinde başlayıp 21 Şubat 2016’ya kadar sürecektir. Birinci grup memelilerden yaban tavşanı ve ada tavşanı avı 17 Ekim 2015 tarihinde açılacak, 3 Ocak 2016 tarihinde kapanacaktır. Av günleri ise çarşamba, cumartesi, pazar ve resmi tatil günleri olarak belirlenmiştir.”
Doğan, av limitleri hakkında ise şu bilgileri verdi:
“Av limitleri ise bıldırcın 10 adet, üveyik 8 adet, karatavuk 3 adet, kınalı keklik, kum kekliği ve kaya kekliği ise 2 adet olarak belirlenirken, memelilerden yaban tavşanı avı da 1 adetle sınırlandırılmıştır. Avcılarımız 2013-2014 av sezonunda uygulamaya geçen Av Yönetimi Bilgi Sistemi’ne (AVBİS) dernekleri vasıtasıyla kayıt yaptırarak, avlanacakları avlağı seçebilecekler ve kota alabileceklerdir. Yasadışı avcılığın önlenmesi amacı ile çalışmalar aralıksız devam edecek. Avcılığın sürdürülebilir olarak devam etmesi için yaban hayatının ve avın korunması, belirlenen kurallar çerçevesinde avın yapılması gerekmektedir. Tüm avcılarımızın avcılık kurallarına uymalarını tavsiye ediyoruz Avlanma tarihleri ve diğer konularda daha geniş bilgi almak isteyen avcılarımız Av Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği Genel Merkezi’ne uğrayabilirler.”(İHA)