Konak, yöresel yemek ve kadın emeği ürünlerinin sunumunu gerçekleştirecek.


Kahramanmaraş’ın tarihi eserlerinin korunarak turizme kazandırılması ve şehrin turizm potansiyelinin harekete geçirilmesi amacıyla, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın projesi olarak Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından mali desteği ile restorasyon ve tefrişat işleri tamamlanan Zabun Konağı geniş katılımlı bir törenle hizmete açıldı. 


Kahramanmaraş’ın zengin ve gizli kalmış hazinesi ‘Maraş Yemeklerini’ misafirlerine ikram eden Konak, bu topraklarda hüküm süren uygarlıkların bugüne armağan ettiği lezzetleri Türk halkının beğenisine sunmaya başladı. 


Açılış törenine, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Cemal Tanrıverdi, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun ve Meclis Başkanı Hanifi Öksüz ile Yönetim Kurulu üyeleri, Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu ve İl Kültür ve Turizm Müdürü SeydihanKüçükdağlıda katıldı.


 


Ticaret Ve Sanayi Odası’nın Projesi İle Restore Edildi


Tarihi kaynaklara göre, eski Postane Binası olarak uzun yıllar kamuya hizmet eden Zabun Konağı, konut mimarisi içerisinde değerlendirildiğinde geleneksel Türk evi özelliklerini taşıyor ve yaklaşık 130 yıllık tarihin izlerini günümüze yansıtıyor. 2000 yıllarına kadar kullanılan Konak, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın projesi ile restore edilerek kültür ve turizme kazandırıldı. 


Zengin Bir Mutfak Kültürüne Sahibiz


Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, bu proje ile Kahramanmaraş’ın tarihi dokusunu profesyonel bir sunuşla ön plana çıkarmayı amaçladıklarını söyledi. Kapalı Çarşı, Ulu Cami, Taş Medrese ve Kahramanmaraş Kalesine yakınlığı ile buraya gelen ziyaretçilerin kolaylıkla bu tarihi mekanıda görmelerine imkan tanıdığını söyleyen Zabun, Anadolu’nun bilinen en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Kahramanmaraş’ın, 13 bin yıllık tarihi mirasının yanında Türk damak zevkine hitap zengin bir mutfak kültürüne sahip olduğunu söyleyerek, “Hititler, Asurlular, Urartular, Persler, Makedonyalılar, Romalılar, bu bölgede yaşamış tüm uygarlıkların gastronomi kültürü Kahramanmaraş’ın sayıları 300’ü geçen yemek çeşidi ile bugüne kadar ulaşmayı başarmış. Kahramanmaraş, bugün bu hazineyi yücelterek şehrimizin ziyaretçilerine en güzel şekilde sunacak altyapı ve kapasiteye ulaşmıştır” dedi.  


Turizme Yatırım Katma Değer Ve Sosyal Gelişim Demek


Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nda 1995-2011 yılları arasında başkanlık yapan ve Onursal Başkanlık unvanı verilen Mehmet Balduk ise şöyle konuştu: “Kahramanmaraş’ın ekonomisi bugün yüksek oranda sanayiye dayalı ama gelecekte hizmet sektörlerinde ve turizm alanında çok önemli gelişmelere sahne olacak. Geçmişten gelen değerlerimizi koruyarak geliştirmemiz lazım. Yemek kültürümüz, tarihi varlıklarımız, geleneksel Maraş evlerimiz, doğal güzelliklerimiz, bunlar birer hazine. Bu hazinenin kapağını açıp turizme kazandırmamız gerek. Turizm sektörüne yapılan her yatırım yüksek katma değer ve sosyal gelişim olarak bizlere dönecektir.” 


Kadınlarımız Artık İş Hayatının Her Yerinde


Projenin baş mimarı iseKahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nazlı Ceylan Balduk Kurtul. Bu projenin turizm bakımından önemli olduğuna dikkat çeken Kurtul, kadın girişimciliği konusunda yenilikçi bir akım başlatacağını da iddia ederek, “Turizm açısından önemli bir yenilik getirecek, aynı zamanda kadın girişimciliği konusunda da önemli bir yatırım olacak. Bu proje bizim için çok önemli. Kadın Girişimciler Kurulu olarak bir hayal ile başlayan düşüncemizin, bugün hayata geçmiş olması ve daha da önemlisi Kahramanmaraş’ın azim dolu kadınlarına girişimcilik heyecanını aşılayacak olması bizim için en büyük değer. Burada kadınlarımıza belli süreyle, stantlar verilecek ve ürünlerini pazarlama imkanı sunulacak. Onlara eğitimler de veriyoruz. Kadınlarımız artık iş hayatının her yerinde, her alanda görev üstleniyorlar. Ekonomiye ve istihdama çok önemli katkı sağlıyoruz. Bunu artırarak devam ettirmemiz gerek” şeklinde konuştu.  


Konak, İki Kadın Ortağa Emanet


Konağın işletmeciliğini ise iki ortak birlikte üstlenmiş bulunuyor. Eda Alıç ve Melihat Türkçapar.Konakta, Kafe-Restoran bölümünde ‘Maraş Yemek’lerinin sunumunun yanında, kadınların el emeği olan turistik ürünlerin de sergilenerek satışının yapılacağını söylüyor. Kahramanmaraş’ın ekonomisine, turizmine katkı sağlayacaklarına inandıklarını ifade eden Eda Alıç ve MelihatTürkçapar, misafirlerini Türk konukseverliği ile karşılarken onlara nostaljiyi gerçek anlamda yaşatmanın peşinde. 


Tarihe Gizemli Yolculuk


Yenilenen Zabun Konağı, ahşap zeminler, bağdadi üzerine horasan sıva duvar yapıları, Kahramanmaraş Kalesini gören rustik karolarla döşeli terasları, nişlerle süslenmiş yemek salonları, tonozlarla bezenmiş tavanları, alaturka kiremitle kaplanan çatısı, aslına uygun formda yeniden yapılan merdiven ve korkulukları konağın ilk günkü kokusunu günümüze taşıyor. Geleneksel Maraş Yemeklerini tatmaya gelen konuklar kendini gizemli bir tarih yolculuğunda buluyor.