Zafer Bayramı törenlerine ilk kez Cumhurbaşkanı eşi katılmadı. Bu durum "First Layd'siz protokol"e Türkiye'nin alışması yönünde ilk görüntüyü oluşturdu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 30 Ağustos Zafer Bayramı törenlerine eşsiz katıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'da her zamanki gibi törenlere eşsiz geldi.

Geçen yıl yapılan 30 Ağustos törenlerinin fotoğraflarına bakıldığında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in eşinin törenlere katıldığı görülüyor. Daha gerilere gidildiğinde de Cumhurbaşkanları Turgut Özal, Süleymen Demirel ve Ahmet Necdet Sezer'in eşlerinin törenlerde hazır bulunduğu görülür.

Devletin tepesinde törene eşi gelen tek kişi TBMM Başkanı Köksal Toptan'dı.

Törenlere CHP Lideri Deniz Baykal ile MHP Lideri Devlet Bahçeli'de katılmadı.

Hipodramdaki tören

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 85 Yıldönümü kutlamalarının üçüncü bölümü Atatürk Kültür Merkezi Hipodrom Alanı’nda yapıldı.

Tören Cumhpurbaşkanı Gül'ün alana gelişi ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın tören kıtalarını denetlemesiyle başladı. Tören birliklerinin geçişini protokol tribününden Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve eşi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çok sayıda bakan, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu, askeri ve sivil erkan izledi.

Gül'e alkış

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün şeref locasına girişinde törenleri izleyen halk tarafından alkışlandı. İstiklal Marşı'nın ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en genç mensupları olan Tankçı Teğmen Mahmut Dağüstü ile Topçu Teğmen Dilek Aygün, Zafer Bayramı’nın önemini anlatan konuşma yaptılar.

Teğmen Dağüstün, “Sayın Cumhurbaşkanım" diyerek başladığı konuşmasında Türk İstiklal Savaşı’nın zor koşullarını ve verilen mücadeleyi anlattı.

Teğmenlerin ardından konuşan, Ankara Zırhlı Birlikler Eğitimi Merkez Komutanı Tümgeneral Necdet Sezginer, TSK’nın kendisine verilen her görevi yerine getirmekte tereddüt etmeden canını bile feda edebilecek inanca sahip olduğunu söyledi.

Ardından törene katılan birliklerin geçişi başladı Tören birliklerini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt şeref tiribününden ayakta selamladılar.

Anıtkabir'deki tören.

Zafer Bayramı dolayısıyla ilk tören, Anıtkabir'de düzenlendi.

Tören, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Muzaffer Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Atila Işık ve askeri erkanın Aslanlı Yol'daki yürüyüşüyle başladı.

Orgeneral Büyükanıt, Atatürk'ün kabrine, üzerinde "Türk Silahlı Kuvvetleri" yazılı kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelenk bıraktı. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından Orgeneral Büyükanıt ve törene katılanlar, merdivenlerden inerken hatıra fotoğrafı çektirdi.

Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçen Orgeneral Büyükanıt, önceden yazıp imzaladığı Anıtkabir Özel Defteri'ndeki metni okudu. Orgeneral Büyükanıt, deftere şunları yazdı:

"Yüce Önder Atatürk, Türk tarihinin dönüm noktasında kazanılan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini sağlamlaştıran Büyük Zaferin 85. yıl dönümünü gururla kutlamanın heyecanı içinde huzurunuzda bulunmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Her safhası tek tek düşünülerek hazırlanan bu zafer, aziz yurduna ve bağımsızlığına kasteden işgal kuvvetleri karşısında Türk Ordusu'nun ortaya koyduğu eşsiz bir eserdir.

En zor şartlarda ülkesini, zulümden, felaket ve sıkıntılardan kurtarmış olan Türk Silahlı Kuvvetleri, çağın ihtiyaç duyduğu niteliklerle donanmış olarak yurdunu ve ulusunu iç ve dış her türlü tehlikeye karşı koruma ve kollama görevini yerine getirmektedir. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hiç bir fedakarlıktan kaçmayacaktır.

Bu kutsal görevi yerine getirirken ilke ve devrimlerinden aldığımız güçle, işaret ettiğin uygarlık yolunda kararlı ilerleyişimizi sürdüreceğimizden asla şüphen olmasın.

Minnet ve şükran duyguları içinde huzurunda saygıyla eğiliyoruz." Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt ve kuvvet komutanlarının Anıtkabir'den çıkışları sırasında vatandaşlar alkışladı.

Tören sırasında Anıtkabir ve çevresinde yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı görüldü.

BÜYÜKANIT TEBRİKLERİ KABUL ETTİ .

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle tebrikleri Genelkurmay Şefer Salonu’nda kabul etti Genelkurmay Şeref Salonu’nda konuklarını kabul eden Genelkurbaşkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’a, Karakuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç ve Hava Kuvvetleri Komutanı Aydoğan Babaoğlu eşlik etti 25 Genelkurmay Başkanı’nın yağlı boya tablolarının bulunduğu Genelkurmay Şeref Salonu’nda saat 0950 başlayan kabule sırasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, Yargıtay 1Başkanı komutanların Zafer Bayramı’nı kutladı.

Ardından yeni kurulan 60 hükümetin yeni bakanları, Sayıştay Başkanı, Danıştay Başkanı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı salona girenler arasındaydı Protokol sırasına göre devam eden tebriğe Jandarma Genel Komutanı, Sahil Güvenlik Komutanı, orgeneraller, milletvekilleri, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, Ankara Valisi, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı, YÖK üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının başkanları ve yöneticileri, askeri ateşeler ve askeri erkan katıldı. (Milliyet)