Kahramanmaraşlı işadamlarının Sudan ve Etiyopya gezileri ekonomik işbirliği adına olumlu geçti. Yıl içerisinde Yemen, Fas, Rusya ve Senegal’den gelen işadamlarını Kahramanmaraş’ta misafir eden Kahramanmaraş Lider İşadamları Derneği (KALİDA) üyeleri Fas’tan sonra bu yıl ikinci yurt dışı gezisini Sudan ve Etiyopya’ya düzenledi. İşadamlarının bu ülkelerde yaptığı temaslar ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi adına da olumlu geçti.

TUSKON Sudan Bürosu tarafından misafir edilen Kahramanmaraş heyeti, orada bulunan Türk İşadamları Derneği ile Hartum Sanayi ve Ticaret Odası’nda “Sudan Ekonomisi ve Türkiye ile İlişkiler” hakkında bilgi aldı. Türk işadamlarının inşaat, inşaat demiri üretim tesisi, konfeksiyon fabrikası, tuğla fabrikası ve tarım alanlarındaki yatırımlarını inceleyen heyet, sanayi odasında Sudanlı bir grup işadamıyla bir araya geldi. Son olarak Türk işadamlarının Sudan’da açtığı okulu ziyaret eden heyete öğrenciler küçük bir konser verdi. Sudan’daki temaslarının ardından Etiyopya’ya geçen Kahramanmaraşlı işadamları Dışişleri Bakanlığı’nın misafiri oldu. İşadamları bu ülkede de çeşitli temaslarda bulundu.

İşadamlarının ülkelerine yaptıkları ziyaretten memnuniyet duyduğunu belirten Sanayi ve Ticaret Bakanı Gırma Bırru, Türkiye’yi en önemli iş ortağı ve tekstilde öncelikli yatırım alanı olarak seçtiklerini belirtti. Bırru, Etiyopya’nın Türkiye Büyükelçisi Mulatu Teshome’nin Kahramanmaraş’a yaptığı ziyaretten de çok etkilendiğini belirtti. Tarım Bakanı Abera Deresa tarafından da kabul edilen heyet, pamuk üretimi hakkında bilgi aldı. Kahramanmaraşlı iş adamlarından oluşan KALİDA heyetini son olarak da Oramiya Eyaleti Cumhurbaşkanı Ato Abadulla Gemeda kabul etti. Kahramanmaraş’la kardeş şehir olacak Nekemte’nin kendi eyaletinde olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gemeda, “ Kardeşlerimiz için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Türk işadamlarını ülkemize bekliyoruz.” dedi.

KALİDA Yönetim Kurulu Başkanı Osman Gemci de, Cumhurbaşkanı Gemeda’yı Kahramanmaraş’a davet ederken iki ülke dostluğunun gelişmesi ve ticari hacimin artırılması için üzerlerine düşen görevi yapmaya hazır oldukları mesajını verdi. (İLKAY GÖÇMEN / Cihan) (www.kanal46.com)