Kahramanmaraş’ın tanınmış simalarından Doktor Gökhan Gökşen’in girişimleri ile yönetmenliğini Kerim Ayyıldız ile Cemil Yavuz’un yaptığı ve TRT-1’de yayımlanmakta olan ‘Ramazan Gezgini’ isimli program 27 Ağustos 2010 Cuma günü saat 17.30’da ekrana gelecek.

Kahramanmaraş’ta geçen günlerde yapılan çekimlerde; Yönetmen Kerim Ayyıldız ve Cemil Yavuz ile Sunucu Bekir Develi, Kameraman Mesut Coşkun ve Yunus Emre Karadut, Işık Muhammet Sezer, asistanlar Sezen Kenarcı ve Hazal Uçatenik hazır bulundu. Dr. Gökşen’in de yardımcı olduğu ekip, Kahramanmaraş’taki ramazan heyecanını ekrana taşıyacak.

Bu bağlamda; kentin ünlü mayam şerbetini tanıtacak olan ekip, tarihi Ulu Camii’de ramazan ayı boyunca 24 saat Kur’an-ı Kerim okunması ile ilgili de çekimler yaptı. Şazibey Camii’nde yıllardır devam eden ramazan karşılaması âdetini de görüntüleyen ekip, ayrıca tarihi Bayazıt konağında da Kahramanmaraş’ta iftar görüntülerini kaydetti. Bu arada Kahramanmaraş milli mücadelesinin timsal isimlerinden Abdal Halil ağanın torunlarının sahur davulu çalmalarını da çeken ekibin görüntülerinin yer aldığı program 27 Ağustos Cuma günü saat 17.30’da TRT-1’de ekrana gelecek.

Söz konusu programın daha sonraki günlerde gece sahurda ve hafta sonları da tekrar yayınlanacağı öğrenildi.

RAMAZAN GEZGİNİ

Ramazan Gezgini adlı belgesel program üç bölümden oluşmaktadır. Ukrayna-Kırım, Gürcistan, Azerbaycan, Suriye, Lübnan, Fas ve Tunus'ta gerçekleştirilecek çekimlerde, ünlü oyuncu Mehmet Usta’nın anlatımı ile sembolleşmiş ibadethaneler, tarihte iz bırakmış eserler ve şehirlerin kültürel özellikleri ekrana geliyor… Ramazan farklı ülkelerde nasıl yaşanıyor? Bizimle benzeşen ya da farklı âdetler neler? Geçmişten günümüze değişen gelenekler var mı?

Programın ikinci bölümünde Bekir Develi’nin sunumuyla Anadolu’da yaşanan Ramazan ekrana geliyor… Türklere has Ramazan gelenekleri ve eğlenceleri… Anılarımızı tazelemek, kaybolmuş geleneklerimizi yeniden hatırlamak için…
Programın üçüncü bölümünde Balkan coğrafyasında yaşanan Ramazan coşkusu evlerinize konuk oluyor… Geçmişte Osmanlı toprakları arasında yer alan, bugün sınırlarımız dışında kalmış ülkelerde yaşanan Ramazan gelenekleri ekrana geliyor… Üsküp yakınlarında yaşayan Müslümanların Ramazan ayı nasıl geçiyor? İftarda ve sahurda ne yiyip içiyorlar? Ramazan gelenekleri bizden farklı mı?

Ramazan Gezgini, Ramazan Ayı Boyunca TRT 1’de hafta içi 17.30’da yayınlanıyor. (www.kanal46.com)