Gazete arşivinde bulunan Kore şehidinin fotoğrafı, 55 yıl sonra akrabasına teslim edildi

1953 yılında Kore’de şehit düşen Hannen Can isimli askerin, halasının oğluna verilmek üzere gönderdiği ve arkasına not yazdığı hatıra fotoğrafı, 55 yıl sonra teslim edilebildi.

1957 yılında kurulan Elbistan Postası arşivine giren ve geçtiğimiz günlerde gazetenin kurucusu Mehmet Göçer tarafından yapılan arşiv taramasında göze çarpan fotoğrafın arkasındaki ilginç not, gazeteciyi harekete geçirdi.

Darende’nin Yenice Kasabası’ndan Hanım-Hacı ailesinin oğlu olan Hannen Can, 12 Aralık 1952 yılında Kore Savaşı’na gitmiş, 21 Nisan 1953 tarihinde çektirdiği hatıra fotoğrafı ise halasının oğlu Duran Alkan’a göndermişti.

Gazeteci Mehmet Göçer, fotoğrafın gazete arşivine nasıl girdiğini hatırlamadığını ifade ederek, “Eski arşivlere baktığım sırada, eski ve yıpranmış olan fotoğraf gözüme çarptı.

Fotoğrafın arkasındaki; ‘“Kendim Kore’de, resmim sizlere varsın, Her bakışta gözleriniz yaşla dolsun, Ben ölürsem cansız hayalîm sizlere hatıra kalsın; Bu fotoğrafımı da Duran’a vermeyenin iki gözü kör olsun’ notunu okuduğum zaman, bu fotoğrafın hemen sahibine ulaştırılması gerektiğini düşündüm. Fotoğrafı büyüttürüp camlattıktan sonra, halasının oğlu Duran Alkan’ın nerede yaşadığını araştırdım. Araştırmam sonucunda Duran Alkan’ın, Darende’nin Balaban Kasabası’nda yaşadığını öğrendim. Duran Alkan’ı evinde ziyaret ederek, Kore şehidi Hannen Can’ın emanetini sahibine ulaştırdım.” diye konuştu.

Kore şehidi Hannen Can’ın halasının oğlu olan Duran Alkan ise, şehit akrabasının Kore’den gönderdiği fotoğrafı 55 yıl sonra almanın şaşkınlığı içerisinde olduğunu belirterek, çok büyük sürpriz yaşadığını ifade etti.

Gazeteci Mehmet Göçer’e teşekkür eden Alkan, bu hatırayı evinin en güzel köşesinde saklayacağını ifade ederek, Kore şehidi Hannen Can adına daha sonra Kore’deki Türk Birlik Komutanlığı tarafından bir takdirname gönderildiğini fakat takdirnameyi bir türlü bulamadıklarını söyledi.

Duran Alkan, şehit Hannen Can’ın savaş sırasında gösterdiği kahramanlık nedeniyle takdirname aldığını belirterek, şehidin takdirname almasına neden olan olayı, şöyle anlattı:

“Şehit Hannen Can, Kore’de gözcü birliklerinde yer alıyor. Görevini yaparken saldırıya uğruyorlar. 10 kişi oldukları kendi birliğinden 9 arkadaşı yaralanıyor. Hannen, 9 arkadaşını sırtında taşıyarak, çatışma ortamından uzaklaştırıyor. Daha sonra ise kendisi de yaralanıyor ve şehit düşüyor. Hannen’in, bu kahramanlığından dolayı daha sonra bize bir takdirname gönderildi. Takdirnameyi kaybetmişiz, bulamıyoruz. Şimdi ise onun bu hatıra fotoğrafına 55 yıl sonra kavuşmanın mutluluğunu ve şaşkınlığını yaşıyorum. Fotoğrafı bize ulaştırdığı için Gazeteci Mehmet Göçer’e çok teşekkür ediyorum.” (Kaynak: Haber Elbistan Gazetesi - www.kanal46.com) (NOT: BU HABER ÖNCEKİ GÜN ÇOK SAYIDA ULUSAL GAZETEDE DE YAYIMLANDI



YASAL UYARI: HABER METNİ İLE FOTOĞRAFLARIN BASIN-YAYIN ORGANLARI VE İNTERNET SİTELERİ TARAFINDAN 'KANAL 46' ADI KAYNAK VE MAHREÇ GÖSTERİLSE DAHİ İKTİBAS EDİLMESİ KESİNLİKLE YASAKTIR. BU YASAĞA UYMAYANLAR İDARİ VE MALİ CEZALARI PEŞİNEN KABUL ETMİŞ SAYILIRLAR. KANAL 46 BU KONUDAKİ TELİF VE YAYIN HAKLARINI SAKLI TUTAR.. KAMUOYUNA SAYGI İLE DUYURULUR...