Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürü restorasyon çalışmaları başlayan tarihi Kocabaş Konağı ile ilgili olarak, "konağımızı devlet büyüklerinin ağırlanacağı, çeşitli kültür organizasyonlarının yapılabileceği bir kültür evi haline dönüştüreceğiz" dedi.

Kahramanmaraş İl Turizm Konseyi'nin eylem planı içerisinde yer alan Kocabaş Konağı'nda rölöve, restitüsyon ve restorasyon çalışmaları başladı. Bir asırdan fazla süredir ayakta duran ve Kocabaş ailesi tarafından kullanılan, ancak 20 yıldır kaderine terk edilen konak, restore edilerek "Maraş Kültür Evi" olarak kültür turizmine kazandırılacak.

Kayabaşı Mahallesi Çiçekli mevkiindeki 500 metrekare arsa üzerine kurulu bulunan, bahçesindeki şadırvanı, mimari yapısı ile tarih kokan konağın açılışı, 2010 Kurtuluş bayramı törenlerine yetiştirilecek.

3 katlı olan ve Ahır Dağı manzarası ile büyük beğeni toplayacağı düşünülen konağın açılmasının ardından tinerci ve alkolik yuvası olmaktan çıkacağını belirten İl Kültür Müdürü Seydi Küçükdağlı, "Maraş Kültür Evi olacak bu konağımız, ilimizin turizmi için, kültür turizmi için dışardan gelen misafirlerimizin, devlet büyüklerinin, akademisyenlerin, sanatçıların, siyasilerin sporcuların konuk olarak ağırlanabilecekleri, aynı zamanda değişik kültürel faaliyetlerin, bazı brifinglerin, toplantıların, sunumların, sohbet toplantılarının gerçekleştirilebileceği bir kültür yuvasına dönüşecek" diye konuştu.

Tüm ihale ve kamulaştırmaları yapılan konakta 15 gün önce temizlik çalışmalarına başlandığını kaydeden Küçükdağlı, "Uzun süre isteyen bir çalışma bu. Biz, 2010 yılının şubat ayındaki Kurtuluş Bayramına konağın açılışının yetişmesi için çaba sarfediyoruz. Bu çalışmayı bizim için bir başlangıç olarak görüyoruz. Hem kültür mirasının kurtarılması, korunması, hem de kültür turizmine kazandırılması, işlev vermek suretiyle yaşatılması için bu bir ilk ve başlangıç olacaktır. Kahramanmaraş halkı için hayırlı uğurlu olsun" ifadelerini kullandı.

Konağın bir asırlık bir ömrü geride bıraktığını dile getiren Küçükdağlı, "Bir asırı deviren konağımız, ilk olarak Kuruşçu Ali Paşa konağı olarak adlandırılmış. Ancak yıllardır Kocabaş ailesi tarafından kullanılmakta. Büyük bir konak. 3 kattan mütevellit, her katta 4 tane odası ve 4 ayrı holü bulunan yani büyük bir konak. Arsa alanı 500 metrekare civarında. Önünde yine orijinal bir yapı var, yine orada korunacak. Şadırvanıyla, bahçe düzenlemesiyle, kapı girişleriyle, etrafıyla güzel bir konak olacak diye düşünüyorum. Her katına farklı işlevler verilecek. Çok amaçlı bir Maraş kültür evi projesi, burada göz önünde bulunduruldu. Bu şekilde hizmete devam edecektir. Şu ana kadar buranın kamulaştırılması, işte 85 bin lira gibi bir kamulaştırılması vardı. 40 bin lira civarında bir proje hazırlık maliyeti vardı. Yine restorasyonuyla birlikte, en uygun şekilde hayata geçecek diye düşünüyorum. Çok önemli bir mekan ve nitekim şu anda, temizliklerin yapılmasıyla bile kendisi ortaya çıkıyor. Çünkü burası 20 yıldan fazla süredir terkedilmiş, kendi haline bırakılmış, aynı zamanda ilimizin merkezinde önemli bir mahallemizde, geçmişten beri gelen bir mahallemizde, Kayabaşı'nda Çiçekli mevkiinde. Mahalle halkı içinde hem pisliği açısından, hem dışardan gelen bazı insanların rahatsız etmesi açısından, buraların hayata kazandırılması gerekiyor" şeklinde konuştu.

"KONAKLARIN VARİSLERİ DAHA DUYARLI OLMALI"

Konakların varislerini de daha duyarlı olmaya çağıran Küçükdağlı, buraların kamulaştırılması sırasında yaşanan sıkıntıların altını çizdi. Bu konakların tüm Maraş halkı için kültür mirası olduğunu işaret eden Küçükdağlı, "Şimdi bu tür konaklarda varislerle karşılaşıyoruz. Varislerin biraz daha duyarlı, devlete destekli, devlet hiç kimsenin hakkını hukukunu yere koymaz elbette. Ama onların da daha duyarlı davranarak, bu tür çalışmalarda kamuya, sivil toplum kuruluşlarına, sanayicilere destek vermesi gerekiyor. Yani hep beraber bir bütün şeklinde, Kahramanmaraş'ın bütünleşerek, bu tür çalışmaları meydana getirmesi gerekiyor. Tüm Kahramanmaraş'ın Kahramanmaraş markası için bu tür duyarlılıkları Kahramanmaraş halkının da göstermesi gerekiyor. Ben bu çalışmada bize her zaman destek olan Sayın Valimize, İl Özel İdaremize, İl Genel Meclisimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.