Meclis’te iki yıllık bir tartışma döneminin ardından çıkarılan genişletilmiş sigara yasağı, toplumsal hayatta yeni kuralların hákim olduğu bir dönem başlatacak. Polis ve zabıta, yasak alanda sigara içeni gördüğünde 50 YTL’lik cezayı anında kesebilecek.

TÜTÜN ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun Teklifi’nin TBMM’de kabul edilmesi, mevcut yasada cezanın uygulanmasına ilişkin belirsizlikleri ortadan kaldırdı. Para cezasının en büyük mülki amir olan vali tarafından verilmesini düzenleyen hükümler yerine, zabıta, polis, üst kurullar ve kamudaki amirlere yetki dağıtımı yapıldı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kolluk kuvvetlerinin hangi alanlarda nasıl görev üstleneceğinin, yönetmelikle düzenleneceğini bildirdi. Kapalı alanda sigarayı yasaklayan yasanın hükümleri şöyle uygulanacak:

Yasada kendilerine yüklenen görevleri yerine getirmeyen memurlar hakkında, Türk Ceza Yasası’na göre işlem yapılabilecek. Örneğin astım hastası bir çalışan, kapalı alanda sigara içilmesine göz yumulduğu için, suç duyurusunda bulunursa, kurum amiri, "görevi ihmal" suçlamasıyla 6 aydan 1 yıla kadar hapisle yargılanabilecek.

Tütün içilmesi amacıyla kurulan nargile evleri yasak kapsamına girdi. Buna göre, kapalı alandaki nargile evlerinin kapatılması gerekiyor. Bahçesi bulunan yerler, işletmelerini açık alanda sürdürecek.

Zabıta ve polis, yasak yerde sigara içenlere 50 YTL, izmarit veya paketi yere atanlara 20 YTL olarak doğrudan uygulayabilecek.

Sigara yasağını uygulamayan işletmelere önce uyarıda bulunulacak. Yükümlülüğünü yerine getirmeyen işletmeye belediye encümeni kararıyla 500 YTL ile 5 bin YTL arasında ceza kesilecek.

Sağlık, eğitim, öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde tütün ürünlerini satanlara, 1000 lira ceza kesilecek.

18 yaşını doldurmamış kişilere tütün ürünü satanlara, TCK’nun, "Sağlık için tehlikeli madde temini" maddesine göre, 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Cezaların yasayı çıkaran milletvekilleri ile yasayı uygulamakta görevli mülki amirlere nasıl uygulanacağı ise tartışma konusu oldu. TBMM Adalet Komisyonu Başkanvekili Hakkı Köylü, TBMM Başkanı’nın görevlendirdiği bir kişinin yapabileceğini söyledi. Köylü, Başkan’ın Amme Alacakları Hakkında Kanun’a dayanarak cezayı milletvekili maaşına yansıtarak infaz edebileceğini belirtti. Köylü, vali ve kaymakamlar hakkında ise şikayet olursa bir üst makamın ceza uygulayabileceğini savundu.