Merkez üssü Malatya'nın Kale ilçesi olan 5.9 büyüklüğündeki deprem, birçok şehirde şiddetli bir sarsıntı yarattı ve halk arasında paniğe neden oldu. Sarsıntının ardından uzmanların görüşlerine başvurulurken, "Hasar riski taşıyan bir deprem" ifadesi sıkça dile getirildi. Peki, bu depremin ardından artçı sarsıntılar yaşanacak mı? Başka büyük depremler bekleniyor mu? Riskli bölgeler nereler? İşte son değerlendirmeler...
UZMANLAR: "BÖLGEDEKİ STRES YÜKSEK"
Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem, geniş bir alanda hissedilerek vatandaşlarda korkuya yol açtı. Depremin ardından, uzmanlar çarpıcı açıklamalarda bulunurken, dikkat çekilen noktalar arasında riskli bölgeler de yer aldı.
"HASAR RİSKİ OLAN BİR DEPREM"
NTV'de canlı yayına katılan Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, depremin Doğu Anadolu Fayı üzerinde gerçekleşmiş olabileceğini belirtti ve şu ifadeleri kullandı:
"Deprem çok yeni ve bilgiler sınırlı. Ancak bulunduğu konuma bakılırsa Doğu Anadolu Fayı'na yakın bir bölge. Özellikle 6 Şubat depremi ve 2020 Elazığ depreminden sonra bu bölgede stresin arttığını biliyoruz. 5.9 ile 6.1 arasında olduğu belirtilen bu sığ deprem, hasar yaratabilecek bir büyüklüğe sahip. Şu anda incelemeler devam ediyor ve umarız ciddi bir hasar ortaya çıkmaz."
"DOĞU ANADOLU BÖLGESİNDEKİ DEPREMLER OLAĞAN SAYILMALI"
6 Şubat'taki depremin ardından Doğu ve Orta Anadolu'da önemli stres değişiklikleri yaşandığını hatırlatan Prof. Dr. Tüysüz, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bu bölgede bu tür depremlerin yaşanması olağan karşılanmalı. Ancak özellikle bazı alanlarda daha dikkatli olunması gerekiyor. Bingöl ve Çelikhan çevresi gibi uzun süredir deprem yaşanmamış bölgeler, bu tür hareketliliğin görülebileceği yerler arasında."
RİSKLİ BÖLGELER BELİRLENDİ
Doğu Anadolu'da özellikle Bingöl ve çevresi, Yedisu segmenti gibi fay hatlarının bulunduğu bölgelerde, 7'nin üzerinde büyüklüğe sahip deprem potansiyeli bulunuyor. Uzmanlar, bu bölgenin Erzincan Ovası ile Bingöl arasında yer aldığını ve uzun yıllardır ciddi bir depremin olmadığını belirtiyor. Aynı zamanda Güneydoğu Anadolu Fay Hattı üzerinde, Hatay'dan Hakkari'ye kadar uzanan bölgede de zaman zaman büyük sarsıntılar olabileceği ifade ediliyor.
"DAHA BÜYÜK BİR DEPREM BEKLEMİYORUM"
Yıllık ortalama 20 bin deprem yaşandığını belirten Prof. Dr. Tüysüz, 6 Şubat depreminden sonra bu sayının 75 binlere çıktığını ve sonrasında azalmaya başladığını söyledi. "Bu bölgede daha büyük bir deprem beklentim yok, çünkü stresin büyük ölçüde boşaldığını düşünüyoruz" dedi.
"BU BÜYÜKLÜKTEKİ BİR DEPREM HASAR VEREBİLİR"
CNN Türk canlı yayınında konuşan deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "5.9 büyüklüğündeki bu deprem hasar yaratabilecek potansiyele sahip. Bu, 2023'te yaşanan depremlerin artçısı değil, Kale bölgesine yakın ve müstakil bir deprem. 20 saniyeye yakın bir süre hissedildi ve artçıları 5 büyüklüğüne kadar çıkabilir. Bu süreçte açık alanlarda kalmakta fayda var" uyarısında bulundu.
MALATYA FAYI: 3 BİN YILDIR HAREKET GÖSTERMEDİ
Malatya Fayı'nda yürütülen son çalışmalarda önemli bulgulara ulaşıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Malatya Fayı'nın 200 kilometre uzunluğunda olduğunu ve 3 segmentten oluştuğunu belirtti. "Bu fay kırıldığında, 7.2 büyüklüğüne ulaşabilecek depremler meydana gelebilir. Yapılan araştırmalar, fayın 3 bin yıldır kırılmadığını gösteriyor" açıklamasını yaptı.