Suriye'de tarihi bir dönüm noktası yaşanıyor. 61 yıl boyunca iktidarda kalan Baas rejimi son buldu, Beşar Esad ise Rusya'ya kaçtı. Bu önemli gelişmelerin ardından bölgede sıcak çatışmalar ve diplomatik hareketlilik devam etmekte.
KOBANİ’NİN ENDİŞELERİ VE RUSYA'YA YARDIM TALEBİ
Daha önce MİT Başkanı İbrahim Kalın'ın Emevi Camii’ne gerçekleştirdiği ziyaret hakkında açıklama yapan PKK/YPG'nin sözde lideri Mazlum Kobani, Türkiye ile ilgili büyük endişeler taşıdığını dile getirmişti. Özellikle HTŞ'nin Türkiye ile olan bağları ve Kalın'ın Şam ziyareti, Kobani’yi endişelendiren unsurlar arasında yer alıyor. Daha önce birçok kez ABD’den yardım talep eden Kobani, bu kez de Rusya'ya başvurdu.
KOBANİ’DEN RUSYA’YA “BARIŞ ARABULUCULUĞU” ÇAĞRISI
Suriye’den zorla çıkarılmayı bekleyen Kobani, Rusya'dan Türkiye ile arasındaki anlaşmazlıkları çözmesi için arabuluculuk yapmasını istedi. PKK/YPG'nin sözde lideri, talepleri yerine getirilmezse kendilerini savunacaklarını belirtti.
Kobani'nin açıklamaları şu şekilde oldu:
"Türk devletinin bize yönelik tehditleri olduğunu biliyoruz. Münbiç ve diğer bölgelerde bu tehditler devam ediyor. Biz Türkiye ile barış ve diyalog kurmayı diliyoruz. Rusya, ortam sakinleştiğinde devreye girmeli. Ancak her şeye rağmen tedbirimizi alıyoruz. Halkımıza şunu söylüyoruz: Biz hazırız ve savaşçılarımız yeterli."
ABD’NİN SURİYE POLİTİKASI: "KARIŞMAYACAĞIZ"
Öte yandan, ABD'nin yeni başkanı Donald Trump, Suriye ile ilgili daha önce yaptığı açıklamalarda, ülkesinin bu krize müdahil olmayacağını belirtmişti.
Trump, "Dünyada pek çok kriz var ve Suriye'den aldığımız son haberler de bu durumun bir parçası. Suriye, kendi sorunlarıyla baş başa kalacak. Biz oraya müdahale etmeyeceğiz. Fransa da müdahil olmayacak" demişti.