İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, artık köy kentlerin sadece slogan ve sembolik bir proje olmaktan çıkarıldığını ve bütün köylerin kent özelliğini taşıması için adeta bir seferberlik ortaya konularak çalışmaların devam ettiğini bildirdi.


Şahin, yeni hazırladıkları 'Belediyeler Kanunu'nda, belediye kurulması için 5 bin nüfus şartı getirdiklerini, 2 binin altında nüfusa sahip belediyelerinde kapatılacağını ve ayrıca nüfusu 750 bini geçen 13 ilin olduğunu, bunların da 'Büyükşehir statüsü'ne geçeceğini söyledi.


İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Ankara Ticaret Odası Kongre Salonu'nda düzenlenen 'Muhtarın Anayasa'daki Yeri ve Önemi Sempozyumu'na katıldı. Sempozyuma, Şahin'in yanı sıra, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, çok sayıda köy ve mahalle muhtarı katıldı. Şahin, muhtarların önemini vurgulayarak, "Nüfusun büyük çoğunluğu şehirlerde de yaşasa orada da yine bir mahalle sistemimiz var ve o mahallenin bir muhtarı var. Hatta 'Mahallenin Muhtarları' diye de bir dizimiz vardı" diye konuşması, salondakilerin kahkahaya boğdu.


Kentlerdeki altyapı hizmetlerinin köylerdeki varlığını sağlama yönünde önemli bir politikanın hayatta olduğunu belirten Şahin, artık köy kentlerin sadece slogan ve sembolik bir proje olmaktan çıkarıldığını ve bütün köylerin kent özelliğini taşıması için adeta bir seferberlik ortaya konularak çalışmaların devam ettiğini söyledi. Şahin, köylerin her açıdan şehre uygun hale gelinceye kadar çalışmaların devam etmesi gerektiğine işaret etti. "Köylerimizin güzelleşmesinde, albeni kazanmasında, insanların ilgisini çekmede muhtarlarımızın, ihtiyar heyetlerimizin çok önemli görevi vardır" diyen Şahin, Türkiye'nin yeniden güzelleşmesinde ve dengeli bir yerleşime kavuşmasında mimar görevini üstlenenlerin köy muhtarları olduğunu ifade etti. Şahin, "Yeni köy kurulmasında bir kıstas getiriyoruz, o da '250 nüfusun altında bir kurulmasın' şeklinde" dedi.


Yeni bir belediye kurulması için 5 bin nüfusu şartının getirildiğini hatırlatan Şahin, "O şart geldiğinden beri de Türkiye'de yeni bir belediye kuruluşu gerçekleşmedi. Bir başka adım daha atıyoruz, köyü mahalleyi yerinde tutmakla birlikte belediyelerimizden 2 bin nüfusun altındaki belediyeleri 2009 öncesinde yaptığımız fakat Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'dan iptal edilen yasal düzenlemenin benzerini getirerek 2 bin nüfusun altındaki belediyelerimizi söndüreceğiz" şeklinde konuştu.


AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Tanrıverdi ise, Türkiye'nin Suriye'den atıldığı ve Akçakale'de 5 kişinin yaşamını yitirmesine neden olduğu anlaşılan top atışına karşılık vermesine ilişkin olarak, "Türkiye saldırıya anında karşılık vererek uluslararası hukuktan kaynaklanan tüm haklarını saklı tutup gerekeni yapmıştır. TBMM'den 'Suriye tezkeresinin' çıkması asla bir savaş ilanı anlamı taşımamaktadır. Bu Türkiye'nin kararlılığını ve gücünü ortaya koymak açısından oldukça önemlidir" dedi.


Türkiye'nin kendi topraklarına ve vatandaşlarına karşı yapılan saldırılara asla kayıtsız kalmayacağına dikkati çeken Tanrıverdi, tüm dünyanın bunu böyle bilmesi gerektiğine işaret etti.


Tanrıverdi, muhtarlıkların kaldırılmasının asla gündemde olmadığını belirterek, muhtarların mahallenin kılcal damarları olduğunu ifade etti. İHA