Kahramanmaraş’a bugün öğleden sonra gelen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal; “Türkiye’de yeni bir dönemi hep birlikte açalım. Bir yenilenme dönemi başlatalım. Hani baharda temizlik yapılarak her yer tazelenir ya; bu baharda da 29 Mart’ta bir temizlik yapalım. Türkiye’yi yalanın, talanın, dolanın efendisinin elinden kurtaralım. Dürüstlük dönemi başlatalım” dedi.

Mardin mitinginden sonra özel uçakla Kahramanmaraş’a gelen CHP lideri Baykal, Hafız Ali Meydanı’nda toplanan yaklaşık 15 bin kişilik bir kalabalığa zaman zaman yağmur altında hitap etti. 50 dakikalık konuşması sırasında AKP hükümetine başta ekonomik kriz olmak üzere eleştirilerde bulunan Baykal konuşmasının ilk bölümünde kalabalığa sorular yöneltti. Baykal; “Bu iktidara önemli destek verdiniz, işleriniz yolunda mı, alacağınız vereceğiniz birbirini tutuyor mu, borçlar ödendi mi, yollar yapıldı mı, hizmetler geldi mi?” diye sorunca kalabalık ise ‘hayır’ cevabı verdi. Bunun üzerine Baykal konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Fabrikalar birbiri ardına açıldı mı yoksa açılanlar kapandı mı? Türkiye’nin her yerinde manzara şudur: ekonomi tıkanmış, fabrikalar kapanmış, ülkede yaşayan insanlar haciz tehdidi altına girmiş. Böyle bir ülke haline geldik. 2007 yılının Kasım ayından 2008’in Kasım’ına kadar geçen 1 yıllık sürede Türkiye’de 1 milyon kişi işini kaybetti. Ekonomik krizin darbelerinin etkisi henüz gelmedi. Bugün sanayide çalışan 10 tezgâhtan 4’ü çalışamaz hale geldi. İnsanlar borçlarını kartla döndürmeye çalışıyor. 500 bin kişi döndüremez halde. Ocak ayında 138 bin kişi borç ödeyemez hale geldi. İşinden çıkartılan insan elbette borcunu ödeyemez. Başbakan diyor ki; kart borçluları dürüst insanlar değil. Ama Başbakan işten atılmanın, işsiz kalmanın ne olduğun bilmez. İnsanlar işlerine güvenerek borç yapmış. Nereden bilsinler işsiz kalacaklarını. Ama onlar çoluğunu çocuğunu Amerika’da okutuverdi. O’nun böyle bir sıkıntısı yok ama vatandaşım ne yapsın?”

'TÜRKİYE SIKINTILI BİR NOKTAYA GELDİ'

Hükümetin uyguladığı yanlış politikalar sonucunda Türkiye’nin sıkıntılı bir noktaya geldiğini öne süren Baykal, Türkiye’nin pamuk çiftçisinin sıkıntılı bir konumda bulunduğunu öne sürerek sözlerini şöyle sürdürdü; “Mesela Kahramanmaraş’ta 16 fabrika kapandı, 14 bin insan işsiz kaldı. Bu bir facia değil mi? Yıllar yılı ürününü nerede ise aynı fiyata veya daha aşağıya satacaksın ama girdi fiyatları sürekli yükselecek. Şu anda Yunanistan’dan pamuk ithal ediyoruz. Çukurova’da ise pamuk çöküyor. Çünkü Yunan hükümeti çiftçisine destek oluyor. AKP iktidarı ise Türkiye’nin pamuk üreticisinin karşısında. Borçla aldığımız dövizle pamuk ithal ediyoruz. Halk sıkıntı içerisinde, altyapı yenilenmemiş, fabrikalar açılmamış. Ancak Cumhuriyet tarihinin en çok para harcayan hükümeti ise bunlar. Ama borçla harcamışlar. Bunların işbaşına geldiği 2002 yılına kadar yani Türkiye Cumhuriyeti’nin 80 küsür yıllık tarihinde toplam borç 220 milyar dolar. Bunlar ise 7 yılda ek 280 milyar dolar borç yaptılar. Borcu 220’den 500 milyar dolara çıkardılar. Hani kalkınıyorduk? Madem kalkınıyorsak borcun azalması gerekmez mi? Borç azaldı mı, aksine arttı. Bir de üstüne üstlük Cumhuriyet tarihinde yapılanları satarak onların da parasını harcadılar. Ne yapıldı peki? TOKİ, çift yol bu parayı izah etmeye yeter mi? Kahramanmaraş – Göksun yolu bile henüz yapılamadı. Kahramanmaraş’a hangi büyük yatırımı yaptılar? Sen o kadar parayla suni ferahlık göstermeye çalış ama ithalat yolu ile zenginleşmiş mi oluyoruz? Yaptığın ithalat işsizliği artırıyor. Bu doğru politika mı? Türkiye borca battı. Makyajlı rakamlara göre küçültülmüş rakamlara göre Türkiye’deki işsiz sayısı 5 milyon. Bunun 1 milyonu bir yılda oluşmuş.”

‘TEŞKİLATLI YOLSUZLUK YAPILIR HALE GELDİ’

Türkiye’deki bir başka gerçeğin ise yolsuzluklar olduğunu öne süren Deniz Baykal şöyle konuştu:

“Önceden yolsuzluk kişiler arasındaydı yani şahsiydi. Ama o işler o günler artık geride kaldı. Şimdi teşkilatlı yolsuzluk yapılıyor. Yani; şirket, dernek ve mevzuatla yapılıyor. Deniz Feneri yolsuzluğunu biliyorsunuz. Mehmetçik Vakfı’na bile yapılmayan kolaylıklar bunlara yapıldı. Bunlar da Allah, Muhammed, din, iman, kitap, Kur-an’ı ağızlarından düşürmeyerek milletin zekât ve fitre paralarına toplayıp bir de televizyon kanalı kurdular. AKP ve Tayyip Erdoğan’ı anlattılar. Bu yaptıklarının dinde imanda yeri var mı? Ama oluyor, oldu. Deniz Feneri’nde Almanya yapacağını yaptı, sen de yapsana. Senin polisin mahkemen yok mu? Dosyayı bekliyorlarmış. Aradan 6 ay geçti dosyayı kaplumbağaya koysalardı şimdiye çoktan gelirdi. Ama millet gerçekleri artık görüyor, lafların göstermelik olduğun gördü. Zenginleşme laflarının içi boş olduğun gördü. Bunlar dile getirilmesin istiyorlar, dile getirmek isteyenleri korkutuyorlar. Ama güçleri CHP’ye yetmiyor. CHP doğruları söylüyor. Ama Başbakan’a bakıyoruz varsa yoksa Deniz Baykal. Gece yatıyor Deniz Baykal sabah kalkıyor Deniz Baykal ve CHP. Geçen bir çiftçi dedi ki; ne teğeti, bu ekonomik kriz beşli dirgen gibi böğrümüzden girdi sırtımızdan çıktı.”

‘ADAM OLMAK AYRI BAŞBAKAN OLMAK AYRI’

“Sen çiftçiyi azarlıyorsun, diğerlerini azarlıyorsun ama Başbakan olmak ayrı adam olmak ayrı. Nice Başbakan olmayanlar var ki adam gibi adamlar. Önemli olan adam olmaktır. İşte meydan işte CHP. Kimden korkacağım kimden kaçacağım? Haramı helâli biliyorum. Bu böyle gitmez. Şimdi ne yaparız diye çare arıyorlar.”

Geçen günlerde Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesine gelen Başbakan Erdoğan’ın Elbistanlıların il beklentisine olumsuz cevap verdiğini hatırlatan Deniz Baykal CHP iktidarında Elbistan’ın il konumuna geleceği sözünü verdi. Baykal sözlerinin sonunda ise şunları kaydetti; “Yeni dönemi hep birlikte açalım. Bir yenilenme dönemi başlatalım. Hani bahar geldiğinde bahar temizliği yapılarak bir tazelenme bir yenilenme yapılır ya bu baharda da 29 Mart’ta da bir bahar temizliği yapalım. Türkiye’yi yalanın, talanın, dolanın efendisinin elinden kurtararak dürüstlük dönemini açalım.”

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal konuşmasını tamamlamasının ardından partisinin Kahramanmaraş Merkez ve İlçe Belediye Başkan adaylarını tanıttı. Baykal mitingin ardından Kahramanmaraş Havaalanı’na geçerek geldiği özel uçakla kentten ayrılarak Ankara’ya gitti.

(HABER VE FOTOĞRAFLAR: M.NURİ ŞİRİN – LÜTFİ YIKAN – İSKENDER ZENGİN / KAHRAMANMARAŞ, (DHA)