Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kapatılması öngörülen 862 belediyenin nüfus sayımı sonuçlarına karşı dava açanlara yerel seçimlere girmesine vize verdi.

Danıştay 8. Dairesi'nin Anayasa Mahkemesi'nin nüfusu 2 binin altında kalan belediyelere yönelik kararının Resmi Gazetede yayınlandığı tarihten itibaren söz konusu belediyeler için yeniden dava açma süresi başladığı yönündeki kararını dikkate alan YSK, bu durumda olan belediyelerin dava açma haklarının bulunduğunu kabul ederek, bu belediyelerini 29 Mart 2009 tarihinde yılacak yerele seçimlere girmelerine karar verdi.

Saat 17.00'de toplanan YSK, yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, TÜİK tarafından gerçekleştirilen Adrese Dayalı Nüfus Sayımı sonuçlarına Danıştay kararında öngörülen süre içinde iptal davası açan, büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde ilçe kurulması ve bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında 5748 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği 22 Mart 2008 tarihinden önce 5393 sayılı yasanın 8. maddesi uyarınca yapılan katılma işlemiyle nüfusu 2 binin üzerine çıkan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın önerisi ve Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edilmiş turizm bölge, alan ve merkezleri ve kültür ve turizm koruma gelişim bölgeleri kapsamında kalanlar ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca saptanan 2008 yılı turizm öncelikli listesinde yer alan beldelerden 5747 sayılı yasanın ekinde yer alan 44 sayılı liste kapsamına giren belediyelerin 29 mart 2009 tarihinde yapılacak olan mahalli idareler seçimlerine belde olarak katılacaklarına, dava açan beldelerle ilgili olarak Danıştay kararlarında öngörülen süre içinde dava açtığına dair belgelerin YSK'ya verilmesine karar verdi.

Bu kapsamda seçimlere katılacak olan beldelerde belediye başkan ve belediye meclis üyelikleri için aday olacaklardan kamu görevlileri, TSK mensupları, kamu görevlilerinden emeklilik suretiyle aday olacaklar ve görev yaptıkları yerden aday olmak isteyen siyasi partilerin, il, ilçe ve belde yönetim kurulu başkan ve üyelerinin en geç 31 Aralık 2008 Çarşamba günü saat 17.00'e kadar görevlerinden ayrılması gerektiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca 44 sayılı listede adları yazılı olup da, 5747 sayılı büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde ilçe kurulması ve bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanunun geçici 1. maddesinin 4. fıkrası uyarınca bağlı olduğu il ve ilçe belediyesine mahalle olarak katılan belediyelerde seçimlerde 5393 sayılı kanunun 12/2 maddesi uyarınca yeni durumlarına göre yapılmasına karar verildiği ifade edildi.