DTP heyeti demokratik açılımı Kürt liderlerle görüşmek üzere Süleymaniye'ye gitti..

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Irak'ın kuzeyine yapacakları ziyareti değerlendirerek, ''Amacımız, çabamız gerçekten barışçıl bir sürecin gelişmesi, yaşanan acılı süreçlerin sona ermesidir'' dedi.

Türk, Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna'nın yanı sıra milletvekilleri Sebahat Tuncel, Hatip Dicle, Sevahir Bayındır ve Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir ile Atlasjet Havayolarının tarifeli uçağıyla İstanbul'dan Süleymaniye'ye gitti.

Ahmet Türk, Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, ''demokratik açılım'' çalışmalarına değinerek, şunları kaydetti:

''Bizler de bu çalışmaların başarılı bir şekilde sonuçlanması konusunda çaba gösteriyoruz. Türkiye'de birçok sivil toplum örgütü, meslek örgütü ile bu konuda yapılabilecek çalışmalar ve katkılar üzerinde tartıştık, konuştuk. Tabii ki, Kürt sorunu aslında bir Türkiye sorunu ama diğer taraftan da bugün farklı bölgelerde, farklı ülkelerde yaşayan Kürtler de var. Irak Kürtlerinin bu barışçıl sürece katkısını sağlamaya yönelik hem sayın Cumhurbaşkanı Celal Talabani, hem Kürt Federe Yönetimi Başkanı sayın Mesut Barzani ile görüşüp düşüncelerini almak istiyoruz. Bu süreçte neleri yapabiliriz, barışçıl bir sürecin gelişmesi için nasıl katkıları olur. Yine Türkiye'de ve özellikle Orta Doğu halkları arasında barışın, kardeşliğin gelişmesi için hangi hassasiyetler üzerinde durmamız gerekir gibi konularda kendilerinin düşüncelerini alacağız. Bizim düşüncelerimizi aktaracağız.''

-''DİYALOG SÜRECİDİR''-

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Türk, ''Somut talepleriniz olacak mı?'' sorusuna şu karşılığı verdi:

''Bu bir diyalogtur, diyalog sürecidir. Şu anda hükümet tarafından da hazırlanmış bir yol haritası, bir proje yok. Burada önemli olan, bence, bu sorunu çözmeye yönelik niyetlerin ortaya çıkmasıdır, bu konuda ciddiyetin ortaya çıkmasıdır. Biz bu konuda kararlıyız, kararlılıkla barış içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hükümetin de daha cesur, daha kararlı olmasını istiyoruz. Ben her zaman sorunlarımızın iç dinamiklerle çözülmesini arzu eden, o şekilde bakan bir insanım ama günümüzdeki sorunlar bazen komşu ülkeleri de bazen tüm dünyayı da ilgilendiren sorunlar olarak önümüze geliyor. Bu bir çalışmadır, bu çalışmanın başarılı olmasını umut ediyoruz.''

Ahmet Türk, Irak'ın kuzeyine yönelik ziyaretinin Ramazan Bayramı'na kadar devam edeceğini ve bayramda döneceklerini bildirdi.