AK Parti, Cumhurbaşkanı adayı için milletvekillerinden imza toplamaya başladı.


AK Parti, Cumhurbaşkanı adayı için milletvekillerinden imza toplamaya başladı. 


AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AK Parti'nin, Ağustos'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki adayı için milletvekillerinden imza toplamaya başladıklarını söyledi. Ünal, "Bizim de bir adayımız olacak. O aday için imza toplanmaya başlandı" dedi.


AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Cumhurbaşkanı adayının, 1 Temmuz Salı günü açıklanacağını bildirmişti.


Aday gösterilme


TBMM üyeleri içinden veya Meclis dışından en az 20 milletvekilinin yazılı teklifi ile cumhurbaşkanı adayı gösterilebilecek.


Aday gösterilenin, TBMM üyesi olması halinde, aday hariç en az 20 milletvekilinin yazılı teklifi gerekecek. Her bir milletvekili ancak bir aday için teklifte bulunabilecek.


En son yapılan milletvekili genel seçimlerinde, aldıkları geçerli oylar toplamı birlikte hesaplandığında, yüzde 10'u geçen siyasi partiler ortak aday gösterebilecek. Her bir siyasi parti ancak bir aday için teklifte bulunabilecek.


Aday gösterilebilmek için ilgilinin yazılı muvafakatinin bulunması gerekecek.


3 Temmuz son gün


Cumhurbaşkanı adaylığı için başvurular, Yüksek Seçim Kurulunca kabul edilen Cumhurbaşkanı Seçiminde Uygulanacak Seçim Takvimi'ne göre, 29 Haziran'da başlayıp, 3 Temmuz saat 17.00'ye kadar TBMM Başkanlığına veya YSK'ya yapılacak.


Aday gösterme süresinin sona erdiği 3 Temmuz saat 17.00'den sonra hiçbir şekilde yeni aday gösterilemeyecek.


Başvurunun TBMM Başkanlığına yapılması halinde, tüm bilgi ve belgeler, başvuru süresinin bitiminden itibaren 24 saat içinde 4 Temmuz saat 17.00'ye kadar YSK'ya elden teslim edilecek.


YSK tarafından 5 Temmuz'da yapılacak inceleme sonucunda, adaylarla ilgili bilgi ve belgelerde eksiklik tespit edilmesi halinde, eksikliklerin giderilmesi için 7 Temmuz saat 17.00'ye kadar süre verilerek, adaya yazılı bildirimde bulunulacak.  


(AA)