Seçim öncesinde sivil anayasa sözü veren AK Parti harekete geçti. Hazırlanan anayasa taslağında Yüksek Askeri Şura ve Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu kararları yargı denetimine açılıyor. YÖK'ün kaldırılmasını da öngören taslakta Atatürk ilkeleri ile ilgili bölümler aynen korundu.
AK Parti'nin hazırladığı anayasa değişiklik taslağında, temel hak ve özgürlükler güvence altına alınırken bunların ancak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında sınırlandırılabileceği belirtiliyor.










Anayasa'da yapılacak değişiklikle, Yüksek Askeri Şura ve Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu kararlarına yargı denetimi getirilmesi öngörülüyor. Böylece YAŞ ve HSYK'nın verdiği ihraç kararlarına yargı yolu açılacak.

Taslakta, adalet bakanının Hakim Savcılar Yüksek Kurulu üyeliğinden çıkarılması da öngörülüyor.

Cumhurbaşkanının yetkileri

Anayasa taslağında, cumhurbaşkanının yetkileri azaltılıyor. Cumhurbaşkanına sadece vali ve büyükelçi atamalarına ilişkin kararnamaler gönderilecek, tek başına yaptığı işlemlere karşı da yargı yolu açılacak.

Anayasa'da YÖK ile ilgili yer alan düzenlemelerin de değiştirilmesi gündemde.
Taslakta, YÖK'ün kaldırılması, Üniversitelerarası Kurul'un yetkilerinin arttırılması ve üniversite rektörlerinin seçimle belirlenmesi öngörülüyor.

AK Parti'nin anayasa taslağında yüksek yargı da yeniden şekillendiriliyor.

Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısının 17'ye çıkarılması, 7 üyenin Meclis tarafından seçilmesi ve cumhurbaşkanının üye atama yetkisinin kaldırılması öngörülüyor.

cnntürk