Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, “acil gündem”le AKP’nin kapatma davasını görüştü.

Ezici çoğunlukla kabul edilen raporda AKP’nin kapatılması durumunda Türkiye’nin 2004’te çıkarıldığı “demokrasisi iyi işlemeyen ülkeler” listesine yeniden girebileceği ima edildi. Bu AB ile müzakerelerin durması anlamına gelebilir

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) dün AKP’ye şiddetle destek veren bir raporu ezici çoğunlukla onayladı. AKPM, nisan ayında AKP’nin insiyatifi ile kapatma davasına ilişkin endişelerini belirten ve altında bütün siyasi gruplarının imzası bulunan yazılı bir bildiri yayınlayarak kapatma davasının AB normlarına aykırı olduğunu belirtmişti. Dün de, Türk yargısına “AKP kapatılırsa, Avrupa Konseyi’nin demokrasisi sorunlu olan ülkeler için öngördüğü izleme mekanizmasına Türkiye’yi de alırız” uyarısını yapan bir rapor ve buna bağlı bir karar tasarısını oylayarak kabul edildi.

Rapor, oylamaya katılan 71 üye arasından 65 oyla kabul edilirken, 3 aykırı, 3 çekimser oy kullanıldığı dikkati çekti. Raporun, AKP’ye yakın olarak bilinen Belçikalı Parlamenter Luc Van den Brande’nin önerisi ile benimsenmiş olması nedeniyle kabul edilmesinde AKP’nin rolü olduğu belirtiliyor.

AKP broşüründen mi?

Raporun hazırlanış şekli ise tartışma konusu oldu. Zira rapor, Türkiye’yi acil olarak gündemine almasının sonucu olarak jet hızı ile hazırlandı. AKPM, 4 gün önce, Van Den Brande’yi Türkiye raportörü olarak seçti. Belçikalı milletvekili iki gün içerisinde ise toplam on sayfadan oluşan raporunu hazırladı. Konsey’in Türk delegasyonunda yer alan CHP ve MHP’li milletvekilleri, Van Den Brande’nin kendi görüşlerini dikkate almadığı, AKP’nin ise kendisine verdiği 100 sayfalık kitapçık ışığında, tek taraflı olarak hazırladığı suçlamasını getirdi.

İki büyük gruptan destek

Meclis’de dün öğlen saatlerinde başlayan Türkiye tartışması ise tamamen AKP’nin kapatılması davasına odaklanırken, Türk delegasyonunu oluşturan milletvekilleri iki ayrı tablo çizdiler. AKP’li vekilller Türk yargısına yüklenirken sadece Özlem Türköne, bu tartışmayı yaşamaktan dolayı üzüntü duyduğunu söyledi. CHP ve MHP’li milletvekilleri, yayınladıkları iki sayfalık bildiride, Türkiye’de devam eden bir yargı sürecine müdahalede bulunulmasının kabul edilemez olduğunun altını çizdi. Sosyalist ve Hristiyan Demokrat Grup, kapatma durumunda bunun bir yargı darbesi olacağı konusunda hemfikir oldu. Tasarıya AKP’li vekiller “evet” dedi. CHP’li vekiller ise hayır oyu kullandı. MHP’li Tuğrul Türkeş oy vermedi. (Vatan)