MHP Kahramanmaraş Milletvekili aday adayı Mustafa Bastırmacı, AKP’nin ‘müteahhit lobisini kurtarmak için ‘ekonomiyi batıracağını söyledi.


MHP Milletvekili aday adayı Bastırmacı, AKP’nin ‘müteahhit lobisini kurtarmak için ‘ekonomiyi batıracağını söyledi.
Bastırmacı, “AKP iktidarları döneminde açılmış olan büyük bir fabrika gösteremezsiniz. AKP var olanları sattı. Yerine yenileni koymadı. AKP döneminde yükselen sadece binaları katları oldu. Dünün mücahitleri bugünün müteahhitleri oldu. Her taraf yüksek binalar, rezidanslar doldu. Erdoğan, oluşturduğu müteahhit lobisini kurtarmak için ülkeyi batıracak.” dedi.


 MHP milletvekili aday adayı Mustafa Bastırmacı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP’li bakanların Merkez Bankası’nı hedef alan açıklamalarını değerlendirdi. Aynı zamanda bir iş adamı da olan Bastırmacı, iki yılda yaşanan dolardaki her yükseliş hem açık pozisyonu olan şirketlerin yüreğini ağzına getirdiğini vurguladı. 2014 yılında petrol fiyatlarında dolar bazında yüzde 40-50 civarında bir düşüş olmasına karşılık, doların aynı oranlarda yükselmesi ve son olarak 2,60 lirayı aşmasının açık pozisyonu olan şirketleri önemli ölçüde etkilediğini belirten Bastırmacı, “2011 yılında kamu ve özel sektör kaynaklı borç rakamı 300 milyar dolar iken şu an Merkez Bankası verilerine 400 milyar dolara yaklaşmış durumda. Bu rakamın 276 milyar doları özel sektör kaynaklı.” dedi.Türkiye’de ekonomiyle ilgili bütün rakamların geriye gittiğini belirten Bastırmacı, dolardaki artış borçları artırırken, dövizi olanlar kâr ettiğine işaret etti. Bankalardaki 155 milyar dolarlık döviz tevdiat hesabının 86 milyarının dolar cinsinden olduğu dikkati çeken MHP milletvekili aday adayı, ‘döviz lobisi’nin kur farkından milyarlarca lira kazanç sağladığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faizlerin düşürülmesiyle ilgili yaptığı her açıklamanın ardından doların yükseldiğine dikkat çeken Bastırmacı, TL'deki hızlı değer kaybı nedeniyle özel sektörün borç geri ödemelerinde sıkıntılar yaşanabileceğini vurguladı.


 


Bastırmacı şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanı paralel bir evrende yaşıyor. Ekonominin gerçeklerini bilmiyor. Şimdiye kadar her şeyi talimatla yaptırdı. Talimatla havuz hesabı oluşturdu, talimatla bankaya çöktü, talimatla ihale iptal ettirdi. Talimatla faizi düşürebileceğini sanıyor. Ancak dolar talimat dinlemiyor. AKP’nin şikayetçi olduğu faiz lobisi aslında, ‘kaçak sarayda’ oturanlar etrafında kümelenmiş bir grup işadamı ve onlarla birlikte hareket eden bazı ekonomi yönetimindeki bakanlardır. Onların her konuşması ve her davranışı Merkez Bankası’na vurdukları her yumruktan, bankada döviz mevduatı olanlar kârlı çıktı. Bu tartışmadan bir günde evindeki paraları sıfırlayamayan dolar milyoneri olan siyasetçiler karlı çıktı. Ayakkabı kutularında dövizi olanlar kârlı çıktı. Döviz ile borcu olanlar, cebinde TL’yi tutanlar zararlı çıktı.