Yanlı davrandığı gerekçesiyle TRT'ye ceza vermeyen RTÜK'ü, mahkemeye veren Kahramanmaraş'tan 30 Kasım CHP Milletvekili adayı ve RTÜK eski üyesi Ali Öztunç ile RTÜK Üyesi Süleyman Demirkan TRT'ye ceza verdirdiler.


Mahkeme, AKP lehine yayın yapan TRT’ye ceza kesmeyen RTÜK’e, “Kanallar, siyasi partilere karşı tarafsız olmak zorundalar” diyerek, TRT’ye ceza verilmesini sağladı. Ancak mahkeme kararına rağmen AKP’li 4 üye yine TRT’ye ceza verilmemesi yönünde oy kullandı


 2014 Yerel Yönetimler Seçimi'nde AKP'nin aday tanıtım toplantısını ve aynı partinin Grup Toplantısı'nı baştan sona canlı yayınlayan TRT haber'e RTÜK, “YSK'nın alanına girer” diyerek ceza vermemişti. Bunun üzerine RTÜK Üyesi Süleyman Demirkan ile eski üye Ali Öztunç, RTÜK'ün bu kararını mahkemeye taşıdı. Ankara 8'inci İdare Mahkemesi de “Siyasi partiler karşısında tarafsız olmak, sadece seçim dönemlerinde değil her dönem geçerli bir kuraldır” diyerek RTÜK'e ders verdi.

TARAFSIZLIK GÖREVİNİZ

RTÜK Yasası'nın yayıncılık ilkelerine atıfta bulunulan kararda, şu çarpıcı tespit yapıldı:


“Yayın hizmetlerinin, siyasi partiler ve demokratik gruplar ile ilgili tek yönlü veya taraf tutar nitelikte olamayacağı kurala bağlanmıştır. Bu kuralın, yayıncı kuruluşlar tarafından sadece seçim dönemlerinde uyulması gereken bir kural olmadığı, yayınların tarafsız ve eşitlik ilkesine uygun bir şekilde gerçekleştirilmesinin sağlanması için sürekli uyulması gereken bir kural olduğu kuşkusuzdur. Üst Kurul tarafından seçim dönemleri dışında da söz konusu yayın ilkesi kapsamında denetim yapılması zorunludur. Bu itibarla, Üst Kurul'un anılan kuralın sadece seçim dönemlerinde YSK kararları doğrultusunda işletileceği yönündeki değerlendirmesinde isabet bulunmamaktadır.”


İKTİDAR BÜLTENLİĞİ YAPMAYIN


TRT'nin haber kanalı, 2014 Yerel Yönetimler Seçimi'nde AKP'nin aday tanıtım toplantısını baştan sona canlı yayınlamıştı. Muhalefet partilerinin aday tanıtım toplantılarını ise neredeyse yok saymıştı. Konu RTÜK'e şikayet edilmiş, çoğunluğu elinde bulunduran AKP'li üyeler de “TRT o yayını seçim döneminde vermedi. Bu yüzden ihlalde bulunmadı” gerekçesiyle cezaya gerek görmemişti. Ancak RTÜK'ün CHP kontenjanından seçilen üyeleri Demirkan ile Öztunç da, Üst Kurul'un ihlal olmadığına dair kararının Anayasa'ya aykırı olduğunu savunarak, kararı mahkemeye taşımışlardı.


Kaynak Sözcü