Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) vatandaşın dert kapısı oldu. Aralık ayı içerisinde BİMER'e oturduğu apartmanda merkez ısıtma sistemden kombi sistemine geçildiği için ısınmakta zorlandığını söyleyen Erzurumlu Zakir Turun, Başbakanlık'tan yardım istedi. Bir başka vatandaş da İstanbul'da alkol tedavisi olmak istedi.

2008 Aralık ayı içerisinde Başbakanlık İletişim Merkezi'ne çeşitli yollarla 21 bin 475 başvuru yapıldı. Yapılan başvurulara ilişkin olarak BİMER bünyesinde 37.043 işlem gerçekleştirildi. 2007 yılının Aralık ayında ise BİMER'e yapılan başvuru sayısının 11.083 olduğu öğrenildi.

BİMER yapılan başvurularla ilgili Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanları Mehmet Aydın, Murat Başesgioğlu, Mustafa Said Yazıcıoğlu ve Mehmet Şimşek bir gün içerisinde işlem yapan bakanlar oldular.

BİMER'e aralık ayı içerisinde Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden TOKİ'nin yaptığı konutlarda oturan vatandaşların şikayetleri, elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar, KPSS sorunları, öğretmen kontenjanları, 4/B ve 4/C'lilerin durumları yoğun olarak iletildi. Yapılan başvuruların yüzde 59'u internet aracılığıyla gerçekleştirildi.

Kahramanmaraş'tan merkezi arayan bir vatandaş ikamet ettiği Andırın ilçesine bağlı Alameşe Köy yolununu yapılması talebinde bulundu. Vatandaşın başvurusu sonrasında Alameşe Köy yolu 2009 KÖYDES programı kapsamına alındı.

Sağlık ocağında azarlandığı iddiasıya merkeze başvuran vatandaşın şikayeti ise olay yerinde araşıtırıldı. Araştırma sonrasında görevli personel uyarıldı ve şikayetçi vatandaşa haklarıyla ilgili bilgi verildi.

Artvin'e tayini çıkan bir devlet memurunun talebi üzerine Artvin Devlet Hastanesi'ne Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı atandı.

BİMER'e yapılan başvurular arasında ilginç talepler de dikkat çekiyor. Başvuraların bazıları şöyle:

Cep telefonunun klonlandığına ilişkin mesaj aldım, ne yapmam gerekiyor?

Sağlık ocağındaki diş doktoru saat 11.00'e kadar görevine gelmedi?

Alkol bağımlısıyım. Tedavi olmak istiyorum. Yardımlarınızı bekliyorum.

Bilecik Merkezi'ndeki TOKİ İlköğretim okulunun kömürü bitmek üzere olduğunu belirtiyor. Çıraklık Eğitim Merkezi'nin deposundaki kömürün okullara dağıtılmasını istiyor.

Erzurumlu Zakir Turun, ikamet ettiği apartmanda ısınma sistemin merkezi sistemden kombi sistemine geçildiğini, alt kattaki dairenin boş oluşu nedeniyle ısınmadığını belirterek BİMER'e başvurdu. BİMER konuyu Erzurum İl İnsan Hakları Kurulu'na incelemesi için gönderdi. Kurulun aralık ayı toplantısında konu ele alındı. Kurul, insan hakları ihlalinin bulunmadığını, konunun kat mülkiyeti kanunu kapsamına girdiğini, hakın hukuk yollardan aranmasına karar verdi. (CİHAN)