Başbakan Erdoğan, Terör Örgütü İle Hükümetin Anlaştığı İddialarına Böyle Cevap Verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin 7.5 yıldır kirli düzenle, çetelerle mafya ile mücadele ettiğini ve göğsünü siper yaptığını belirterek, "Bu ülkede kirli düzeni bozduk, kirli çarka çomak soktuk" dedi. Erdoğan, partilerine yönelik PKK ile anlaşma iddiasının da 'alçakça bir saldırı' olduğunu söyledi.

İstanbul'dan özel Ana uçağı ile Kahramanmaraş Havaalanı'na gelen Başbakan Erdoğan'ı Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyaz Tanılar, Belediye Başkanı AK Parti'li Mustafa Poyraz ve partililer tarafından karşılandı.

10 BİN KİŞİLİK BİR KALABALIĞA SESLENDİ

Erdoğan, buradan Müftülük Meydanı'na geçti. Yaklaşık 10 bin kişinin toplandığı alanda bir konuşma yapan Erdoğan, CHP ve MHP'ye yüklendi. Kalabalık üzerine aşırı sıcak nedeniyle sık sık kalabalık üzerine gül suyu püskürtüldü, ancak zaman zaman baygınlık geçirenler oldu.

Türk milletinin yakın tarihte çok acı olaylar yaşadığını belirten Erdoğan, "Bu acı olayların hatırlanması bize elbette hüzün veriyor. O olayları iyi incelemek gerekli dersleri çıkartmak zorundayız. Çorum'da 1980'de yaşanan o acı olayı hatırladık. O dönemde Kahramanmaraş'ta da benzer olaylar oldu. 19 Aralık 1978'de Kahramanmaraş'ta yaşanan olaylar nedeniyle yüzden fazla vatandaşımız hayatını kaybetti. 1978'de gençlerimiz anlamsız bir çatışmada al kanlar içinde can verdiler. Nice vatandaşımız yuvasını, şehrini terk etmek zorunda kaldı. Çorum'da da söyledim 12 Eylül öncesi yaşanan olaylar sağcı solcu, Alevi Sünni çatışması değil. Apaçık bir kışkırtmaydı apaçık provokasyondur" dedi.

AK Parti'nin 7.5 yıldır bunlarla mücadele ettiğini hatırlatan Erdoğan, "AK Parti mücadelesi demokrasi özgürlük mücadelesidir. Egemenlik mücadelesidir, çetelerle mafyayla mücadeledir. Karanlık güç odaklarıyla mücadele ediyor. AK Parti bu ülkede bir daha kirli Oyunlar oynanmasın diye çeteler bu millete musallat olmasın diye göğsünü siper ediyor. Bu ülkede kirli düzeni bozduk, kirli çarka çomak soktuk. 1978'de Kahramanmaraş'ta 1980'de Çorum'da 1993'de Sivas'ta Başbağlar'da, 1995 Gazi Mahallesi'nde aynı senaryoyu uygulamak istediler. 2006'da Danıştay'a yapılan senaryo aynı kirli senaryonun Oyunu. İnegöl'de Dörtyol'da yaşanan aynı kirli senaryoların kirli zihniyetin uzantısıdır. İşte 12 Eylül'de Anayasa değişikliğine evetin anlamadı da budur. Geçmişle yüzleşmektir. Her evet geçmişin kirli Oyunlarını aydınlatmaktır, geçmişte yaşananların hesabını sormaktır. Kirli kışkırtmaların önüne geçmektir. Hayatını kaybedenlerin ruhunu şaad etmektir. 73 milyon için daha aydınlık huzurlu bir gelecek inşaa etmektir" diye konuştu.

BUNLAR KALKINMADAN YANA DEĞİL

12 Eylül'ün acılarını yaşamış Kahramanmaraş'tan anlamlı bir evet beklediğini belirten Erdoğan, 12 Eylül'de, geçmiş 12 Eylül 1980'in yanlışlarıyla yüzleşildiğini söyledi. Ya darbe anayayası, ya da millet anayasası denileceğini vurgulayan Erdoğan, "Birileri darbe anayasasıyla beraber yürüyorlar. Varsın onlarda darbe anayasasıyla yürüsünler. Kahramanmaraş'ta herkesin vicdanının sesini dinleyerek kullanmasını istiyorum. 2011'de partilerin diliyle konuşuruz şimdi olay farklı. Bakın muhalefet çok enteresan bunlar kolay kolay bir araya gelmezlerdi şimdi bir araya geldiler. Biz bu anayasayı onlarla hazırlamak istedik. CHP ve MHP ile diğerlerine haber gönderdik ama yanaşmadılar.. O zamanki TBMM Başkan Toptan yazı yazdı uzlaşma istedi. O zaman da 'hayır' dediler. Çünkü bunlar uzlaşmadan yana değil. Bunlar o ülkenin kalkınmasından yana değiller. Hiç bir zamanda olmadılar" diye konuştu.

EKONOMİK DEĞERLENDİRME YAPTI

Türkiye'deki ekonomik gelişmelere de değiren Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

"Bunların iktidarında ülkemizin ne hala geldiğini biliyorsunuz Ekonomik olarak düştüğümüz durumu biliyorsunuz. 3 Kasım'da göreve gelirken kimden aldık bu iktidarı MHP, DSP ve ANAP bu üçlüden aldık. Devletin kamu borç stoku neydi biliyorsunuz. 100 liranın 74 lirası borçtu. Şimdi 100 liranın 45 lirası borç. Devletin borçlanma faizi neydi biliyor musunuz? Yüz lira alıyorsa devlet 63 lira faiz ödüyordu. Modern hırsızlık, böyle soyuyorlardı ülkeyi. Peki şimdi devletin borçlanma faizi ne oldu yüzde 7-8 oldu. Bakın nereden nereye geldik. 7-8 lira nerede 63 lira nerede. Bu ülkeyi böyle soydular. Şimdi çıkıp hangi yüzle konuşuyorlar. Enflasyon bir canavardı, yüzde 30'du. Şimdi yüzde 7.6, cebinizdeki canavarı çıkartıp attık. Bunlar MHP, DSP ve ANAP, IMF'den 23.5 milyar dolar borç aldılar, 30 milyar dolar borç bıraktılar. Şimdi borç 7 milyar dolara düştü. IMP ile anlaşma yapmaktık. Nerdeyse 3 yıldır ayrı çalışıyoruz. Biz kendimize yettik mi? Yettik. Benim Merkez Bankamız'da 26.5 milyar dolarcık vardı, şimdi 75 milyar dolar var. Bire üç katladık."

Erdoğan, işçi ve memurlara nemaları kendi iktidarı döneminde ödediklerini, konut edindirme yardımlarını da ödediklerini hatırlattı.

ALÇAKCA SALDIRIYORLAR

Terör örgütünün geçici olarak eylemsizlik kararı almasını AK Parti ve hükümetle ilişkilendirmeye çalıştığını da belirten Erdoğan şöyle dedi:

"Bu alçakça iftiradır, referandum sürecini etkilemeye yönelik uydurulmuş bir yalandır. AK Parti'nin herhangi bir terör örgütü ile masaya oturması pazarlık yapması söz konusu değildir. Bundan sonra da olmayacaktır. Terör örgütünün elebaşlarının beyanatlarını hakikat olarak kabul etmek ne kadar vahim ise böyle bir milli meseleyi gündeme getirmek, istismar etmek de o kadar vahimdir. Dünkü MGK'dan sonra da terörle mücadelemiz süreceğini bir kez daha açıkladık. Böyle ciddi mesele üzerinden siyasi polemik üretilmemesi çağrısında bulunuyorum. Muhalefet terörle mücadelede hiç yanımızda olmadı. Tam aksine şehitlerimiz geldiği zaman onların üzerinden rant elde etmeye çalıyorlar. Muhalefet hem suçlu hem de güçlü görünmeye çalışıyor. Dörtyol'da gördük."

"YİNE 'BERTARAF' OLUR" DEDİ

Başbakan Erdoğan, Anayasa değişikliğine hayır diyenlere dikkat çekilmesi gerektiğini ifade ederek şöyle dedi: "Kimler hayır diyor. CHP, MHP, BDP, TKP, İşçi Partisi, malum medya, YARSAV. Kimin kimle ittifak halinde olduğunu, iş birliği yaptığını benim aziz milletim görüyor. Nasrettin hoca eline yoğurt helkesini almış, kepçe kepçe göle boşaltıyor. 'Hocam ne yapıyorsunuz? diye sormuşlar. Verdiği cevap, çok enteresan. 'Ya tutarsa.' İşte MHP'nin muhalefeti bu, ya tutarsa. CHP biliyorsunuz, muhalefeti karikatür dergilerine havale etti. Onunki de karikatür muhalefeti. Anayasa değişikliğinde bir Anayasa Mahkemesi'nin yapısı, iki Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısı var. Yüksek yargı kendisiyle ilgili yasamanın tasavvufunu zaten onaylamış oldu. Anayasa Mahkemesi o iki maddede sorun görmüyorsa, kendisiyle ilgili düzenlemelerde sorun görmüyorsa, CHP sana ne oluyor da sorun görüyorsun. MHP sana ne olurda burada sorun görüyorsun. CHP'nin bu anayasa değişikliğine hayır demek için hiçbir gerekçesi, mazereti kalmamıştır. Dün iki madde dışında paketin tamamına evet diyenler, bugün çıkmış, ekonomik sosyal konseyin kurulmasına, memurlara toplu sözleşme hakkına eleştiri getiriyorlar. Bu tutarsızlık ve ilkesizliktir. Bu tutarsız ve ilkesiz siyaseti, dürüst olmayan siyaseti millete havale ediyorum. Ekonomik sosyal konseyde yer alacak olan sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmeler yaptık. Anayasamızın bu halini onlarla birlikte hazırladık. Sizin teklifiniz nedir diye onlara sorduk. Onları sesi çıkmayınca, benim de onlara seslenmem, hatırlatmada bulunmam, insani bir vazifem değil mi?, Ben seninle o zaman neyi istişare ettim. Neyi konuştum. Daha önce gazetelere boy boy ilan verecek, altına imza koyacaksınız, o zaman evet diyeceksiz, eee şimdi kalkıp da yeni bir anayasa değişikliği hazırlandığında bu defa bize AK Parti de böyle diyor ama CHP de geliyor. CHP ekonomik sosyal konseyin olmasını istemiyor ki, ama sen konseyin anayasa teminatı altına alınmasını istedin. Bunu istediysen, ben nasıl evet diye meydanlarda dolaşıyorsam, sen de bir sivil toplum kuruluşu olarak evet diye meydanda konuşman lazım. Aksi takdirde bunun adı tutarsızlık olur. Sivil toplum örgütlerinin tutarsız olması siyasi partiye benzemez, çünkü sen oy almıyorsun. Sen kimsenin arka bahçesinde değilsin, benim hükümetimin de arka bahçesi olma. Ama böyle bir anayasa değişikliği ortaya geldiğinde seninle görüşen, anayasa değişikliğini hazırlayanlara karşı, efendim biz ne öyle, ne böyle diyemeyiz. İşte bu bitaraf olmaktır. Bitaraf olanlar, bertaraf olur. Aynen bunu söylüyorum, ya evet dersin meydanlarda ya hayır dersin. Bana gelip, ekonomik sosyal konseyi ekonomi konseyi altına alın, ne olur diyeceksin, ondan sonra da sessiz kalacaksın. Bu tutarlılık değildir."

Erdoğan, mitingden ayrılanların bütün komşularını tek tek dolaşıp anayasa neden evet denmesi gerektiğini anlatmasını istedi.

BAŞÖRTÜ MESELESİ

CHP ve MHP tabanıyla uğraşmadığını da hatırlatan Erdoğan sözlerini şöyle tamamladı: "Benim MHP'ye oy vermiş gönlü olan kardeşlerimiz var. CHP'ye oy veren kardeşlerime de sesleniyorum, bakın sayın Kılıçdaroğlu diyor ki, başörtü meselesini ben hallederim diyor. Biliyorsunuz, biz üniversitede eğitim özgürlüğü noktasında başörtüsü nedeniyle üniversiteye gidemeyen kızlarımız için bir değişlik hazırladık, anayasa değişikliği. Mecliste 411 oyla geçti bu, 411 oy. Peki bunu Anayasa Mahkemesi'ne kim götürdü? CHP götürdü değil mi? Şimdi, sayın Kılıçdaroğlu dürüst ol be. Senin orada imzan yok muydu, dürüst ol ya. Bir tarafta bunu yapacaksın, öbür tarafta ben hallederim diyeceksin. Çarşaflı kardeşlerimize gittiniz CHP rozeti taktınız, ondan sonra otobüslerinizden tekme toka attınız. Mersin'de teşkilatınız çarşaflı başörtülü kardeşlerimize tekme toka dövdü. Siz kimi aldatıyorsunuz? . Özgürlük diye bir şey sizin kitabınızda yok be yok. İşte bu anayasa o özgürlükleri getiriyor. Evet mi, mesele bu."

Erdoğan, Pakistan'da yaşanan felaketle ilgili Başbakanlık tarafından açılan yardım hesaplarına yardım yapılması çağrısında da bulundu. Erdoğan konuşmasının ardından MHP, CHP ve DP'den AK Parti'ye geçen 4 belde belediye başkanına rozet taktı.

Erdoğan mitingin ardından Kahramanmaraş Belediyesi'nin yeni hizmet binası ile Muhsin Yazıcıoğlu Parkı'nın açılışını gerçekleştirdi. Erdoğan, AKP İl Başkanlığı'nın Kahramanmaraş Fuar Merkezi'ndeki iftar yemeğine katıldı.

BALYOZ ADLI KÖPEK ARAMA YAPTI

Öte yandan Başbakan Erdoğan'ın Kahramanmaraş Havaalanı'nda bineceği otobüste, 06 BYZ 02 plakalı minibüsle getirilen 'Balyoz' adlı köpek bomba aradı. Köpeğin adı ile getirildiği minibüsün plakasının uyumu ise dikkat çekti. (HABER VE FOTOĞRAFLAR: AHMET KAYA - M. NURİ ŞİRİN - LÜTFİ YIKAN - MEHMET BULUT - İSKENDER ZENGİN / Doğan Haber Ajansı)






YASAL UYARI: HABER METNİ İLE FOTOĞRAFLARIN BASIN-YAYIN ORGANLARI VE İNTERNET SİTELERİ TARAFINDAN 'KANAL 46' ADI KAYNAK VE MAHREÇ GÖSTERİLSE DAHİ İZİNSİZ OLARAK İKTİBAS EDİLMESİ KESİNLİKLE YASAKTIR. BU YASAĞA UYMAYANLAR İDARİ VE MALİ CEZALARI PEŞİNEN KABUL ETMİŞ SAYILIRLAR. KANAL 46 BU KONUDAKİ TELİF VE YAYIN HAKLARINI SAKLI TUTAR.. KAMUOYUNA SAYGI İLE DUYURULUR...