MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Soma’daki maden faciasıyla ilgili konuştu.


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Soma'daki maden faciasıyla ilgili soruşturma sürecinin şirketin sahibine ve ortaklarına kadar uzanmasının zorunlu olduğunu belirterek, "301 canımızın kaybında kimlerin doğrudan ya da dolaylı parmağı varsa gerekli yaptırımlar adım adım uygulanmalıdır" dedi.


Bahçeli "Bundan sonraki maden facialarının önlenmesi için tüm yasal ve idari tedbirler alınmalıdır. Tehlike ve ölüm saçan madenler derhal kapatılmalı, işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili yaptırımlar ağırlaştırılmalıdır" diye konuştu.


Partisinin grup toplantısında değerlendirmelerde bulunan Bahçeli, “Türkiye tarihinin en büyük iş kazası yaşandı ve 77 milyonun tamamı ağladı" dedi.


Bahçeli konuşmasında, "Başbakan'ın fıtrat dediğine gelişmiş ülkeler cinayet demektedir" ifadesini kullandı. 


Soma faciasının her şeyi gözler önüne serdiğini belirten Bahçeli,, "Bundan sonra medenci kardeşlerimizin çağrı ve feryatlarına tepjkisiz kalamayız. Artık kara taş kırarak dönemin padişahı tarafından 5 kese altınla ödüllendirilen devirler çok geride kaldı. Uzun Mehmet’in taşkömürünü buluşunun üzerinden uzun yılar geçti" dedi.


"SORUMLULAR BULUNMALI"
Türkiye için ne önemli enerji kaynağının hala kömür olduğunu belirten Bahçeli, bu sektörde ısrarla iş kazalarının yaşanmaya devam ettiğini söyledi. “Bu alanda Türkiye’nin dünyada ilk sırada olması insanlıkla bağdaşmamaktadır. Soma olayı herkesin şapkasını önüne koyup düşünmesini sağlamalıdır. Şimdi zaman, acılara paylaşmakla birlikte; olayın iç yüzünü, asıl sebepleri araştırılma ve sorumluları bulma zamanıdır” ifadelerini kullandı.


BAKAN YILDIZ'A TEŞEKKÜR
Devletin felakete anında müdahale ettiğini, Enerji Bakanı Bakan Taner Yıldız’ın olayın başından itibaren pozitif, olgun, sabırlı ve anlayışlı olduğunu belirten Bahçeli, "Bakan başta olmak üzere Soma’ya giderek arama kurtarma çalışmalarına katılan herkese teşekkür ediyorum” dedi ve ekledi:
"15 yıl önce yaşanan 17 Ağustos - 12 Kasım depremlerinde, yeni kurulmuş hükümetin ortağı olarak partime mensup 7 bakan; başta Osman Durmuş ve Koray Aydın olmak facia bölgesindeki yer aldılar. O dönemde iki bakanımız çağın büyük felaketi olarak değerlendirilen depremlerin yaralarını sarmak için çalıştı. Enerji Bakanı da bu iki kardeşimize benzer şekilde davranmıştır..."
"ORTADA CİNAYET VAR"
Maden sahasının TKİ tarafından Soma Holding’e kiralandığını ve çıkarılan kömürün devlet tarafından alındığını dile getiren Bahçeli, “Hükümet tartışmalı bir uygulamanın tarafıdır. Siyasete kömür torbasıyla yön vermek için, mevzuata aykırı işlemlere imza atılmıştır” diyerek şunları kaydetti:


Ortada bir cinayet vardır ve sorumlular en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. Ayrıca denetim eksikliklerinin ortada olduğu anlaşılmaktadır. Yaşam odalarının olmayışı, vardiya değişimlerinin aşağıda yapılması, yanmnaya kablo kullanılmaması, gaz maskelerinin eski oluşu, ikaz sisteminin çalışmaması gibi zincirmele yanlışlıklar ortaya ağır bir fatura çıkarmıştır. Çalışma Bakanı’nın da denetimlerde sorun olmadığını söylenmesi akla ziyandır. Bu böyleyse 301 işçinin ölümü nasıl izah edilecektir..."
"BATIDA CİNAYET DENİYOR"
"Ortada 301 kişinin vebali vardır. Başbakan ve hükümeti, yandaş medya vasıtasıyla suçu üzerlerinden atmaya kalkışmamalıdır. Facianın sorumlusu, denetimlerin sağlıklı ve objektif yapılmaması sebebiyle, hükümet ve sendikalardan başkası değildir" diyen Bahçeli sözlerini şöyle sürdürdü:


"Başbakan bazı gerçekleri görmezden geliyor. 'Ölüm bu işin fıtratında var' sözü, acmasız ve kalpsiz bir şahsiyetin zırvalamasıdır. Aynı şeyi Karadon’da kaybedilen 30 kardeşimizin arkasından da söylemişti. Bu nasıl bir şeydir ki, sadece emeğiyle geçinen vatan evlatlarını vurmaktadır... Başbakan’ın fıtrat dediği şeye batı ülkelerinde cinayet deniyor..."
"YAPTIRIMLAR ADIM ADIM UYGULANMALIDIR"
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, soruşturma sürecinin şirketin sahibine ve ortaklarına kadar uzanmasının zorunlu olduğunu belirterek, "301 canımızın kaybında kimlerin doğrudan ya da dolaylı parmağı varsa gerekli yaptırımlar adım adım uygulanmalıdır" şeklinde konuştu.